Copiii cu nevoi speciale si includerea acestora in scoala

/ / Modificat: 2021-08-23
Copiii cu nevoi speciale si includerea acestora in scoala

Includerea copiilor cu nevoi speciale in scoala nu este un subiect tabu. Se stie insa ca pentru acestia nu exista scoli speciale si trebuie sa frecventeze scolile normale, unde se confrunta cu o multime de probleme.

Parintii sunt primii care trebuie sa constientizeze nevoile copiilor speciali si sa ii ajute sa faca fata mai usor scolii. Doar in acest mod vor putea deveni fiinte umane integrate in societate cand devin adulti.

Pentru a face acest lucru, cei care parintii trebuie sa fie realisti si sa nu spere ca un copil cu nevoi speciale sa faca performanta in scoala. Pentru unii dintre acestia poate fi deosebit de dificil sa invete. Insa, acest lucru nu trebuie sa te faca sa-ti pierzi rabdarea sau sa devii pesimist ori fatalist cu privire la notele si performantele scolare.

Copiii cu nevoi speciale au nevoie ca parintii lor mai mult decat orice alti copii. Parintii trebuie sa fie capabili sa vada dincolo de problema si sa aiba o atitudine proactiva care sa le permita copiilor o incluziune scolara satisfacatoare, mai ales in primii ani de viata.

Copii cu nevoi speciale

Copiii cu nevoi speciale sunt cei care necesita sprijinul si ingrijirea unui adult pentru a putea desfasura diverse activitati.

Copiii cu nevoi speciale se impart in mai multe categorii. Unii pot avea dizabilitati fizice, altii unele psihice, altii pot fi doar bolnavi. Nevoile speciale cuprind diverse aspecte si sunt cele care, de regula, se supun marginalizarii de catre ceilalti elevi.

In functie de nevoile speciale ale copiilor, parintele trebuie sa actioneze in conformitate cu acestea. Acesti copii au nevoie de daruire totala si perseverenta pentru a reusi sa faca fata provocarilor zilnice, astfel incat sa ipoata invata mai usor.

Cele mai frecvente dificultati:

  • Asperger (o tulburare din spectrul autismului);

  • Autism;

  • Disfazie;

  • Anxietate;

  • Depresie;

  • Malnutritie;

  • Sindromul Down;

  • Dizabilitate fizica (vizuala, auditiva, motorie);

  • Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).

Pe de alta parte, copiii cu un IQ ridicat necesita, de asemenea, un anumit ajutor pentru adaptarea la mediul scolar. Mai ales pentru a evita disincronia educationala , deoarece acest lucru poate duce la performante academice slabe si la demotivare. In cazul acestora pot fi necesare diverse examene scolare care sa-i poata plasa in clase mai avansate, unde sa simta provocarea invatarii de lucruri noi, pe care nu le stiu deja.

De ce este important sa vorbesti cu invatatoarea si profesorii despre nevoile speciale ale copilului

De asemenea, este foarte important sa se dezvolte un plan de cooperare care sa includa membri ai familiei (sau tutori), profesori si, eventual, personal administrativ al scolii (psihologul scolii si/sau medicul, in functie de problemele copilului).

In acest fel, se va incuraja un mediu mult mai proactiv atunci cand se cauta solutii pentru ajutarea copilului la studiu, dar si pentru includerea acestuia in colectiv.

Intareste-i copilului stima de sine si evita cocolosirea in exces

Multi parinti au tendinta de a-si proteja exagerat copiii. Acest lucru este cu atat mai intalnit in cazul parintilor care au copii cu nevoie speciale. Din teama de a nu fi ridicularizati sau batjocoriti de alti copii le limiteaza relatiile sociale. Desi fac acest lucru pentru a-si proteja micutii, pe termen lung, acest comportament are doar efecte negative. Copilului ii va fi mult mai dificil sa se integreze in societate si sa interctioneze cu alte persoane. In plus, le va fi mult mai dificil sa faca fata bullingu-lui daca sunt protejati in exces.

Copii, indiferent ca au sau nu probleme speciale, trebuie invatati de mici cum sa faca fata diverselor situatii cu care se confrunta in interactiunea cu alte persoane. Trebuie sa invete cum sa faca fata sicanarilor, ridicularizarilor si altor situatii neplacute, astfel incat sa nu se lase influentati de acestea. In caz contrar, pe langa problemele pe care le au deja, copiii pot dezvolta depresii si anxietati, iar scoala va fi privita ca pe o corvoada.

Parintii care recunosc deficientele copiilor lor, dar nu pot vedea dincolo de ele, nu aduc nimic pozitiv in viata copiilor lor.

Ei nu realizeaza ca au un potential care depaseste dificultatile lor si ca, cu putin ajutor, isi pot atinge dezvoltarea maxima emotionala, sociala si, bineinteles, academica.

Asadar, recunoasterea punctelor forte ale copiilor, precum si sprijinirea lor pentru a putea avea independenta, le va imbunatati increderea si abilitatile interumane. 

Includerea copiilor cu nevoi speciale in scoala ar trebui sa fie lipsita de mila de acasa si facuta cu multe incurajari. Mai mult, parintii trebuie sa fie la curent cu toate materiile si metodele de studiu predate la scoala, pentru a-i ajuta pe copii, acasa, sa inteleaga mai bine materia, daca a ramas in urma cu studiul sau daca le este mai dificil sa invete.

Sursa foto: piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre