Cand sunt necesare radiografiile dentare in cazul copiilor

/ / Modificat: 2023-04-01
Cand sunt necesare radiografiile dentare in cazul copiilor

Cand vine vorba despre ingrijirea dentara a copiilor, este necesar nu doar ca acestia sa se spele zilnic pe dinti, dar si sa mearga regulat la stomatolog, pentru controale de rutina. De regula o data pe an. Cand apar probleme dentare, este necesar sa se recurga la radiografii dentare pentru a ajunge la un diagnostic sau pentru a efectua un tratament. Aceasta procedura complementara ofera informatii utile care nu sunt disponibile altfel. Astfel, se obtin imagini detaliate ale structurilor interne ale cavitatii bucale cu ajutorul radiatiilor X.

Este obisnuit ca unii parinti sa se teama sau sa fie ingrijorati cand medicul le recomanda radiografii dentare copiilor. Iata, asadar, ce trebuie sa stii despre radiogradiile dentare si cand sunt acestea necesare in cazul copiilor.

Ce sunt radiografiile dentare pentru copii?

Radiografiile dentare sunt imagini ale dintilor si ale altor structuri orale obtinute prin intermediul razelor X. Acest tip de radiatie patrunde si trece prin corp pentru a forma o imagine pe un ecran sau pe un film. Razele X sunt absorbite intr-o masura mai mare sau mai mica de diferitele tesuturi ale corpului. Astfel, ajunge o cantitate mai mare sau mai mica de radiatii si acest lucru este ceea ce va determina culoarea fiecarei imagini de pe placa developata.

Tesuturile dure, cum ar fi smaltul dentar, osul si obturatiile metalice, sunt dense si blocheaza o mare parte din radiatii. Din acest motiv, ele apar albe. Pe de alta parte, structurile moi, cu un continut organic ridicat, lasa razele sa treaca si apar mai intunecate si de culoare cenusie.

Exista diferite tehnici de efectuare a radiografiilor dentare la copii, desi acestea pot fi grupate in doua categorii principale:

  • Intraorala: filmul cu raze X este plasat in interiorul cavitatii bucale a copilului.
  • Extraorala: filmul este plasat in afara gurii.

Cand sunt necesare radiografiile dentare la copii?

Radiografiile dentare la copii sunt utile pentru a facilita si confirma anumite diagnostice si pentru a planifica anumite tratamente. In acest fel, este posibil sa se detecteze probleme care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Medicul stomatolog pediatru le poate indica in urmatoarele situatii:

  • Cariile interproximale sau profunde: radiografiile confirma prezenta acestora si vizualizeaza amploarea lor.
  • Pentru a detecta aranjamentele filtrate sau prost adaptate.
  • Sa diagnosticheze leziuni in interiorul osului sau al mucoaselor, cum ar fi abcese, chisturi si tumori.
  • Fracturi si traumatisme dentare: imaginile radiografice permit observarea tipului si gravitatii leziunii, dar si a tesuturilor afectate.
  • Pierderi osoase.
  • Anomalii de dezvoltare.
  • Dinti retinuti sau dinti infipti in os care nu au erupt inca.
  • Dinti lipsa sau in plus.
  • Radiografii dentare la copii ca parte a tratamentului

Radiografiile dentare la copii sunt, de asemenea, utilizate ca o etapa preliminara a anumitor tratamente. Radiografiile dentare sunt esentiale inainte de o interventie chirurgicala sau de un tratament de canal.

Acestea sunt, de asemenea, de o importanta deosebita inainte de inceperea tratamentului ortodontic. De fapt, conform unui studiu privind frecventa radiografiilor dentare la copii si adolescenti, aproximativ o treime din toate expunerile extraorale sunt pentru indicatii ortodontice.

Cand se efectueaza acestea?

La copiii cu risc ridicat de carii, medicul poate solicita radiografii o data sau de doua ori pe an pentru a detecta noi leziuni si pentru a monitoriza tratamentul. Pe de alta parte, la cei care au mai putine sanse de a contracta boala, studiile radiografice de control pot fi efectuate mult mai rar.

Specialistul ortodont poate solicita radiografii dentare daca se suspecteaza o problema de muscatura. De asemenea, acestea vor fi necesare daca copilul sufera o lovitura care a afectat cavitatea bucala. Aceasta deoarece imaginile din interiorul gurii pot detecta leziuni ale osului, ale radacinilor dintilor sau ale tesuturilor.

Tipuri de radiografii dentare la copii

Exista diferite tipuri de radiografii dentare utilizate la copii. Alegerea procedurii si a tehnicii depinde de tesuturile pe care practicianul doreste sa le examineze.

Radiografii intraorale

Radiografiile dentare intraorale sunt radiografii realizate prin plasarea placii in interiorul gurii. In general, pacientul sau parintii acestuia tin filmul in timpul studiului. Aceste tehnici se realizeaza in mod traditional, cu o cantitate minima de radiatii. Exista, de asemenea, metode digitale care permit obtinerea imaginilor pe un computer si folosesc mai putine radiatii.

Radiografii dentare extraorale la copii

Un alt tip de radiografii dentare utilizate la copii sunt radiografiile extraorale. In aceste proceduri, filmul radiografic este plasat in afara gurii pacientului.

Sunt razele X dentare sigure pentru copii?

Exista o teama generala in jurul radiografiilor dentare la copii. Cu toate acestea, dozele utilizate pentru acest tip de radiografii sunt foarte mici, iar tehnologia este sigura pentru copii. Se folosesc masuri de siguranta suplimentare, cum ar fi plasarea de veste de plumb pe corp si de gulere de plumb in jurul gatului. Astfel se protejeaza organele de reproducere si glanda tiroida.

Ceea ce trebuie sa luati in considerare este faptul ca radiatiile pe care le primeste corpul nostru se acumuleaza in tesuturi. Chiar si dozele mici raman in organism si pot provoca efecte pe termen lung. Cu toate acestea, cu noile tehnologii, acest risc este minim. Din acest motiv, radiografiile dentare la copii sunt efectuate doar atunci cand sunt strict necesare si utilizarea lor este justificata.

Ai incredere in medicul dentist pediatru

Radiografiile dentare sunt utile pentru diagnosticarea si pentru unele tratamente dentare la copii. Ele permit detectarea si tratarea timpurie a anumitor probleme care, daca nu sunt tratate, pot progresa, se pot agrava si pot duce la consecinte grave. Dozele de radiatii utilizate sunt minime si nu prezinta un risc pentru sanatate. In plus, este un test simplu si confortabil pentru copil.

In orice caz, utilizarea sa este limitata la cazurile in care este cu adevarat necesara. Ar trebui sa ai incredere in judecata medicului stomatolog pediatru si sa stii ca, daca acesta va recomanda acest test, este pentru ca este cel mai bun lucru pentru copil.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copilul la dentist Stomatologie copii

Articole recomandate

Citeste si despre