Copiii si prietenii imaginari. Ce inseamna cand cel mic are un astfel de "tovaras" de joaca

/ / Modificat: 2021-12-02
Copiii si prietenii imaginari. Ce inseamna cand cel mic are un astfel de

Copiii au o imaginatie foarte bogata si nu de putine ori inventeaza jocuri, dialoguri sau chiar personaje. Unii copii au prieteni imaginari despre care povestesc cu nonsalanta; ei apar si dispar frecvent din povestile celor mici, iar vestea buna este ca, in cele mai multe cazuri, nu reprezinta motiv de ingrijorare.

Prietenii imaginari ii ajuta pe copii sa isi exprime mai bine emotiile si le stimuleaza creativitatea. Cu toate ca sunt inofensivi, pentru multi parinti, prietenii imaginari ridica semne de intrebare. Iata ce spun psihologii cu privire la ei si cand este cazul sa va faceti griji.

De ce inventeaza copiii prieteni imaginari

Copiii sunt plini de creativitate, iar prietenii imaginari pot aparea in fanteziile lor inca de la varsta de doi ani, cand cei mici invata sa vorbeasca si incep sa inteleaga lumea in care traiesc. Prietenii imaginari vin si pleaca si nu este cazul sa va faceti griji atunci cand cei mici va povestesc despre ei. Aceste personaje fictive fac parte din dezvoltarea emotionala a copilului, iar psihologii ii asociaza cu minti extrem de creative si suflete sensibile.

Un studiu realizat de cercetatorii de la universitatile din Oregon si Washington a aratat ca 2 din 3 copii au prieteni imaginari. 70% dintre micutii care au participat la studiu erau singuri la parinti sau primii nascuti in familie. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca nu exista neaparat o legatura intre a fi singur la parinti si a avea prieteni imaginari. Aceste personaje ii ajuta pe cei mici sa isi exprime sentimentele si sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare. Cu toate acestea, exista si cazuri cand prietenii imaginari pot fi semn de deficiente emotionale sau socuri. Pe unii copii ii pot ajuta sa depaseasca momente dificile, precum divortul parintilor, nasterea unui frate, mutarea intr-un alt oras sau schimbarea gradinitei sau a scolii.

Ce sa faci cand copilul iti povesteste despre prietenii lui imaginari

In primul rand, pastreaza-ti calmul si nu reactiona ciudat. Psihologii spun ca pana la 8 ani este normal ca micutii sa aiba parteneri fictivi de joaca. Atunci cand cei mici va povestesc despre ei, reactionati natural, nu negati si nu ignorati ceea ce va spun.

Cereti-i copilului sa vi-l prezinte si voua pe prietenul lui imaginar, sa va dea detalii despre el. In acest fel puteti cunoaste mai bine felul in care copilul se raporteaza la acel prieten fictiv. Nu le permiteti copiilor sa se foloseasca de prietenul imaginar drept scuza pentru a incalca regulile sau pentru a face ceva rau. Invatati-i pe cei mici sa isi asume responsabilitatea si sa invete ce este disciplina.

Cand este cazul sa iti faci griji

Exista situatii in care lucrurile scapa de sub control si atunci trebuie sa cereti ajutor specializat, din partea unui psiholog sau a unui terapeut. Iata cateva exemple care pot fi semnale de alarma:

  • copilul se izoleaza si prefera sa se joace cu prietenul imaginar si nu cu prietenii adevarati
  • apar stari de iritare sau confuzie atunci cand apare/ dispare personajul imaginar
  • atunci cand prietenul imaginar ii provoaca frica sau disconfort copilului

FOTO: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre