10 semne ca ai un copil cu VOINTA PUTERNICA. Adevaruri pe care parintii trebuie sa le cunoasca!

/ / Modificat: 2019-08-29
10 semne ca ai un copil cu VOINTA PUTERNICA. Adevaruri pe care parintii trebuie sa le cunoasca!

Desi sunt copii care se dovedesc foarte indaratnici uneori, sunt altii care au tot timpul o vointa puternica.

Temperamentul lor se cunoaste din prima clipa in care s au nascut. Copiii cu vointa puternica nu sunt rai, nu sunt razgaiati, nu sunt obraznici, ci doar fac lucrurile in propria lor maniera, fara a se lasa influentati de ceilalti.

Copiii cu vointa puternica pot fi catalogati maxim incapatanati, si poate fi frustrant sa-i convingi, ca parinte, sa faca ce vrei tu.

Iata 10 semne ca ai un copil cu vointa puternica

1. Are crize de furie intense

In timp ce majoritatea copiilor manifesta celebrele tantrumuri, copilul cu o vointa puternica isi manifesta furia intens. Acumuleaza foarte repede frustrari si nu stie cum sa o gestioneze sau sa o epxrime, drept pentru care este furibund. Va bate din picioare, se va tavali pe jos si iti va arata cat de tare stie sa tipe. Cateodata nici nu-ti dai seama de la ce a pornit totul.

Ce e de facut? Valideaza-i sentimentele!

Crizele de furie sunt un mod de a-si exprima sentimentele si de a le arata celorlalti ca el are un stres. Valideaza-i copilului sentimentele: “Inteleg ca esti suparat, dar nu se poate sa mergem la bunica acum. Poate mai tarziu!”.

Chiar daca esti convins ca e prea multa dramatizare in comportamentul copilului, nu minimalize ceea ce simte, spunandu-i “Hai ca nu e nimic!”. Atunci cand un copil cu vointa puternica se simte auzit si inteles, va fi mult mai tolerant si nu va mai vrea sa arate cat de rau se simte.

2. Vrea sa stie de ce

Unul din cele mai rele lucruri pe care un copil cu vointa puternica vrea sa le auda este “Pentru ca asa spun eu!”. El are nevoie sa stie de ce nu se poate juca acum, de ce nu poate sari in pat sau de ce nu se poate catara pe balcon. Desi poti fi tentat sa-i raspunzi “Nu stiu”, “De-aia!” sau alte tipuri de raspuns care nu-i vor satisface nevoia de intelegere, mai bine vorbeste-i despre siguranta, morala, aspete sociale sau juridice.

Ce e de facut? Explica-i pe scurt!

Nu trebuie sa-ti dai teza de doctorat pe un astfel de subiect, insa ii poti explica pe scurt copilului ce consecinte pot avea faptele sale. De exemplu, ii poti spune: “Nu putem merge ACUM in parc pentru ca bate vantul si ploua. Vom merge imediat ce apare soarele, iar echipamentul de la locul de joaca va fi sigur!”. In acest fel copilul va sti ca nu este pedepsit, ci ca sunt niste reguli de siguranta ce trebuie respectate.

3. Se poate contrazice la nesfarsit

Copilul cu vointa puternica se poate contrazice cu tine la nesfarsit. Le place sa duca aceste lupte de putere pentru a-si demonstra incapatanarea si perseverenta, pana cand celalalt cedeaza. Fii sigur ca la un moment dat isi va aminti ca l-ai lasat sa manance inghetata inainte te masa si te va bate cu propriile arme.

Ce e de facut? Da-i un avertisment si urmeaza consecintele promise!

Cateodata parintii se si tem sa seteze consecinte pentru ca se gandesc ca oricum le va incalca. Gresit! Indiferent cat de incapatanat este, un copil cu vointa puternica trebuie sa stie cand a sarit calul. Un simplu avertisment: “Daca nu incetezi cu contrazicerile, nu te vei mai putea uita la televizor pentru tot restul zilei!” va fi de ajuns. Daca nu se potoleste, atunci, inchide-i televizorul si respecta-ti promisiunea! Daca repeti aceste obieceiuri, copilul va fi motivate sa urmeze regulile datile viitoare.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre