Cum se simt copiii cand isi pierd primii dinti de lapte? Vei fi uimita!

/ / Modificat: 2018-11-27
Cum se simt copiii cand isi pierd primii dinti de lapte? Vei fi uimita!

Modul cum percep copiii caderea primului dinte este influentat de parinti! Nu o spunem noi, ci oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din Zurich, citati de site-ul sciencedaily.com. Caderea dintilor de lapte este prima schimbare biologica a corpului copiilor pe care acestia o constientizeaza. De aceea, emotiile care insotesc aceasta pierdere variaza de la bucuria de a creste, de a face parte dintre ”adulti”, pana la teama fata de pierderea unei parti a corpului. 

Subiectul a starnit curiozitatea cercetatorilor, care au vrut sa afle exact care sunt sentimentele pe care le traiesc copiii in jurul varstei de 6 ani.   

Speriati, rusinati, fericiti sau mandri? 

Vesti bune! Studiul, la care au luat parte peste 1.300 de parinti si copii, arata ca sentimentele copiilor sunt preponderent pozitive, in conditiile in care si reactiile parintilor au fost pozitive in 80% dintre cazuri!  
 ”Faptul ca patru din cinci copii priveste pierderea unui dinte de lapte drept ceva pozitiv este un lucru linistitor atat pentru parinti, cat si pentru stomatologi”, spune Raphael Patcas, autorul studiului. 

Specialistii au observat ca vizitele anterioare la dentist, atat ale copilului, cat si ale parintilor, pe langa nivelul de educatie, influenteaza modul in care copilul experimenteaza pierderea primului dinte!  
Copiii ale caror vizite anterioare au fost asociate cu sentimente precum rusinea sau vina au avut o experienta neplacuta cand au pierdut primul dinte de lapte. 

Surprinzator, cand vizitele anterioare au fost asociate cu un accident, deci cu o intamplare neasteptata si dureroasa, pierderea primului dinte de lapte a fost asociata cu emotii pozitive. 
”Copiii proceseaza experientele anterioare care au legatura cu dintii si Incearca sa le integreze in dezvoltarea lor emotionala. Acest lucru este important atat pentru parinti, cat si pentru stomatologi”, concluzioneaza Moritz Daum, psiholog. 

Cu cat dureaza mai mult pana un dinte cade, cu atat sentimentele sunt  pozitive, sunt de parere specialistii.  Perioada mai lunga se traduce printr-un timp de asteptare si de pregatire mai mare, astfel ca eliberarea si mandria vor fi mai accentuate cand, In sfarsit, dintele cade! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre