Cum sa alungi frica copilului de caderea primului dinte

/ / Modificat: 2017-09-12
Cum sa alungi frica copilului de caderea primului dinte

Caderea primului dinte este un eveniment absolut normal, foarte putin dureros, insa inspaimantator pentru un copil. Multi copii se tem de caderea primului dinte de lapte considerand ca va fi foarte dureroasa, insa daca il pregatim pe cel mic pentru acest moment, totul va trece fara lacrimi si tipete, ci cu zambete si bucurie.

Cum il pregatesti pentru caderea primului dintisor

Vorbeste-i despre faptul ca la un moment dat i se vor schimba dintii. Pregateste-l pentru momentul in care dintele va cadea pentru a nu fi luat prin surprindere si speriat de acest lucru. De obicei, copiii intreaba chiar ei despre acest lucru, mai ales daca au in jur copii mai mari, frati, veri sau prieteni mai precoce de la gradinita.

Desi in tara noastra nu exista obiceiul ca Zana Maseluta sa le lase banuti copiilor pentru fiecare dintisor cazut, majoritatea copiilor se asteapta sa vina Zana, fiind infuentati de desenele animate unde este ilustrat acest personaj.

Nu ar fi rau sa adopti si tu acest obicei simpatic si sa faci pe Zana Maseluta lasandu-i o moneda copilului sub perna in locul dintisorului cazut si vorbindu-i despre faptul ca atunci cand o sa-i cada dintele, Zana va veni pe la el, ii va lua dintele si ii va lasa in schimb fie banuti, fie un cadou.

Exista si in traditia populara de la noi un obicei legat de caderea dintilor de lapte. Pentru a avea dinti mai puternici, copilul trebuie sa arunce dintisorul cazut peste casa si sa rosteasca "cioara, cioara, negricioara/ na-ti un dinte de fier/ si da-mi unul de otel". Desi copiii sunt mai familiarizati cu Zana Maseluta, cunoscuta mai mult in cultura occidentala, puteti tine cont si de obiceiul cu dintele aruncat peste casa. Copilul il va vedea ca pe un joc si se va bucura de fiecare dintisor cazut.

Daca dintisorul se clatina tare, insa copilul nu vrea sub nicio forma sa-i fie scos, respecta-i dorinta si nu-l ameninta ca o sa i-l scoti tu. Copilul este speriat, iar lipsa ta de rabdare nu-i va face bine, ci chiar il va nelinisti. Nu-i vorbi despre sange sau durere. Dintisorii de lapte care cad provoaca sangerari minore care se opresc odata ce aplici putina presiune cu un tampon de tifon, insa daca ii povestesti inainte de acest lucru s-ar putea sa se sperie si sa creada ca un dinte cazut inseamna o rana grava.

Nu uita sa te bucuri de acest moment, arata-i ca te face fericita faptul ca el creste si se dezvolta. Sarbatoreste caderea primului dinte cu o inghetata si ganditi-va ce ii va aduce Zana Maseluta in schimbul dintisorului cazut.

Cand cad dintii de lapte

Fiecare copil este diferit. Unii sunt mai precoce, in timp ce altii se dezvolta mai greu, in general, insa, primul dinte de lapte va cadea la varsta de 6 ani, iar pana la 12-13 ani toti dintii permanenti au crescut.

Dintii permanenti nu provoaca dureri atunci cand cresc, spre deosebire de dintii de lapte care le provoaca neplaceri destul de mari bebelusilor. Nici caderea dintilor de lapte nu este foarte dureroasa, deoarece acestia nu au radacini foarte adanci, sunt moi si se desprind usor de gingie. Dupa caderea unui dinte va aparea o sangerare, insa care se opreste usor cu ajutorul unui pansament.

De cand un dintisor incepe sa se clatina si pana va cadea, poate trece mai mult de o luna. Daca un dinte se clatina, insa nu cade nici dupa 2-3 luni, fa o vizita cu cel mic la medicul stomatolog. Nu incerca sa scoti tu dintele prin metode auzite de la alti parinti, pentru ca cel mic risca sa dezvolte o infectie. Asteapta sa cada singur dintele sau mergeti impreuna la dentist pentru a-i face o extractie.

Primii dintisori care vor cadea sunt incisivii centrali, urmati de incisivii laterali, apoi caninii, molarii primari si secundari. Ca o regula, primul dinte care a crescut va fi si primul care va cadea atunci cand dentitia se schimba.

Chiar si daca procesul de schimbare a dentitiei merge lin, fara motive de ingrijorare, tot este recomandat sa mergeti la un medic stomatolog care sa monitorizeze schimbarea dentitiei copilului.

Dupa ce a cazut un dinte, copilul ar trebui sa clateasca cu apa de gura pentru a dezinfecta zona, iar in 1-2 luni isi va face aparitia si dintele permanent pe locul celui care a cazut. Daca observi o intarziere a acestui proces, dintele de lapte a cazut cu 4-5 luni in urma si cel definitiv nu se zareste, e cazul sa mergi la medic.

Numara dintii micutului pentru a sti care mai trebuie sa mai cada si daca nu cumva i-au cazut in somn si i-a inghitit din greselea. Dentitia de lapte este formata din 20 de dinti, cu 12 mai putin decat dantura adultilor, care este formata din 32 de dinti (incluzand maselele de minte).

Igiena orala in perioada dintilor de lapte

Chiar daca dintii de lapte vor cadea, asta nu inseamna ca nu necesita aceeasi atentie ca si dintii permanenti. Piureurile, fructele, laptele sau ceaiul ii pot ataca dintisorii copilului, asa ca ai grija de sanatatea lor periindu-i de doua ori pe zi.

Igiena dentara este foarte importanta inca de cand si-au facut aparitia primii dintisori ai bebelusului. Daca cel mic a avut carii la dintii de lapte, sansele ca si cei permanenti sa se carieze sunt mult mai mari. Nu amanati vizitele la stomatolog din simplul motiv ca "oricum nu sunt dintii definitivi", mergeti ori de cate ori este nevoie si ori de cate ori copilul acuza dureri de dinti, fara sa tratezi durerile doar cu analgezice.

Imediat cum apare primul dintisor, invata-l pe micut ca este foarte important sa pastreze o igiena dentara riguroasa. Foloseste o periuta de dinti speciala pentru copii, cu peri moi, si o pasta de dinti cu fluor, tot pentru copii. Obisnuieste-l sa se spele de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, eventual la inceput periati-va dintii impreuna si faceti din aceste momente un prilej de joaca. O igiena orala riguroasa este cea mai sigura cale pentru a-l va tine departe de durerile de masele si dinti si de vizitele la dentist.

Copilului tau i-a cazut primul dintisor? Cum ati facut fata acestui moment? Impartaseste-ne din experientele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre