Copilul meu nu stie sa piarda, cum procedam in aceasta situatie

/ / Modificat: 2023-02-06
Copilul meu nu stie sa piarda, cum procedam in aceasta situatie

Jocurile sunt mai mult decat o simpla distractie pentru copii. Prin joc ei invata sa respecte reguli, isi dezvolta anumite abilitati si, nu in ultimul rand, invata sa fie competitivi. Ce te faci, insa, cand competitivitatea incepe sa se traduca in faptul ca nu stiu sa piarda? Il certi? Il pedepsesti? Nu rezolvi nimic asa!

Cum procedezi cand ai un copil care nu stie sa accepte infrangerile

A sti sa pierzi este ceva ce se invata la fel ca orice altceva in viata. Cand ti-ai invatat copilul ca trebuie sa incerce sa fie cel mai bun in tot ce face, cand l-ai mai lasat sa castige cate un joc gandindu-te ca astfel il incurajezi, nu te-ai gandit ca infrangerile ar putea fi atat de problematice.

Ce sa-i spui unui copil care nu stie sa piarda? In primul rand trebuie sa stii tu ca asa el invata sa gestioneze frustrarea si faptul ca nu mereu obtinem rezultate pe placul nostru.

Cand copilul plange suparat ca a pierdut la un joc sau intr-o intrecere, nu ii invalida sentimentele. Lasa-l sa se exprime liber si apoi ajuta-l sa isi gestioneze emotiile.

A invata sa pierzi este un intreg proces si dureaza la fel ca multe altele prin care un copil trece in diferite etape de dezvoltare. Cand inveti un copil sa piarda cu eleganta nu il inveti sa fie un invins, ci il ajuti sa stie sa invete din orice experienta.

Da dovada de rabdare. Va plange si va fi furios de fiecare data cand va pierde ceva (un joc, o intrecere, un concurs la scoala), iar rolul tau nu este sa il fortezi sa isi „ingroape” emotiile, ci sa il inveti sa le foloseasca in avantajul lui. Explica-i ca trebuie sa tina minte cum s-a simtit cand a pierdut, ghideaza-l prin pasii facuti pentru a intelege unde a gresit si ce ar trebui sa corecteze in viitor. Incearca sa nu-i alimentezi frustrarea inventand scuze pentru rezultatul nesatisfacator pe care l-a obtinut.

Da dovada de intelegere. Tuturor ne place sa castigam, sa fim sinceri. Recunoaste-i meritele spunandu-i ca ai convingerea ca si-a dorit foarte mult sa castige si ca poate data viitoare se va descurca mai bine.

Jucati impreuna jocuri in care copilul poate castiga sau poate pierde. Nu ceda tentatiei de a-l lasa sa te invinga pentru ca nu il ajuti, de fapt, cu nimic. Poate ii mangai putin orgoliul, insa nu il inveti nici sa fie mai bun, nici sa stie sa piarda data viitoare cand se va intampla.

Nu incerca sa-l protejezi ferindu-l de confruntari. In loc sa il inveti sa gestioneze esecurile, il vei face sa creada ca se poate feri de ele fugind de responsabilitate si de competitie. Iar asta nu va functiona de fiecare data in viata.

Nu ii batjocori emotiile. Multi parinti sunt tentati sa schimbe subiectul sau sa faca glume atunci cand copilul e trist dupa un esec. Asa cred ei ca ii deturneaza atentia si ca il ajuta sa se simta mai bine. Copilul se va simti, insa, doar neinteles.

Explica-i ce inseamna regulile si fair play-ul. Fiecare joc are regulile lui, iar copilul trebuie sa le inteleaga si sa le respecte. Vorbeste-i despre fair play, despre corectitudine si despre faptul ca atunci cand pierzi este cinstit sa accepti ca adversarul ti-a fost superior. La final, daca ai pierdut, nu iti ramane altceva de facut decat sa incerci sa fii mai bun data viitoare.

Cand copilul este trist ca a pierdut, lauda-l pentru ce a facut bine si analizati impreuna ceea ce a gresit, fara sa para ca ii faci reprosuri. Doar asa va intelege unde mai are de lucru si unde poate sa devina mai bun la jocul respectiv, pentru ca in viitor sa devina invingator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri Copil invingator

Articole recomandate

Citeste si despre