7 trucuri prin care iti convingi copilul sa se spele pe dinti

/ / Modificat: 2019-02-25
7 trucuri prin care iti convingi copilul sa se spele pe dinti

Parentingul nu-i o treaba deloc usoara, mai ales ca cei mici nu vin pe lume si cu manual de instructiuni.

Una dintre cele mai mari provocari, dupa cea cu trezitul copilului dimineata si pregatitul pentru scoala, este sa il inveti sa se spele zilnic pe zi. De fapt, sa il faci sa inteleaga de ce este atat de important.

Cum faci asta? Iata cateva dintre trucurile care s-au dovedit a fi de succes in acest sens:

1. Indeamna-l sa miste periuta pe ritmul unei melodii

Toti copiii stiu azi sa cante “Happy Birthday”. Si nu doar ca stiu, dar sunt si incantati sa o faca, fie ca au sau nu motiv. Pune-l sa il cante in gand de cel putin doua ori in timp ce isi periaza dintii. Daca e prea mic, foloseste un clip de pe YouTube asa incat sa ii imprimi un ritm pentru periaj.

2. Incurajeaza-l sa isi perie dintii in timp ce se plimba prin casa

Pentru o buna igiena orala, dintii trebuie periati cel putin doua minute. Copiii nu au insa rabdare si vor sa isi clateasca gura cat mai rapid si sa fuga din baie inapoi la joaca. Insa daca ii permiti sa plece in cele doua minute de langa chiuveta de la baie si sa se plimbe prin casa ori sa se uite la televizor vei avea mult mai mult succes. Evident, cu conditia ca in minutele in care s-a indepartat de baie sa isi perie incontinuu dintii.

3. Transforma animalul de companie intr-o motivatie

Prietenia dintre copil si animalele pe care le cresti in casa, precum pisica sau cainele, este indiscutabila. De aceea te poti folosi de un mic truc: pune-l sa ii arate catelului ce trebuie sa faci ca sa te speli corect pe dinti. Il va amuza foarte tare aceasta misiune.

4. Lasa-l sa-si aleaga o periuta de dinti amuzanta

Pe rafturile din supermarket vei gasi periute de dinti electrice cu fel si fel de personaje din desene animate imprimate pe ele. Lasa-l pe cel mic sa isi aleaga periuta pe care o prefera. Ii va fi mai drag sa o foloseasca daca personajul ii este pe plac.

5. Da play melodiei lui preferate si spune-i sa-si perie dintii pana se termina

Fiecare copil are o melodie preferata, care il bucura de fiecare data cand o aude. Transforma spalatul pe dinti intr-o activitate distractiva, placuta. Lanseaza-i o provocare: tu dai play melodiei care stii ca ii place, iar el isi perie dintii incontinuu pana ce se incheie cantecul. Important e sa isi perie dintii, nu sa foloseasca periuta pe post de microfon…

6. Ofera-i o recompensa

Nu e vorba neaparat de bani, desi pentru copiii mai marisori poate fi si asta o motivatie. Toti isi doresc un joc anume si e bine sa vada ca banii se strang greu. Insa o alta recompensa ar putea fi o jumatate de ora de uitat la televizor, spre exemplu. Sau o jumatate de ora pe playstation.

7. Arata-i in oglinda ce culoare au capatat dintii lui

Nu e suficient sa le spui copiilor ca dintii lor nu par curati. Cel mai util este sa le arati intr-o oglinda ce culoare au capatat. Cu ajutorul unei oglinzi pot vedea cu ochii lor ca dintii le-au devenit galbeni. In acest timp, subliniaza-i faptul ca dintii albi inseamna dinti sanatosi si dinti puternici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spalat pe dinti Dinti Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre