Probleme comune ale scrisului la copiii mici, solutii

/ / Modificat: 2010-12-02
Probleme comune ale scrisului la copiii mici, solutii

A-l invata pe copil sa scrie frumos si corect de mana nu este usor si este nevoie de multa rabdare din partea ta. Varsta potrivita pentru a-l introduce in universul literelor este 4 sau 5 ani. Chiar si asa, poti intampina probleme pentru ca nu stii exact cum sa procedezi sau pentru ca el nu isi da interesul pentru acest lucru.

 

Lipsa de interes pentru scris

Nu incerca sa il fortezi sa stea la masa de scris impotriva vointei lui. Nu aceasta este solutia! Creeaza diversiuni si fa din actul de a scrie cea mai distractiva activitate posibila. In loc sa ii pui un creion si o foaie de hartie pe masuta, mai bine incearca altfel. Pune pe masa spuma de ras sau imprastie crema de maini ori altceva si invata-l sa isi scrie numele pe aceasta suprafata.

E mult mai distractiv sa incerce sa scrie astfel, jucandu-se cu spuma de pe masa, ii vei capta atentia. Important este sa ii demonstrezi copilului ca scrisul este o activitate distractiva.

Scrisul ilizibil al copilului

Chiar si dupa mai multe lectii de scris, observi ca literele lui sunt complet ilizibile. Important este sa fii realista, copilul de 4-5 ani nu o sa castige niciodata un concurs de caligrafie. Problema scrisului necitet apare adesea de la proasta strangere in mana a instrumentului de scris. Chiar si pixul sau stiloul conteaza foarte mult! Nu trebuie sa ii dai un stiloou foarte lung si greu. Abilitatea lui de a tine in mana obiectul de scris nu este pe deplin dezvoltata si acesta nu face decat sa ingreuneze scrisul.

Inca de la primele lectii de scris ale copilului trebuie sa il inveti cum sa tina corect in mana pixul! 

Literele scrise invers

Nu te gandi imediat ca este vorba de dislexie! Scrierea in sens invers a literelor sau inversata este o problema frecventa la copii. Ea se rezolva adesea de la sine, dar te poti folosi si de un alt truc. Cumpara o tablita cu margini de lemn. Invata-l ca trebuie sa inceapa de la stanga la dreapta, punandu-i un semn (un desen mic sau o eticheta) in stanga si numindu-l "coltul de start". Nu va mai avea tendinta sa o ia in sens invers pentru ca marginea de lemn a tablitei nu il va lasa.

Scrie literele mult prea mari

In primul rand trebuie sa il inveti pe copil ce inseamna mic si mare, punandu-l sa scrie aceleasi litere in mai multe dimensiuni pe o hartie colorata. Apoi, pentru a aprecia cat de mic sau mare trebuie sa scrie, pune copilul sa scrie pe hartii de dimensiuni variate propozitii si invata-l ca trebuie ca tot textul sa incapa, de aceea este necesar sa faca literele mai mici. De exemplu, pune-l sa scrie pe o felicitare o urare, pe o hartiuta mica lista de cumparaturi etc.

Invatarea literelor

Primul pas pe care l-ai facut cu micutul tau este sa il inveti sa isi scrie numele, atat cu majuscule, cat si cu litere mici. Dupa aceasta, este necesar sa il inveti si restul alfabetului. Ia-o in ordinea dificultatii lor.

Incepe mai intai cu literele care au in componente doar linii drepte, apoi cu cele curbate si abia apoi cele care contin linii in diagonala.

  • Primul set: E, F, H, I, L, T;

  • Al 2-lea set: B, C, D, G, J, O, P, U, S, Q;

  • Al 3-lea set: A, K, M, N, R, V, W, X, Y, Z.

Trucuri prin care copiii retin literele mai usor

Foloseste-te de asocierea literelor cu diverse obiecte sau lucruri cunoscute lui, pentru a le putea identifica si separa mai usor de celelalte.

De exemplu B este ca un balon dublu, D este o linie cu o burtica mare, H este ca 2 strazi cu un pod intre ele, litera I este o persoana cu palarie si pantofi, Y ca o cravata etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scris dezvoltare copii Dezvoltare copii Semne probleme scris copii

Articole recomandate

Citeste si despre