Implicarea copilului in bucatarie. Primele lectii de gatit

/ / Modificat: 2011-08-26
Implicarea copilului in bucatarie. Primele lectii de gatit

lectii_gatit_copii_bucatarie

Lectiile de gatit se pot dovedi utile in educatia copilului, dar aduc o contributie si in dezvoltarea unor aptitudini importante - cooperare, indemanare, relatie cauza-efect, responsabilitate, incredere, creativitate etc. Micutul tau trebuie implicat in activitatile din bucatarie inca de la varste fragede!

Bucataria este un loc fascinant pentru cel mic, insa multi parinti nu isi dau seama de asta. Ai grija sa atragi copilul in tainele bucatarie intr-un mod adecvat varstei lui si in activitati care nu ii depasesc capacitatile fizce si intelectuale!

Ia masuri de siguranta inainte de a invita copilul in bucatarie!

Bucataria trebuie organizata astfel incat sa se evite accidentele nedorite. Probabil ca ai dotat bucataria cu masuri de siguranta inca de cand copilul era bebelus, dar acum, cand micutul este activ si poate sari rapid dintr-o parte intr-alta a incaperii, trebuie sa fii sigura ca nu pune mana pe obiecte periculoase.

Tine vesela sau paharele si alte ustensile din sticla sau cristal departe de accesul copiilor. Pune-le in dulapuri inalte unde copilul nu poate ajunge cu usurinta.

Si cutitele si alte ustensile ascutite trebuie tinute in sertare inchise sau in locuri inaccesibile micutului.

Stabileste reguli inainte de a trece la treaba!

Stai cu prichindelul tau la o discutie inainte de trece la prepararea bucatelor. Spune-i ce are voie sa faca si ce nu. De exemplu, micutii trebuie avertizati ca nu au voie langa cuptorul fierbinte sau langa aragaz atunci cand ochiurile sunt aprinse si oalele sunt pe el, ca trebuie sa stea la distanta de mixer si alte aparate electrocasnice cand sunt pornite. De asemenea, spune-i sa nu iti stea in cale atunci cand ai produse fierbinti in mana si sa nu se atinga de obiecte ascutite sau vesela de sticla fara supravegherea ta.

Toate aceste masuri sunt extrem de importante pentru a asigura siguranta micutului.

Pune-l sa faca activitati potrivite in functie de varsta!

Nu poti pune un copil de 3-4 anisori sa iti toace ceapa sau sa foloseasca cutitul de carne. Insa il poti pune sa te ajute sa pui ouale deja sparte in praparate, sa iti presare un strop de sare sau sa aseze masa impreuna cu tine.

Atunci cand este mic va avea nevoie de ajutorul tau in tot ce face. Pe masura ce capata experienta va reusi sa spele vasele singur, sa puna masa cum trebuie si sa stie care sunt lingurile, polonicele, desfacatoarele de conserva atunci cand i le ceri.

Proiectele de gatit impreuna cu micutul pot include prepararea de salate, pizza, sandwich-uri, fursecuri, biscuitei si alte retete la care copilul se poate distra amestecand ingrediente si molfaind sau modeland aluatul cu manutele.

Nu il invita la o lectie de gatit la care sa nu faca nimic. Da-i si lui sa rupa frunze de salata, sa modeleze coca si sa prepare fursecuri, pentru ca altfel va fi frustrat, daca doar se va uita la tine. Implica-l activ in procesul gatitului.

Depinde foarte mult de tine ca micutul sa invete corect si treptat aceste lucruri si sa gaseasca bucuria de a gati in familie.

Alege momentul potrivit pentru a-l invita la gatit!

Daca vrei ca micutul tau sa fie deschis la propunerea ta, trebuie sa gasesti momentul potrivit pentru a-l implica in treburi de bucatarie. Cheama-l sa te ajute atunci cand este odihnit si mancat, nu cand este morocanos, somnoros sau obosit.

Ofera-i ustensile de gatit sigure si potrivite varstei lui!

Exista in comert ustensile de gatit pe care le pot folosi copiii. Acestea sunt create astfel incat sa nu puna in pericol siguranta micutilor. Nu poti risca sa ii dai copilului mic, de numai cativa anisori, un cutit mare sau o furculita pe care si-ar putea-o baga accidental in ochi. Daca tu folosesti un cutit mare, da-i si lui unul care nu taie sau de plastic pentru ca va dori sa te imite. Lasa-l sa foloseasca polonicul de plastic si alte instrumente de gatit din plastic.

Pe masura ce creste poti sa incepi sa il inveti sa foloseasca si cutitul obisnuit si alte obiecte ascutite sau aparate electrocasnice!

Alege retete pe placul lui!

Primele dati cand il implici pe cel mic in prepararea mancarurilor trebuie sa-i susciti interesul. Gandeste-te ce prajiturele sau ce mancaruri ii plac si propune-i sa le faceti pe acelea. Acesta va fi dornic sa participe la prepararea bucatelor preferate. Ai grija sa le ornezi sau aranjezi cat mai amuzant, pentru a fi pe placul micutilor.

Alteori, gandeste-te la cateva retete inainte si lasa-l pe el sa aleaga una. Va simti ca participa activ si ca parerea lui conteaza.

Foto: kidfitonline.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Implicare copil in bucatarie Gatit copii Indemanare copii Activitati educative copii Activitati bucatarie copii

Articole recomandate

Citeste si despre