Inapoi la gradinita dupa vacanta. Cum gestionam anxietatea

/ / Modificat: 2023-08-30
Inapoi la gradinita dupa vacanta. Cum gestionam anxietatea

Revenirea din vacanta nu este usoara nici pentru copii, nici pentru parinti. Dupa ce au petrecut cateva saptamani sau chiar luni acasa sau la bunici, odata cu venirea toamnei si inceperea noului an scolar, cei mici trebuie sa isi reia ritmul si sa revina la gradinita. Orice schimbare in rutina vine cu anxietate pentru copii si cu neliniste pentru parinti.

Nimanui nu ii place sa isi lase copilul plangand dimineata la gradinita, iar despartirea la poarta este la fel de grea si pentru copii, si pentru parintii lor. In acest sens, psihologii vin cu o serie de sfaturi pentru a face trecerea de la vacanta inapoi la gradinita mai usoara, atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici. Iata ce poate fi de ajutor!

Inapoi la gradinita: Fii atent la propriile emotii

Copiii preiau din starea parintilor, iar daca noi suntem stresati si anxiosi cu privire la inceperea unui nou an de gradinita, la fel vor fi si ei. Ia-ti cateva momente sa te gandesti la felul in care te raportezi tu la acest moment si incearca sa fii cat mai relaxat. Nu iti atribui mai multe sarcini decat poti duce si incearca sa prioritizezi lucrurile.

Inapoi la gradinita: Asculta temerile copilului

Anxietatea celor mici are legatura cu faptul ca stau multe ore departe de noi, intr-un loc strain, poate cu colegi pe care nu i-au cunoscut pana acum sau cu o educatoare noua. Incearca sa comunici cat mai mult cu copilul, sa afli ce il nelinisteste si sa ii dai asigurari ca se va descurca si se va integra. Daca anxietatea de separare predomina, asigura-te ca ii spui de multe ori ca vei veni sa il iei, ca nu il vei lasa niciodata acolo etc.

Inapoi la gradinita: Ia in calcul acomodarea treptata

Daca este vorba despre o gradinita noua sau despre primul an de gradinita, mergi mai intai cu copilul sa vizitati locul, sa cunoasca educatoarea si sa se obisnuiasca cu ea. In acest fel, nu va fi chiar totul nou pentru el in prima zi. Daca institutia o permite si daca programul parintilor este flexibil, ia in calcul o acomodare blanda.

Inapoi la gradinita: Rutina de despartire

De multe ori, ajuta ca micutul sa fie dus la gradinita de parintele de care este mai putin atasat. Daca ii este greu sa se desparta de mama, de exemplu, il poate duce tatal o perioada dimineata. De asemenea, vorbiti cu educatoarea sau cu ingrijitoarea sa il preia si sa il aline daca plange la despartire.

Inapoi la gradinita: Nu trage de timp

Chiar daca iti este greu sa il lasi plangand si sa te desparti de el, cu cat acest lucru se intampla mai repede, cu atat este mai usor pentru amandoi. Majoritatea copiilor se linistesc la cateva minute dupa ce pleaca parintele. Cu cat stai mai mult acolo, cu atat va fi mai dificil sa va separati. Fii ferm, explica-i ca trebuie sa pleci, ca te vei intoarce dupa el si lasa-l in grija cuiva pregatit sa il aline. Ajuta sa poti comunica cu educatoarea si sa stii ca micutul este bine si s-a linistit.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita copii Anxietatea

Articole recomandate

Citeste si despre