Evita jucariile din plastic pentru copii. Ce substante periculoase contin si cum le pot afecta sanatatea

/ / Modificat: 2021-12-01
Evita jucariile din plastic pentru copii. Ce substante periculoase contin si cum le pot afecta sanatatea

Jucariile din plastic sunt foarte la indemana, sunt ieftine, se gasesc peste tot, iar copiii le iubesc. In spatele aspectului lor inofensiv se ascund insa substante periculoase, care pot ajunge in organismul copiilor.

Studiile arata ca anumite chimicale din componenta plasticului pot fi inhalate, ingerate sau pot patrunde prin piele in organismul micutilor nostri. Partea cea mai ingrijoratoare este ca pe majoritatea jucariilor nu sunt trecute substantele pe care le contin, asa ca este imposibil,atunci cand cumparam o jucarie, sa ne dam seama daca este periculoasa sau nu pentru copilul nostru.

Ce substante nocive contin jucariile din plastic

Chimicalele cel mai des intalnite in componenta jucariilor din plastic sunt: plumbul, bifenolul A si ftalatii. Multe organizatii de parinti sustin ca este nevoie ca acestea sa fie etichetate pe ambalajul jucariilor, pentru a sti exact ce cumparam pentru copiii nostri. In ce fel ii afecteaza aceste substante chimice pe cei mici?

Plumbul. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), expunerea copiilor la plumb poate avea consecinte serioase. Acest metal afecteaza sistemul nervos central si, in cantitati mari, duce ce convulsii si chiar coma. Copiii care trec prin aceste episoade si isi revin raman cu sechele, retard mintal si tulburari de comportament.

Ftalatii. Sunt compusi chimici obtinuti din diverse substante si sunt folositi ca plastifianti. Un studiu publicat in Roczniki Państwowego Zakładu Higieny arata ca ftalatii afecteaza glandele endocrine, provocand afectiuni hormonale care pot afecta fertilitatea pe viitor. Expunerea pe termen lung la acesti compusi chimici poate fi cancerigena.

Bisfenolul A. Este un compus chimic care se adauga la procesul de fabricare al anumitor materiale pentru a le oferi flexibilitate si transparenta. Potrivit studiilor, acesta este un perturbator endocrin, capabil sa provoace boli hormonale.

Alte substante periculoase care se pot regasi in componenta platicului din jucarii sunt: bromurile ignifuge, odorizanti, coloranti si stabilizatori care contin metale grele si substante adaugate neintentionat, in timpul procesului de fabricatie.

Cum putem reduce riscul de intoxicare

Pentru a ne asigura ca jucariile pe care le cumparam sunt sigure pentru copiii nostri, trebuie sa fim atenti la cateva aspecte:

  • Asigurati-va ca jucaria are simbolul ”CE” pe ea. Acesta indica faptul ca jucaria respecta reglementarile europene.
  • Cumparati jucarii de la magazine autorizate. Aceste jucarii trebuie sa fie ambalate sau sa aiba cel putin o eticheta atasata.
  • Verificati informatiile despre producator, distribuitor, avertismentele si instructiunile de pe eticheta.
  • Jucaria trebuie sa fie potrivita varstei copilului. Nu vom oferi unui copil de 2 ani o jucarie pe care este scris 5+.
  • Puterea jucariilor electrice nu trebuie sa depaseasca 24 de volti.
  • Substantele periculoase se pot regasi si in acuarele, produse cosmetice, rechizite, papetarie, bijuterii pentru copii etc. Verificati tot ce cumparati inainte de a oferi celui mic.

Un sfert dintre jucariile de pe piata sunt periculoase

Potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica Environment International, cel putin 25% dintre jucariile de pe piata ar contine substante daunatoare sanatatii. Se urmareste eliminarea treptata a substantelor mentionate anterior din jucarii, astfel incat acestea sa nu mai reprezinte un pericol pentru copiii in mainile carora ajung.

S-a constatat ca in tarile occidentale copiii au, in medie, 18 kg de jucarii din plastic in case. In functie de timpul in care se joaca cu ele, substantele periculoase pot ajunge in organismul lor, cel mai frecvent prin inhalare. Jucariile din plastic moale expun copiii mai mult la substantele nocive decat cele din plastic dur.

Ce pot face parintii este sa fie atenti atunci cand cumpara o jucarie si, pe cat posibil, sa evite plasticul. Puteti alege jucarii din lemn, puzzle-uri din carton etc pentru a le oferi celor mici.

FOTO: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre