A inceput sezonul gripal. Copiii sub 5 ani, cei mai afectati

/ / Modificat: 2022-10-03
A inceput sezonul gripal. Copiii sub 5 ani, cei mai afectati

Copiii s-au intors de cateva saptamani in colectivitate, la scoala sau gradinita. Insa, odata cu venirea toamnei si inceperea scolii, debuteaza si sezonul gripal, care ii afecteaza in special pe copiii mici, de pana in 5 ani. 

Gripa se intoarce in forta

Dupa doi ani marcati de pandemie, in care distantarea sociala si masurile anti-covid au tinut la distanta si alte virusuri, inclusiv virusul gripal, anul acesta, cand maasurile nu mai sunt obligatorii, virusul gripal revine in forta. 

Pediatrii se tem ca, dupa doi ani in care nu a circulat aproape deloc, virusul gripal va reveni cu mai multa forta si va exista un efect de ricoseu, copiii fiind cei mai afectati. Covidul a modificat ciclurile infectiilor sezoniere si am asistat la aparitia unor focare de viroze respiratorii, cum ar fi gripa sau bronsiolita, in perioade in care acestea nu erau obisnuite, cum ar fi primavara sau vara.

Ce se va intampla anul acesta?

Ceea ce se intampla cu boala in emisfera sudica in timpul iernii prezice adesea ceea ce se va intampla iarna viitoare in emisfera nordica si viceversa. Australia, de obicei tara de referinta, a cunoscut cel mai intens sezon din 2017 in coace. Copiii si adolescentii fiind principalii afectati, cu o crestere a numarului de spitalizari. In ceea ce priveste tipul de gripa, peste 82% dintre cazurile raportate au fost de tip A.

De asemenea, epidemia a inceput mai devreme decat se astepta in emisfera sudica si nici acesta nu este un semn bun.  

Pediatrii indeamna copiii sa fie vaccinati

De ani de zile, medicii pediatri recomanda ca toti copiii cu varste cuprinse intre sase luni si cinci ani sa fie vaccinati impotriva gripei, pentru a-I feri de cazurile grave. De asemenea, medicii recomanda vaccinarea impotriva gripei si in cazul copiilor de varsta scolara, a persoanelor vulnerabile si a batranilor. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre