STUDIU. Copiii care se culca tarziu risca sa devina mai grasi

/ / Modificat: 2020-05-06
STUDIU. Copiii care se culca tarziu risca sa devina mai grasi

Stim ca somnul este vital pentru copii, deoarece lipsa odihnei poate afecta diverse zone ale vietii lor si creste riscul ca in viitor sa dezvolte anumite boli sau probleme de dezvoltare cognitiva.

Pe langa studiile care arata de ce este atat de important somnul pentru sanatatea copiilor, noile cercetari demonstreaza ca si ora de culcare conteaza. S-a constatat ca culcatul  devreme ar putea sa-i ajute pe cei mici sa-si mentina o greutate sanatoasa.

Realizat de universitatile Queensland si James Cook din Australia si publicat in revista "Acta Paediatrica," studiul a analizat importanta si beneficiile mentinerii unei rutine de somn care implica aceeasi ora si a modului in care afecteaza ora la care cei mici merg la somn.

Ce spune studiul

Potrivit studiului efectuat pe un esantion de peste 1.200 de copii cu varste cuprinse intre cinci și opt ani, s-a demonstrat ca micutii care mergeau, de obicei, mai tarziu la culcare prezentau un risc mai mare de a fi supraponderali sau obezi, comparativ cu cei care dormeau in fiecare seara mai devreme.

Este important de mentionat ca acest studiu a fost realizat pe copii indigeni din Australia, cu toate acestea, cercetatorii sustin ca rezultatele obtinute sunt valabile pentru toti micutii.

"Studiul nostru, care se aplica tuturor copiilor, a privit ora 8 seara ca o ora devreme pentru somn, in timp ce ora 10 seara in timpul saptamanii si in weekend ca o ora tarzie," comenteaza autorii studiului intr-o declaratie postata pe site-ul Universitatii din Queensland.

Copiii care se culcau mai tarziu, mai grasi

Conform rezultatelor cercetarii, comparativ cu copiii care au adormit mai devreme, cei care mergeau la culcare mai tarziu au avut in medie cu 1,5 pana la 2,5 kilograme mai mult.

Studiul concluzioneaza ca nu doar durata somnului este importanta, ci si ora la care cei mici merg la culcare influenteaza sanatatea, de aceea este recomndat sa se bage devreme la somn. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre