Cum ne dam seama ca avem copii supradotati. Sapte mituri despre ei si cum ii putem ajuta

/ / Modificat: 2021-10-26
Cum ne dam seama ca avem copii supradotati. Sapte mituri despre ei si cum ii putem ajuta

Crezi ca e usor sa cresti un copil supradotat? Circula o multime de mituri in jurul acestora, iar multe dintre ideile care se vehiculeaza nu au nicio baza reala. Vom explica si demonta cateva dintre acestea in cele ce urmeaza.

Ce stim cu exactitate despre copiii supradotati? Multi oameni au impresia ca este usor sa cresti un astfel de copil, dar adevarul este ca poate fi o provocare pentru multi parinti si profesori. A le intelege nevoile si calitatile este esential pentru a le oferi cea mai buna educatie si pentru ca ei sa se dezvolte intr-un mediu sanatos, din toate punctele de vedere.

Copiii supradotati au calitati iesite din comun

Expertii estimeaza ca aproximativ 3% dintre copii au calitati intelectuale superioare. Cu toate acestea, putini dintre ei sunt identificati si au parte de o educatie adecvata capacitatii lor intelectuale, in timp ce majoritatea isi petrec toata viata fara sa fie constienti de faptul ca au calitati deosebite.

Acest lucru devine dificil pentru copiii supradotati, dar care nu sunt identificati. Atunci cand parintii nu sunt constienti de capacitatea lor intelectuala, cei mici nu primesc o educatie adaptata nevoilor lor si se pierd in multime.

Cum iti dai seama ca un copil este supradotat

Atunci cand incercam sa masuram inteligenta, de cele mai multe ori se folosesc teste standard, cum ar fi scala Wechsler, care masoara coeficientul de inteligenta (IQ). Majoritatea populatiei obtine un scor de 100 de puncte, de aceea se considera ca o persoana este supradotata atunci cand coeficientul ei de inteligenta depaseste 130. In general, copiii supradotati dau semne ca au astfel de calitati prin faptul ca exceleaza in anumite domenii: limbaj, rationament abstract, matematica, abilitati artistice etc.

Mituri despre copiii supradotati

Cu siguranta ati auzit si voi una sau mai multe dintre ideile de mai jos, in contexte care au legatura cu acei copii care au calitati intelectuale deosebite.

1. Se dezvolta precoce

Acest lucru poate fi partial adevarat, pentru ca multi copii supradotati au achizitii mai timpurii decat alti copii de varsta lor. Este vorba despre limbaj, citit sau antrenamentul la toaleta. Totusi, un rol important joaca si mediul in care acesti copii cresc. Daca micutii au parte de atentie si implicare din partea parintilor, este firesc sa se dezvolte timpuriu. Daca parintii sau ingrijitorii sunt neglijenti cu ei, este posibil ca dezvoltarea lor sa fie incetinita.

2. Se descurca foarte bine la scoala

Multi au tendinta de a pune semnul echivalent intre un copil supradotat si un copil cu rezultate scolare foarte bune. Paradoxal, lucrurile pot sta exact invers. Sistemul actual de invatamant nu este adaptat nevoilor copiilor, nu le raspunde la anumite curiozitati, ci ii incurajeaza sa invete mecanic. Copiii supradotati isi pierd interesul destul de repede, pot fi plictisiti de anumite subiecte, pot avea probleme de concentrare si astfel rezultatele lor scolare sunt mediocre. Multi dintre acesti copii au fost diagnosticati gresit cu ADHD.

3. Sunt singuratici si au probleme de socializare

Stereotipurile legate de copiii supradotati ii plaseaza pe acestia in tabara copiilor timizi, retrasi, incapabili sa se integreze in grupuri. In realitate, multi dintre acesti copii au abilitati dezvoltate de comunicare, socializare, sunt empatici si se integreaza usor. Cu toate acestea, de multe ori tind sa caute compania sau prietenia copiilor mai mari sau a persoanelor mature, pentru simplul fapt ca se plictisesc in compania copiilor de varsta lor, care au preocupari diferite fata de ale lor.

4. Sunt ciudati si excentrici

Nu exista studii care sa ateste acest lucru, insa este adevarat ca persoanele supradotate pot avea o sensibilitate mare la mediul inconjurator, deoarece creierul lor este mai sensibil la stimulii exteriori. Acesti copii experimenteaza emotii mai puternice si pot fi foarte afectati de subiecte abstracte precum saracia sau nedreptatea. Acest lucru se explica prin faptul ca intelectul lor se dezvolta mai repede decat emotiile, care sunt inca ale unui copil.

5. Invata totul singuri

Este adevarat ca au o capacitate mare de a invata si memora, dar asta nu inseamna ca nu au nevoie de un ghid. Copiii supradotati au nevoie sa li se predea, iar rolul adultilor care ii indruma este esential in procesul de invatare. Nevoile lor educationale sunt putin diferite de ale copiilor normali, iar educatia pe care o primesc trebuie sa fie proportionala cu abilitatile lor.

6. Sunt adulti in miniatura

Desi intelectual pare ca au aceleasi capacitati ca ale unui adult, nu trebuie sa ii tratam ca si cum ar fi oameni maturi. Dincolo de informatia teoretica pe care o detin, sa nu uitam totusi ca este vorba despre niste copii, iar emotiile si reactiile lor sunt copilaresti. Ei au nevoie sa se joace, sa exploreze si sa invete in egala masura, desi pare ca se plictisesc de lucrurile specifice varstei lor.

7. Trebuie sa aiba parte de stimulare timpurie

Unul dintre cele mai raspnadite mituri despre acesti copii este ca ei au parte de o stimulare timpurie si de aceea sunt supradotati. In realitate, aceste calitati sunt genetice si nu pot fi obtinute prin suprastimularea copilului de cand este mic.

Copiii supradotati nu sunt un grup omogen, dar se remarca prin diversitate, la fel ca toti oamenii. Daca sunteti parinte sau educator si banuiti ca aveti de a face cu un copil supradotat, nu ezitati sa il indrumati pentru a avea parte de educatie adecvata calitatilor si nevoilor lui. Copiii care au calitati mai dezvoltate decat majoritatea au nevoie sa fie intelesi si indrumati pentru a-si atinge adevaratul potential.

FOTO: Piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre