Extractiile dentare le fac rau copiilor?

/ / Modificat: 2023-03-05
Extractiile dentare le fac rau copiilor?

Cand copiii au nevoie de extractii dentare, parintii se intreaba adesea daca acestea dor sau provoaca disconfort. Iata ce trebuie sa stii despre aceste proceduri dentare, dar si cum sa il pregatesti pe copil pentru ele si cum sa-l ajuti sa se recupereze dupa extractie.

Ceea ce face ca extractiile dentare sa para o provocare dificila si anxioasa este teama de necunoscut. Cu toate acestea, extractiile dentare sunt, in general, proceduri simple care nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni.

Cand sunt necesare extractiile dentare in cazul copiilor

Extractiile dentare la copii sunt indicate doar atunci cand sunt necesare si alte tratamente nu sunt posibile. Acest lucru se datoreaza faptului ca indepartarea unui dinte afecteaza armonia si estetica zambetului, afecteaza functiile gurii si poate duce la mobilizarea dintilor ramasi.

Cu toate acestea, exista situatii in care persistenta dintelui devine un risc pentru sanatate sau afecteaza armonia restului dentitiei. In aceste cazuri, sunt indicate extractiile dentare. Acestea sunt cateva dintre situatiile care pot determina medicul stomatolog pediatru sa indice extractia.

  • Dinti grav afectati sau distrusi din cauza cariilor sau a traumatismelor.
  • Dinti cu dureri sau infectii care nu pot fi tratate prin endodontie.
  • Procese infectioase care pun in pericol dintii permanenti care se formeaza, celelalte elemente dentare sau alte structuri din gura.
  • Persistenta unui dinte de lapte care nu reuseste sa cada de la sine si afecteaza eruptia dintelui permanent.
  • Pentru a permite alinierea corecta a unui dinte permanent.
  • Ca parte a tratamentului ortodontic, in special in cazurile de lipsa de spatiu in arcada si inghesuiala severa.

Extractiile dentare la copii – sunt dureroase? 

Extractiile dentare la copii nu dor, deoarece operatia se efectueaza dupa ce zona este amortita cu anestezie locala. Cu toate acestea, in functie de complexitatea procedurii, copilul poate avea unele senzatii de disconfort.

Pentru a anestezia zona dintelui se foloseste un anestezic local. Pentru aceasta, este necesar sa se injecteze anestezicul prin una sau mai multe punctii in gura. Ca in cazul oricarei injectii, acest lucru poate provoca durere sau disconfort pentru copil. Cand anestezia isi face efectul, dintele care urmeaza sa fie indepartat si tesuturile din jur nu mai simt. Prin urmare, cu zona amortita, extractiile nu dor.

In cazul copiilor foarte tematori, cu anxietate dentara sau care necesita proceduri chirurgicale mai complexe, se poate folosi o anumita forma de sedare. De asemenea, in functie de particularitatile cazului, unii profesionisti aleg metode de relaxare non-farmacologice care ajuta la linistirea copiilor. Premisa este ca extractia dentara trebuie sa fie o experienta pozitiva.

Interventii simple si complexe

In cazul extractiilor simple, pentru a scoate dintele din gura, medicul stomatolog separa dintele de gingie si apoi il deplaseaza cu ajutorul unor instrumente specifice. Atunci cand dintele este complet desprins de tesuturile care il sustin, acesta este indepartat cu forcepsul.

In cazul extractiilor complexe, cand radacinile dintelui nu sunt drepte si nu poate fi indepartat precum in metoda prezentata anterior, este necesar sa se taie gingia, sa se indeparteze tesutul osos si chiar sa se separe dintele in mai multe fragmente. Pentru aceasta se folosesc adesea instrumente rotative.

Ingrijire copilului dupa procedura de extractie dentara 

Desi extractiile dentare la copii nu dor, poate aparea un oarecare disconfort dupa ce efectul medicamentelor dispare. In general, recuperarea este rapida si usoara, dar daca apar complicatii, vor exista disconfort si durere.

  • Ai grija de cheagul de sange care se formeaza in cavitatea lasata de dintele lipsa dupa extractie. Aceasta structura este cea care permite formarea de tesut nou si vindecarea ranii. La sfarsitul exodontiei, medicul stomatolog pediatru plaseaza un tifon in alveola, pe care copilul trebuie sa-l muste pentru a opri sangerarea si a favoriza formarea cheagului. Pansamentul trebuie tinut in gura timp de aproximativ 15 minute, apoi trebuie indepartat si aruncat.
  • Evita clatirii gurii in primele 24 de ore sau consumul de lichide cu ajutorul paharelor este o alta modalitate de a pastra cheagul intact. In plus, copilului trebuie sa i se reaminteasca sa nu atinga rana cu mainile sau cu limba.
  • Trebuie preferate alimentele moi, la temperatura camerei si trebuie evitate alimentele tari si crocante. Lactatele si ouale trebuie evitate in primele zile de la interventie, deoarece favorizeaza infectarea ranilor.  Cel mai bine este sa-I oferi copilului supe creme, smoothie-uri, terciuri, piureuri.
  • Aplica o punga de gheata pe obraz pentru a usura umflarea zonei.
  • Nu peria locul extractiei pentru a evita sangerarea. Periajul restului elementelor trebuie sa continue, dar trebuie facut cu multa atentie si blandete.
  • Evita sportul si activitatea fizica timp de cateva zile. Este indicat ca micutul sa se odihneasca dupa extractie pentru a se recupera mai rapid si a preveni accidentarile (mai ales in cazul celor care fac sport de performanta).
  • Respecta toate instructiunile medicului stomatolog si reveniti la cabinet conform indicatiilor pentru o buna recuperare. Daca s-au facut cusaturi ale gingiei, este important sa revii cu cel mic la cabinet pentru indepartarea firelor in ziua recomandata de medic (in general dupa 7 zile).  

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre