Cum sa-ti corectezi copilul fara a-i afecta stima de sine

/ / Modificat: 2022-08-29
Cum sa-ti corectezi copilul fara a-i afecta stima de sine

Este important ca parintii sa isi invete copiii ce este bine si ce este rau. Aceasta indrumare educationala trebuie facuta cu dragoste si respect, altfel putem afecta stima de sine a copiilor nostri.

Multi copii cu parinti grijulii si delicati au o stima de sine scazuta, deoarece atunci cand primesc critici sau corectii au tendinta de a crede ca nu sunt suficient de buni sau ca sunt rai. Desi este departe de intentia parintilor sa le spuna acest lucru, este usor pentru copil sa simta si sa creada ca este certat pentru ca este rau, ca a facut rau sau pentru ca sunt prost, lasand o amprenta negativa asupra imaginii de sine si a respectului de sine.

De aceea, este atat de important ca parintii sa-i corecteze si sa-i indrume intr-un mod pozitiv, avand astfel grija de stima de sine a copiilor lor.

Pe parcursul tuturor anilor copilariei vom gasi multe situatii in care apar greseli, caderi, comportamente nepotrivite etc., situatii in care parintii ar trebui sa ii invete sau sa ii corecteze intr-un mod pozitiv si afectuos.

Cinci pasi pentru a corecta intr-un mod pozitiv

De exemplu, mama ii citeste o poveste fiicei sale care o intrerupe mereu. Mama isi corecteaza fiica fara a-i afecta stima de sine, si face acest lucru urmand acesti pasi:

1. Ea descrie comportamentul incorect ca: "M-ati intrerupt de trei ori".

2. Da-i un motiv pentru a-si schimba comportamentul: "Daca ma intrerupi, nu pot continua sa spun povestea”.

3. Recunoaste-i si valideaza-i sentimentele sau motivele: "Stiu ca simti nevoia sa pui intrebari", "Inteleg ca esti fericita si entuziasmata pentru ca este un moment pe care il iubesti”, etc.

4. Exprima in mod clar ce se asteapta de la ea: "Nu ma mai intrerupe pana nu termin" sau "Cand termin, pune-mi intrebari si putem vorbi despre orice ai nevoie, pana atunci asculta linistita povestea".

5. Confirma privind-o in ochi si asteptand afirmatia ei: "Bine, scumpo?”

Comportamentul poate varia sau poate ramane acelasi

Dupa ce s-a facut corectia, formulata in asa fel incat sa o incurajam sa isi schimbe comportamentul fara a-i afecta stima de sine, procesul poate continua in diferite moduri:

Maria nu mai intrerupe si se concentreaza sa citeasca povestea. In acest caz, la finalul povestii, mama ei ar trebui sa aprecieze pozitiv faptul ca nu a mai intrerupt si ca a reusit sa taca si sa asculte: "Draga mea, ai reusit sa fii atenta si sa nu ma intrerupi, felicitari! Am observat ca te-ai concentrat sa asculti povestea, te felicit! A fost foarte frumos sa o povestesc fara intreruperi".

Copilul te intrerupe din nou. In acest caz, pot alege sa-i reamintesti importanta de a nu intrerupe si apoi sa-i spuni care vor fi consecintele daca va continua sa faca acest lucru. Pentru a-i reaminti, pune-i pur si simplu o intrebare: "Iti amintesti ce ti-am spus despre intreruperi?”  Apoi anunta consecinta: "La urmatoarea intrerupere nu voi mai citi povestea”.

Consecinte nepericuloase pentru copil 

Daca copilul continua sa te intrerupa, dupa ce i-ai atras deja atentia de trei ori, este important sa nu eviti consecintele promise si sa le aplici fara a te supara, a critica copilul sau a-I transmite un mesaj negativ. Pur si simplu te opresti din citi povestea asa cum i-ai spus ca se va intampla. Acest lucru este suficient pentru ca micutii sa invete ca orice comportament are consecinte. Copilul invata in acest mod ca un comportament are consecinte, fara a primi mesaje daunatoare despre imaginea de sine.

Acest ultim punct este cel mai dificil, deoarece parintii au tendinta de a corecta copiii aproape spontan prin evidentierea criticii sau a negativului cu fraze sau acte care ii afecteaza puternic valoarea sau modul de a fi si de a simti.

De exemplu, spunand: “esti incapatanat, esti un dezastru, o faci gresit, iar intrerupi, nu stii cum sa faci mai bine, nu-ti voi mai citi niciodata o poveste, iar te comporti asa, etc....”, nu faci decat sa-i scazi copilului increderea in sine, sa-l faci sa se inchida si sa devina o persoana retrasa, acest comportament mentinandu-se pentru totdeauna, chiar si la maturitate.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre