Cum sa controlezi timpul petrecut de copii in fata ecranului

/ / Modificat: 2023-01-30
Cum sa controlezi timpul petrecut de copii in fata ecranului

Tehnologia in sine nu este nici solutia, nici problema zilelor noastre. Modul in care este folosita insa, poate reprezenta o adevarata problema, mai ales pentru adolescenti. Tocmai de aceea parintii trebuie sa fie mereu precauti cand vine vorba despre utilizarea acesteia de catre copii si adolescenti.  

Pentru ca ecreanele sunt omniprezente in vietile noastre si inclusiv in ale copiilor, este important ca acestea sa fie folosite cu precadere in scop educativ, iar utilizarea in scop de recreere sa fie una limitata. Iata de ce trebuie sa tii cont cand vine vorba de utilizarea tehnilogiei de catre copii si adolescenti.

Controleaza timpul petrecut in fata ecranului

Din fericire, toate telefoanele moderne au optiunea de a controla timpul petrecut pe telefon sau tableta, pe retelele de socializare sau jocuri. Astfel, poti limita timpul la 30 de minute, o ora sau la orice prioada doresti, pe zi.  In momentul in care intervalul este depasit telefonul se va bloca cerand o parola pentru a functiona in continuare.

Utilizare in scop educativ

Utilizarea tehnologiei in scop educativ a devenit o normalitate de la dictionare online, la cercetari pentru diverse proiecte, totul poate fi facut online de catre copii, dar si de catre adulti. In momentul in car adolescentul va avea de lucrat la un proiect este normal sa caute informatii oneline, prin urmare va avea nevoie de acces la un laptop. La incput poti supraveghea procesul, apoi, invata-ti adolescentul sa inchida calculatorul de fiecare data cand termina de lucrat la un anumit proiect, pentru a nu deveni o tentatie.  

Configureaza dispozitivele si aplica restrictii pentru site-uri

Un alt avantaj al tehnologiei din ziua de astazi este ca poti configur dispozitivele astfel incat copiii si adolescentii sa nu poata folosi anumite site-uri.

Delimiteaza zonele in care nu se utilizeaza tehnologia 

De exemplu, in timpul meselor, nimeni nu foloseste telefonul sau tableta. Nu se aprinde televizorul si nu se raspunde la mesaje. Acelasi lucru este valabil si seara, dupa ce toata lumea s-a bagat in pat.

Ofera-i copilului alte optiuni de a-si petrece timpul liber

Pentru ca adolescentul tau sa nu se plictiseasca este important sa ii oferi alte optiuni de a-si petrece timpul liber. Il poti inscrie la un sport, la un atelier de pictura sau la un alt curs care tine de pasiunile acestuia.  Sau, in zilele mohorate ii poti oferi copilului un joc de societate care sa-l tina ocupat.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatia copiilor Dependenta de telefon la copii

Articole recomandate

Citeste si despre