Cat cantarea ghiozdanul unui scolar in perioada comunista si ce continea

/ / Modificat: 2022-11-25
Cat cantarea ghiozdanul unui scolar in perioada comunista si ce continea

Despre greutatea ghiozdanelor copiilor s-a discutat intens in ultimii ani. Ghiozdanele prea grele pot provoca probleme de postura si chiar de sanatate pentru coloana vertebrala, iar greutatea lor nu ar trebui, spun specialistii, sa depaseasca 10-15% din greutatea copilului care il poarta.

Ghiozdanele au fost grele dintotdeauna, iar in perioada comunista elevii carau chiar mai multa greutate decat in prezent. Inainte de 1989, intr-un ghiozdan de elev se regaseau, zilnic, manuale cu coperti cartonate, pentru fiecare materie de studiu din ziua respectiva, caiete pentru fiecare disciplina in parte, penare (care puteau fi din lemn, moda care s-a pastrat multa vreme) si diverse truse, fie pentru ora de geometrie, fie pentru desen, care contribuiau si ele la greutatea bagajului elevului. Intr-o zi normala de scoala, un ghiozdan din epoca „de aur” putea ajunge sa cantareasca si 7-8 kilograme, daca punem la socoteala si pachetelul cu mancare de acasa.

Cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copil

Lucrurile s-au schimbat destul de mult de atunci, atat in ceea ce priveste modelul ghiozdanului, cat si lucrurile pe care copiii trebuie sa le aduca la scoala. Au disparut penarele greoaie din lemn, la fel si manualele cu copertile groase. Au aparut, in schimb, dulapurile unde elevii isi pot lasa o parte dintre lucruri, pentru a avea ghiozdanul cat mai usor atunci cand pleaca acasa. Acum se gasesc o multime de modele de ghiozdane, nu doar modelele patratoase si masive, cu doua catarame, pe care le aveau mai toti elevii inainte de 1989.

Chiar daca acum gasim o multime de modele si avem de unde alege, nu toate sunt potrivite pentru copii. Atunci cand alegi ghiozdanul de scoala al copilului, trebuie sa tii cont de cateva aspecte: sa aiba partea din spate cartonata, sa aiba bretelele cat mai late si neaparat sa se poarte pe ambii umeri, nu pe unul singur, pentru a nu provoca probleme ale coloanei vertebrale.

Atunci cand copilul poarta ghiozdanul, marginea de jos a acestuia trebuie sa ii vina undeva deasupra fundului, in niciun caz sa atarne mai jos. Daca micutul are dureri, disconfort sau urme dupa ce a purtat ghiozdanul, inseamna ca nu este un model potrivit pentru el sau ca bretelele nu sunt reglate corespunzator.

Articole recomandate

Citeste si despre