Beneficiile jocului cu plastilina pentru copii

/ / Modificat: 2021-12-04
Beneficiile jocului cu plastilina pentru copii

Plastilina este una dintre "jucariile" preferate ale copiilor si, in plus, are o multime de beneficii pentru dezvoltarea lor.

Singura limita a jocurilor cu plastilina este imaginatia. Iar ea poate zburda neingradita atunci cand ai libertatea sa creezi tot felul de figurine colorate: animale, fluturi, flori, prajiturele si cam orice iti trece prin minte.

De ce sa iti lasi copilul sa se joace cu plastilina

Unii ar putea spune ca plastilina este prea lipicioasa, ca risca sa ajunga pe jos, pe haine, prin parul copiilor. Altora nu le place mirosul de plastilina. Insa pentru copii acest material maleabil si colorat este poate cea mai benefica jucarie din toate cate exista.

Jucandu-se cu plastilina, un copil isi dezvolta creativitatea si imaginatia, simtul estetic, dar si abilitatile motrice fine. In plus, se simt bine, iar asta e tot ce conteaza.

Plastilina stimuleaza capacitatea de concentrare si creativitatea

Un copil se poate juca ore intregi cu plastilina, fara sa se plictiseasca, pentru ca poate crea tot de isi doreste cu propriile manute. Poate modela animale, personaje, forme geometrice. Poate crea combinatii de culori dupa bunul plac, poate asambla piesele pe care le creeaza, le poate separa, invata sa fie atent la cantitati si proportii.

Jocul cu plastilina dezvolta motricitatea fina

Manipuland acest gen de material, copilul isi dezvolta motricitatea fina a mainilor si a degetelor. La ce ajuta acest lucru? Cand va invata sa scrie, copilul va reusi sa invete mai usor cum sa tina creionul in mana, cum sa traseze linii si bucle.

Invata sa se exprime si sa comunice

Modelele realizate din plastilina sunt prima forma de a comunica a copilului, chiar inainte de a invata sa deseneze si sa scrie, poate chiar sa vorbeasca foarte bine. Pentru cei mici simtul tactil este cel care ii ajuta sa descopere lumea sau sa exprime sentimente.

In timp ce se joaca cu plastilina, un copil se va elibera de toate frustrarile, emotiile negative, temerile si obiceiurile nefaste. Un copil care stie sa se joace cu plastilina va fi, de asemenea, mai putin agresiv.

Ii ajuta sa isi creasca stima de sine

Jocul cu plastilina poate fi foarte satisfacator pentru cei mici. Au ocazia sa creeze "opere" proprii, fara sa fie ingraditi, iar daca primesc si laude pentru ele, cu siguranta le va creste stima de sine si autoacceptarea.

Ii ajuta sa invete culorile si formele

Pentru unii copii poate fi dificil sa invete culorile si formele de baza. Dar daca ne folosim de plastilina s-ar putea sa le fie mai usor sa le retina.

Isi dezvolta personalitatea

Jocul cu plastilina este cu siguranta o activitate relaxanta, linistitoare. Putem spune, de fapt, ca este o activitate terapeutica. Aceasta activitate ii ajuta, insa, pe cei mici sa isi dezvolte personalitatea si sa isi defineasca propriile gusturi. Copilul va putea sa isi materializeze propriile ganduri, sa creeze figurile dorite si sa aleaga culorile care ii plac.

FOTO; Unsplash.com

Articole recomandate

Citeste si despre