De ce sa tii cont atunci cand cumperi jucarii de exterior pentru copilul tau

/ / Modificat: 2022-10-24
De ce sa tii cont atunci cand cumperi jucarii de exterior pentru copilul tau

Joaca in exterior este una dintre cele mai recomandate activitati pentru copii. Cat timp cat vremea este frumoasa, acorda-i prichindelului tau suficiente momente pentru a se juca in aer liber alaturi de jucariile potrivite. Pe langa faptul ca isi va consuma energia in mod activ, iar tu vei putea face si alte activitati necesare, cel mic se va bucura de mai mult spatiu decat in locuinta si de un mediu natural care ii va accelera metabolismul. 

Materiale

Materialele din care sunt construite jucariile de exterior pe care te gandesti sa i le cumperi copilului tau constituie primul criteriu de care trebuie sa tii neaparat cont. Asta pentru ca in acest context se impun anumite standarde de calitate si, mai important, de siguranta. Totusi, nu toate jucariile comercializate sunt considerate calitative si sigure. 

Jucariile din plastic sunt cele mai populare pe piata, mai ales pentru că sunt, in primul rand, mai ieftine. Unele insa pot contine substante toxice, cum ar fi bisfenol. De asemenea, alte jucarii pot avea in componenta chimicale pe baza de plumb. Mai mult, exista destule jucarii de exterior care au o calitate indoielnica, cu elemente care pot rani usor sau cu rezistenta redusa. Cel mai bine este sa eviti jucariile care nu prezinta finisaje bine realizate, aspecte pe care le vei sesiza la o simpla manevrare.

Prin urmare, citeste cu atentie descrierea jucariei dorite, pentru a vedea din ce este fabricata si cum poate afecta siguranta copilului tau in timp ce se joaca cu ea pe afara. Nu uita ca unele jucarii pentru exterior, asa cum sunt masinutele electrice, vin si cu recomandari de protectie pe care este bine sa le discutati impreuna cu cel mic.

Varsta 

Urmatorul criteriu, la fel de important, este incadrarea jucariei intr-o categorie de varsta. O jucarie aleasa corect inseamna o siguranta mai buna pentru copilul tau, respectiv mai putine probleme. Una dintre marile griji ale parintilor cu copiii mici este cea legata de detasarea unor componente cu care copilul se poate sufoca. 

De exemplu, cauta jucarii copii 3 ani in cazul in care cel mic se incadreaza in aceasta categorie de varsta. Daca la hainute este o practica buna, evita sa cumperi jucarii pentru o varsta mai inaintata, doar pe simplu motiv ca se va putea juca cu ea si cand va mai creste. Desi aduce o economie in bugetul familiei, aceasta vine cu riscul de a pati ceva nedorit, de la diverse accidentari, la inghitirea unor componente. Inainte de a achizitiona orice jucarie pentru copilul tau, verifica varsta recomandata pe eticheta.

Preferinte

Dincolo de toate cele mentionate mai sus, este ideal sa tii cont si de preferintele copilului. In acest mod, el va avea placerea sa se joace in aer liber cu jucariile lui preferate, nu cu cele impuse de tine. In plus, o jucarie de exterior neatractiva il poate plictisi mai repede decat iti vei dori. Pana la urma, scopul este ca cel mic sa simta bine cat mai mult timp in aer liber, iar tu sa poti desfasura si alte activitati personale sau casnice.  

Astfel, daca copilului tau ii place sa se joace in nisip, amenajeaza un loc special pentru activitatea asta si cumpara-i un set de jucarii pentru nisip. Dotarea zonei de joaca, daca locuiti la curte, poate continua cu un mic tobogan sau, in timpul verii, cu o piscina gonflabila. In cazul in care locuiti la apartament, ii poti cumpara jucarii de exterior precum o minge, o coarda de sarit sau un frisbee, cu care se poate juca in parcuri sau pe stradute mai putin circulate. 

Asadar, desi pare simplu sa alegi dintr-o gama extinsa de produse, prin care cel mic se distreaza si isi consuma energia de-a lungul unei zile, jucariile de exterior trebuie sa respecte conditii minime de calitate si siguranta, precum si sa fie adaptate varstei si preferintelor celui mic. Spor la joaca!

FOTO: Shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii beneficii Jucarii

Articole recomandate

Citeste si despre