Jocurile creative sunt benefice si pentru copii, si pentru parinti

/ / Modificat: 2020-10-14
Jocurile creative sunt benefice si pentru copii, si pentru parinti

Joaca-te de-a orice cu copilul tau! Este o activitate extrem de benefica pentru el, desi uneori tie ti se pare epuizanta. In plus, este un prilej sa petreceti timp de calitate impreuna.

Copiii adora jocul pe roluri, iar asta nu se va schimba niciodata, indiferent de cat de mult va evolua tehnologia. Poate pentru tine, parintele super obosit dupa o zi in care te-ai straduit sa fii cea mai buna versiune a ta si la serviciu, si acasa, pare o corvoada sa te joci pentru a zecea oara in ultimele zile de-a doctorul, de-a politistii sau de-a cine stie ce printi si printese. Ce poti sa faci atunci? Intra in rol! Este extrem de benefic pentru cel mic si faptul ca nu-l refuzi, si faptul ca petreceti timp impreuna. Si probabil nici tie nu ti-ar strica sa dai putin in mintea copiilor.

Beneficiile jocului creativ pentru copii

Jocul pe roluri nu este usor pentru toata lumea. Ai nevoie de putin talent (dar acesta conteaza cel mai putin in ecuatie), inspiratie si deschidere pentru a intra in povestea copilului tau. In plus, uneori cei mici au niste idei care s-ar putea sa nu ti se para tocmai potrivite, iar atunci trebuie sa vii chiar tu cu una mai adecvata. Orice ai face, gaseste timp sa te joci cu copilul de-a ce vrea el. Este o activitate cu beneficii inimaginabile.

"Pentru un copil este esential sa joace jocuri care ii stimuleaza imaginatia si creativitatea. Este foarte important pentru dezvoltarea sa sociala, emotionala si cognitiva, pe langa faptul ca pentru el este o modalitate de a descoperi lumea", spune Donna Housman, doctor in educatie.

Printre beneficiile jocului pe roluri se numara dezvoltarea abilitatilor de auto control si auto reglare a emotiilor, a puterii de concentrare, a aptitudinilor. In plus, copilul invata astfel o multime de lucruri noi, intr-un mod placut.

"In perioade de criza, precum cea pe care o traversam acum, este mai important ca niciodata sa le permitem si chiar sa le sugeram copiilor jocuri in care trebuie sa fie creativi. Le va fi, astfel, mai usor sa isi gestioneze anxietatea si stresul, sa se simta in siguranta", puncteaza Carlin Barnes, psihiatru pentru copii si adolescenti.

De-a ce ne mai jucam cu copiii?

Nu trebuie sa te prefaci ore la rand, saptamani in sir, ca esti cel mai bun prieten al unui supererou pentru a-ti ajuta copilul sa isi canalizeze emotiile si sa-si consume energia.

Nu ai idei? Aminteste-ti cat de simplu era la inceput, cand avea, poate vreun an si jumatate, si era foarte simplu sa incepi sa te joci cu el. Iti trebuiau doar cateva cuburi sa va jucati de-a constructorii, o cutie cu diferite forme geometrice in care el trebuia sa introduca piesele potrivite sau familii intregi de animale sau papusi cu care ii faceai uneori adevarate piese de teatru. Daca era simplu atunci, ar trebui sa gasesti si acum inspiratia pentru a-ti distra constructiv copilul.

Foarte important in jocul pe roluri este sa nu incerci sa controlezi copilul in mod evident. Ii poti sugera un joc, ii poti propune sa faceti saptamanal o sceneta pe care chiar el sa o "regizeze". Ofera-i ocazia si materialele sa pregateasca singur recuzita, sa aleaga costumele; puteti face asta chiar si in aer liber, improvizand cu ce aveti la indemana.

Poti interveni cu sugestii, insa nu uita: copilul este "regizorul", iar tu trebuie sa te supui, sa te relaxezi si sa accepti sa iesi din zona de confort. "Dati voie copiilor sa decida ce vor sa faca. Lasati-i sa organizeze tot, iar voi interveniti doar unde este nevoie sa modelati putin lucrurile. Relaxati-va si predati-va in fata unui mic haos. Fiti animalul care doreste copilul, fiti personajul pe care vi l-a ales. Copiii ne urmaresc cu atentie si invata lucruri din limbajul nostru non-verbal. Asa ca incurajati-i sa o faca", spune psihologul Reena Patel.

Daca in general copilul trebuie sa asculte de parinti, un joc pe roluri este momentul potrivit sa fiti un exemplu si sa il studiati. "Avand la dispozitie acest control creativ, copiii isi dezvolta imaginatia si, in acelasi timp, se exprima mai liber si isi satisfac interesele fiind sustinuti de cele mai dragi persoane. Iar acest lucru le va starni si mai mult curiozitatea si ii va face sa isi doreasca si sa le placa sa invete lucruri noi", potrivit dr. Donna Housman.

Ce poti afla despre copil in timpul jocurilor pe roluri

Momentele in care copilul are ocazia sa fie "seful" ti-ar putea spune multe despre el. Nu este un semnal de alarma atunci cand copilul vrea sa reproduca scene din filme sau emisiuni favorite; nu inseamna ca nu are imaginatie, important este ca a retinut atat de bine momentele favorite. Ar trebui, insa, sa va ingrijoreze imposibilitatea copilului de a se exprima sau de a gasi idei.

Daca un copil vrea sa se joace de-a razboiul cu arme sau sabii nu este un semnal de alarma in sine. Multi copii sunt atrasi de aceasta idee, iar ca parinte poti stabili niste limite sau sa deturnezi atentia cand lucrurile par sa mearga prea departe. Daca observati, insa, violenta repetata, agresivitate, un limbaj dur, recurent, aceste atitudini ar trebui sa fie urmate de o analiza serioasa, de discutii cu copilul si, uneori, chiar de consiliere psihologica.

Daca un copil alege mereu teme pe care le gasesti ingrijoratoare, incearca sa afli de unde se inspira si monitorizeaza-i atent activitatile si prietenii. Nu ii interzice un anumit tip de joc, ci arata-te dezinteresat si incurajeaza, in schimb, o tema mai potrivita.

Aloca-i copilului 10-15 minute pe zi pentru astfel de jocuri. Asta ii va arata ca are atentia ta, ca nu pui confortul personal inaintea nevoilor sale. In loc sa refuzi copilul cand te simti prea obosit, ii poti cere un rol mai putin solicitant, meteoric, in jocul sau. Nu inseamna, insa, ca l-ai pacalit si ca te poti sustrage: trebuie sa fii atent la copil pe parcursul jocului si sa nu iti lasi atentia distrasa.

Jocuri pe roluri potrivite pentru fiecare varsta

Fiecare stadiu de dezvoltare are un anumit tip de jocuri, un model. Cand este foarte mic, sub varsta de 2 ani, prin joc copilul va putea consolida informatiile pe care le asimileaza si acesta va fi "parghia" care il va ajuta sa isi dezvolte coordonarea:

• 14-18 luni - jocuri bazate pe activitati zilnice, familiare, de obicei cu papusi sau jucarii

• 19-22 de luni - jocurile pe roluri se bazeaza pe activitati obisnuite; spre exemplu, copilul poate folosi o lingura pentru a-si "hrani" animalutele de plus

• 2-3 ani - jocurile devin mai complexe, in ele apar mai multe actiuni si emotia; de exemplu, copilul isi va "hrani" jucaria preferata, o va sterge la gura cu un servetel, ii va da sa "bea", o va imbratisa, va vorbi cu ea, va transpune in joc ceea ce vede, in general, in jurul sau.

• 3-4 ani - la aceasta varsta jocurile sunt transpuneri ale unor evenimente pe care nu le-a experimentat direct; incepi sa remarci inflexiuni in vocea copilului, capacitatea de a interpreta mai multe personaje, de a improviza, iar toate acestea sunt o modalitate excelenta de a stimula creativitatea si imaginatia.

• 5-6 ani - copilul are un bagaj de cunostinte mai bogat si jocurile pe roluri trec deja la un alt nivel; incep sa aiba mai multe personaje, dialoguri de-a dreptul complexe si actiuni variate.

Cand depaseste un copil etapa jocului de-a ceva? Probabil niciodata. Aceasta doar se transforma in functie de experienta dobandita si in unele cazuri devine chiar un mod de viata, atunci cand vorbim despre artisti, scriitori sau actori.

Articole recomandate

Citeste si despre