Sisteme de inchidere la incaltamintea pentru copii: avantaje si dezavantaje

/ / Modificat: 2022-06-28
Sisteme de inchidere la incaltamintea pentru copii: avantaje si dezavantaje

Alegerea pantofilor potriviti pentru copii este o provocare: materialele trebuie sa fie de buna calitate, dar fara sa fi fost tratate cu substante toxice, incaltamintea trebuie sa fie rezistenta, flexibila, usoara, confortabila, sa nu coste exagerat, avand in vedere cat de repede creste juniorul… Si in tot acest vartej, trebuie sa nu uiti de un aspect foarte important: copilului trebuie sa ii placa pantofiorii cei noi!

In acest articol poti afla care sunt cele mai frecvent folosite sisteme de inchidere la incaltamintea pentru copii si care sunt avantajele si dezavantajele lor.

Incaltamintea cu scai

Inchiderea cu velcro este cea mai simpla varianta disponibila, adecvata la orice varsta si pe care inclusiv multi dintre adulti o apreciaza. Ea este frecvent intalnita la orice pantofi sport pentru copii, dar o poti regasi si la alte categorii, cum sunt sandalele de vara.

Evident, unul dintre cele mai importante avantaje ale incaltamintei cu scai este faptul ca e usor de incaltat si descaltat. De fapt, e atat de usor incat copiii se pot descurca singuri cu incaltatul de la varste foarte mici, iar acesta este un avantaj in sine.

Inca din momentul in care incep sa se deplaseze singuri, de-a busilea si mai apoi biped, bebelusii simt nevoia sa isi manifeste independenta. Lipsa ocaziilor in care sa isi manifeste personalitatea genereaza frustrari puternice, traduse prin intermediul tantrumurilor. Iar o pereche de papucei confortabili, inchisi cu scai, pe care sa ii poata pune si scoate din picioare exact asa cum fac adultii, reprezinta un avantaj si o excelenta ocazie de a-si demonstra ca de-acum nu mai e bebe, e copil mare.

Exista si dezavantaje ale incaltamintei cu scai. Velcroul se uzeaza in timp si, la un moment dat, nu va mai sta inchis, dar e putin probabil sa se intample acest lucru in perioada de purtare a perechii alese, daca juniorul tau are mai putin de 10 ani. La aceasta varsta, piciorul copilului creste atat de repede incat oricum nicio pereche de incaltaminte nu va fi purtata mai mult de un sezon.

O alta potentiala problema a incaltamintei cu sistem de inchidere cu velcro este ajustabilitatea la forma piciorului. Daca banda velcro este amplasata exclusiv in zona gleznei, iar copilul are un picior mai rotunjor, e posibil ca pantoful sa nu fie foarte confortabil, ci sa stranga piciorul.

Incaltamintea cu siret

Sireturile sunt metoda clasica de inchidere a oricarui pantof. Ele pot fi vesel colorate sau discrete si pot fi puse in atat de multe moduri, incat se transforma in adevarate decoratiuni pentru incaltamintea aleasa.

Dar cel mai important avantaj al sireturilor are legatura nu cu partea estetica, ci cu faptul ca ofera incaltamintei o mai buna adaptabilitate la piciorul purtatorului. Practic, datorita sireturilor, incaltamintea poate fi reglata de la baza degetelor de la picioare pana la glezna, astfel incat sa corespunda cat mai bine inaltimii si latimii talpii.

Exista si dezavantaje ale sireturilor? Cu siguranta. In primul rand, copiii invata sa se lege la sireturi destul de tarziu, deoarece manevra necesita un pic de indemanare. Asta inseamna ca micutul este dependent de un adult sau un frate mai mare, ceea ce nu e intotdeauna pe placul sau.

Poate ca cel mai important inconvenient este legat de faptul ca sireturile - mai ales cele rotunde, dar nu numai - au prostul obicei de a se dezlega singure. Ca sa previi asta, e nevoie de noduri suplimentare - care, insa, nu pot fi desfacute prea usor de catre copiii mici.

Baretele si cataramele

Mai ales in cazul sandalutelor si pantofiorilor pentru domnisoare, exista varianta inchiderilor cu ajutorul cureluselor si cataramelor. Ele sunt simplu si intuitiv de folosit, iar copilul va invata rapid sa se descurce singur cu ele. E important sa il inveti sa nu le stranga exagerat, ca sa eviti sa devina incomode.

Alegerea incaltamintei potrivite pentru copil nu este neaparat cea mai usoara sarcina. Dar, cu putina atentie, copilul se va bucura de cei mai confortabili pantofi disponibili.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incaltaminte copii Incaltaminte comoda

Articole recomandate

Citeste si despre