Personalitatea prescolarului (3-6 ani)

/ / Modificat: 2010-11-02
Personalitatea prescolarului (3-6 ani)

Este posibil sa fi recunoscut oarecum personalitatea copilului tau inca de cand era bebelus. De pe atunci ai observat ca refuza categoric o jucarie aruncand-o la cativa metri distanta sau ca face tot posibilul pentru a primi ceea ce doreste. Intre 3-6 ani, adica in perioada prescolara, personalitatea lui este in plina dezvoltare si schimbare. Cam de la 4 ani copilul isi modeleaza un tip de personalitate ce va persista toata viata!

Personalitatea copilului intre 3-6 ani, ce schimbari apar?

In perioada prescolara copilul dezvolta o multime de noi caracteristici.

Ei manifesta mai mult autocontrol in aceasta perioada. Ei invata cum sa se linisteasca si sa reactioneze in situatii in care apare: spaima, bucuria sau supararea si devin mult mai atenti la felul in care reactioneaza, fara a mai fi atat de emotionali.

O alta latura a dezvoltarii sale normale care apare si se cladeste in aceasta perioada este increderea in sine. Vei observa ca se va baza din ce in ce mai putin pe tine in diverse activitati si ca se va actiona mai mult bazandu-se pe propriile instincte si credinte. Ei castiga astfel experienta si invata si cum trebuie sa ii trateze pe ceilalti. Pe la 5 ani, copiii sa manifeste mai multa grija pentru parintii lui. Ei incep sa inteleaga ca ei au nevoi si sentimente proprii.

Prescolarii incep sa arate afectiunea mult mai usor si mai clar la aceasta varsta, isi dezvolta o latura imaginara a vietii (vezi prietenii imaginari ai copiilor) si apare si un echilibru intre ceea ce li se cere sa faca si capacitatea de cooperare.

Moduri in care ajuti prescolarul sa isi dezvolte propria personalitate

Aminteste-ti ca fiecare copil este unic!

Nu incerca sa ii modelezi o personalitate asemanatoare cu a unui alt copil pe care il cunosti, pentru ca nu vei reusi! Fiecare copil are o personalitate unica!

Incurajeaza joaca si jocurile in viata copilului tau!

Joaca in perioada copilariei are un impact puternic in dezvoltarea copilului. A acorda unui copil suficient timp de joaca reprezinta cel mai bun mod de a-l ajuat sa-si cladeasca personalitatea.

Nu pune "etichete" copilului!

Daca vrei ca micutul tau sa aiba o personalitate care sa se dezvolte intr-o maniera proprie este necesar sa eviti sa ii influentezi in vreun fel sau altul parcursul ei natural, etichetandu-l constant cu atribute ca "timid, emotional, rautacios sau autoritar".

Fii un model pentru el!

Esti printre putinele persoane pe care micutul tau le va copia in tot ceea ce fac, asa ca tine de tine sa fii un model de politete, sociabilitate si rabdare pentru el.

Nu incerca sa il transformi intr-o imagine a ta!

Multi parinti cad in aceasta capcana si incearca sa isi transforme prichindelul in propria persoana sau sa evite ca acest lucru sa se intample. Daca un parinte are trasaturi de personalitate agreabile, va dori sa fie asemenea lui, insa daca este prea timid sau are o personalitate slaba, va face tot posibilul ca micutul lui sa nu fie altfel. Total gresit, spun specialistii, pentru ca micutul tau trebuie sa isi dezvolte propria personalitate, in stilul lui unic. Nu trebuie sa incerci sa il schimbi, poti doar sa il incurajezi sa faca anumite lucruri, sa exeprimenteze cat mai multe tipuri de experiente pentru a-si definitiva intr-un mod propriu personalitatea. El va selecta din ceea ce exploreaza doar ceea ce crede ca i se potriveste personalitatii lui!

Evolutia personalitatii: de la prescolar la maturitate!

Specialistii sustin ca in majoritatea cazurilor personalitatea formata in perioada prescolara nu se mai schimba. Persoanele timide si reticente vor ramane asa toata viata, desi vor invata in timp sa fie putin mai sociabile si impunatoare si majoritatea copiilor, cei mai energici vor ramane asa.

Insa exista o exceptie interesanta: Specialistii au descoperit ca cei mai galagiosi si exuberanti copii la varsta de 20 de ani continua sa fie asa numai ca devin mult mai retrasi mai tarziu in viata. Se pare ca acesti copii devin mai constienti de comportamentul lor si mai tacuti datorita comentariilor negative din partea celorlalti.

Ca sa isi formeze o idee despre personalitatea copiilor la o varsta atat de mica, expertii au studiat mai multi copii cu varste cuprinse intre 4,5 si 6 ani. Pe baza observatiilor parintilor si profesorilor, copiii au fost categorisiti in 3 tipuri de personalitati: foarte retinuti, putin retinuti si exuberanti.

Copiii foarte retinuti sunt cei pe care lumea ii numeste in general timizi: tacuti, rusinosi, stanjeniti de prezenta strainilor.

Cei putin retinuti sunt copiii care nu isi pot controla impulsurile si atunci cand se simt frustrati reactioneaza agresiv fata de altii fara sa se gandeasca la consecintele negative.

Copiii exuberanti sunt aceia care isi pot modela emotiilor si interactioneaza cu ceilalti rezistand impulsurilor negative.

Foarte interesant este ca in comparatie cu copiii exuberanti, celelalte doua categorii s-au maturizat mai tarziu: au plecat de acasa mai tarziu, au inceput greu o relatie romantica si si-au inceput o cariera mai tarziu. Pentru a realiza aceste lucruri oamenii trebuie sa se adapteze social, iar aceasta caracteristica se dezvolta mai tarziu la cele doua grupe de personalitate.

In final, indiferent de tipul de personalitate, toti reusesc sa se adapteze in societate. Cercetatorii sustin ca un factor care ar putea imbunatati situatia este o slujba part-time in perioada adolescentei. Se pare ca o astfel de experienta micsoreaza gradul de agresivitate deoarece adolescentii invata unele reguli de viata cum ar fi ca agresivitatea are numai consecinte negative.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Personalitate copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre