Cum sa-ti ajuti copilul sa devina mai motivat la scoala

/ / Modificat: 2022-08-25
Cum sa-ti ajuti copilul sa devina mai motivat  la scoala

Lipsa de motivatie a copiilor atunci cand vine vorba de scoala este un lucru obisnuit. Daca ai un copil care nu pare motivat sa faca un efort, primul lucru pe care vrei sa il faci este sa investighezi daca exista vreun obstacol care ii sta in cale. Problemele de invatare, problemele de atentie sau cele emotionale pot determina copiii sa-si gaseasca mai greu interesul pentru scoala. 

Atunci insa, cand performantele scolare sunt influentate doar de lipsa motivatiei de a-si valorifica potentialul, exista cateva lucruri pe care parintii le pot face pentru a-i incuraja pe copii sa se straduiasca mai mult.

Iata cateva modalitati prin care iti poti incuraja copilul sa depuna mai mult efort la scoala.

Arata-i ca esti implicat 

Incepe prin a-i arata copilului ca iti pasa de activitatea lui scolara si ca intelegi cat de solicitanta poate fi. Verifica impreuna cu el cum decurg orele petrecute la scoala si lasa-l sa stie ca esti acolo daca are nevoie de ajutor la teme. 

Daca ai copii mai mari, asigura-te ca le oferi si spatiu. Daca simt ca ii presezi, acestia ar putea deveni refractari si ar putea deveni si mai putin motivati sa invete. O conversatie este intotdeauna mai buna decat un interogatoriu.

Rasplateste-l atunci cand depune efort

Folosirea recompenselor ajuta. Este adevarat ca recompensele tangibile se pot transforma intr-o panta alunecoasa. Dar exista modalitati de a folosi motivatia extrinseca care va fi in cele din urma internalizata de copilul tau. 

Nu trebuie sa ii oferi recompense consistente, dar chiar si cele mici, cum ar fi cateva minute in plus de timp petrecut in fata ecranului, pot face diferenta. Poti, de asemenea, sa ii oferi recompense ce au legatura cu scoala dar si cu interesele lor in materie de personaje preferate, culori preferate sau branduri indragite.

De exemplu, il poti rasplati oferindu-i cadou un penar deosebit in culoarea preferata sau ghiozdane scolare cu personajul sau preferat din desene.

Incurajam parintii sa foloseasca activitati recompensatoare care ar fi avut loc probabil oricum, dar plasandu-le in contextul implicarii academice.

Totodata, este important sa lauzi efortul, nu rezultatele. De exemplu, lauda copilul pentru ca a terminat o tema complexa sau a finalizat un curs dificil. Nimeni nu obtine mereu note maxime, asa ca asigura-te ca copilul stie ca nu te astepti la perfectiune.

 Mesajul pe care doresti sa il transmiti este ca respecti perseverenta de care da dovada. Alauda copilul pentru ca merge pana la capat atunci cand lucrurile devin dificile, pentru ca depune un efort sustinut, pentru ca incearca lucruri pe care nu este sigur ca le poate face cu succes, toate acestea il pot ajuta sa invete placerea de a se autodepasi. 

Laudele pentru notele bune care vin cu usurinta ii pot face pe copii sa simta ca nu ar trebui sa se straduiasca.

Ajuta-l sa vada imaginea de ansamblu

Pentru copiii mai mari care au inteles teoria gratificarii intarziate, uneori, simplele reamintiri ale obiectivelor lor pe termen lung pot ajuta sa se automotiveze. 

Asocierea importantei implicarii academice cu obiectivele pe termen lung poate face ca efortul depus sa para mai satisfacator din punct de vedere personal.

Lasa-l sa faca greseli

Nimeni nu poate obtine note de 10 la fiecare test. In timp ce copiii au nevoie de incurajare si este sanatos sa ii impingem sa dea tot ce au mai bun, este important ca ei sa sa stie si ca esecurile sunt firesti. 

Uneori, singurul mod in care copiii invata cum sa se pregateasca corespunzator pentru scoala este sa afle ce se intampla atunci cand nu sunt pregatiti.

Cere ajutor din afara

O modalitate de a elimina un pic de tensiune din relatia cu copilul tau este sa apelezi la ajutor din exterior. Poate un verisor mai mare, un vecin care sa il ajute cu temele. 

Faptul ca o persoana apropiata de varsta copilului tau se implica in activitatea scolara a copilului ar putea fi interesant pentru el si probabil ca acesta sa asculte sfaturile primite. 

Colaboreaza cu profesorul copilului

Un alt lucru foarte important pe care il poti face pentru copilul tau este sa colaborezi cu profesorul sau.

Profesorul ar putea avea o perspectiva suplimentara despre cum sa motiveze copilul. De asemenea, poti impartasi cu acesta strategiile pe care le aplici acasa, pentru a primi feedback si sugestii.

Astfel, l-ar putea ajuta pe copii sa creeze o legatura pozitiva cu scoala si sa se simta confortabil sa isi impartaseasca ideile sau intrebarile, provocarile si ceea ce ii entuziasmeaza.

Asadar, in calitate de parinte, prezenta ta in viata academica a copilului este cruciala pentru angajamentul sau fata de scoala. Fa temele cu el si anunta-l ca esti disponibil pentru a raspunde la intrebari. Obisnuieste-te sa intrebi despre ceea ce a invatat la scoala si, in general, implica-te din punct de vedere academic. 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre