Cum ajuti copilul sa fie un bun ascultator?

/ / Modificat: 2010-11-29
Cum ajuti copilul sa fie un bun ascultator?

Un copil care este un bun ascultator este unul care se descurca usor atat la gradinita, cat si la scoala sau in alte imprejurari. De asemenea, micutii care sunt buni ascultatori au si un avantaj social – ei reusesc sa devina cu usurinta "cei mai bun prieteni" ai copiilor.

Iata metode prin care il ajuti pe copilul tau sa devina un ascultator bun:

Fii chiar tu o buna ascultatoare!

Copilul invata in primul rand de la tine. De aceea, trebuie sa fii chiar tu o buna ascultatoare a lui. Nu il intrerupe niciodata cand vrea sa iti spuna ceva. Ofera-i toata atentia atunci cand vorbeste cu tine!

Indreapta-ti chipul si corpul spre el atunci cand vorbeste cu tine si vrea sa iti spuna ceva.

Daca tu vrei ca el sa te asculte, el trebuie sa vada ca si tu il asculti pe el. Copilul intoarce adesea respectul pe care il primeste celor care i-l ofera!

Ofera-i mereu directii clare si simple ale activitatilor pe care trebuie sa le faca!

Insuseste-ti obiceiul de a-i oferi mereu instructiuni copilului atunci cand il rogi sa faca ceva. Intotdeauna sa te uiti in ochii lui atunci cand faci acest lucru. Ii poti spune "te rog mergi in camera ta si fa-ti patul; dupa ce ai terminat, ia-ti ghiozdanelul si te astept la usa". Pe masura ce incepe sa execute sarcini simple, poti aduga treptat inca 2 sau 3 la o singura solicitare. Nu numai ca il inveti pe copil sa asculte, dar il ajuti sa devina o persoana independenta.


Complimenteaza-l de fiecare data cand este ascultator!

De fiecare data cand ai ocazia, lauda-l si apreciaza-l pentru progresul pe care il face. Ii poti spune "iti multumesc pentru ca ai fost un ascultator atat de bun; apreciez asta!". Il va determina sa mai doreasca sa fie astfel, daca are parte de aprecierile tale pentru asta.

Fa exact ceea ce spui!

Niciodata sa nu ii spui ceva copilului si sa faci altceva! Chiar si in privinta celor mai mici detalii. De exemplu daca ii spui ca poate sa manance 2 prajiturele, atunci da-i doar 2, nu 3 sau mai multe. Fii precisa! Nu ii spune nici ca are voie "cateva" prajituri! Spune-i exact cate si cum!

Fii constanta cand vine vorba de consecinte ale unui comportament neadecvat!


Daca ii spui copilului ca daca mai plange sau tipa il vei scoate din magazinul in care sunteti si nu ii vei mai cumpara nicio jucarie, pentru ca nu este cuminte, fa-o! Chiar scoate-l din magazin. Multi parinti spun "te scot din magazin si nu iti mai iau jucarie" si sfarsesc doar prin a nu achizitiona jucaria sau a cumpara una mai mica. Nu este recomandat! Trebuie sa te tii de cuvant si chiar sa il scoti din magazin in acel moment! Daca micutul intelege ca iti respecti cuvantul si ca nu lasi garda jos atunci va fi mai tentat sa faca ceea ce ii spui si sa se gandeasca de 2 ori inainte la actiunile lui inainte de a le executa, pentru ca stie ca altfel exista consecinte.

Cititi impreuna cu voce tare!


Momentele pe care le petreceti impreuna atunci cand ii citesti sau cand cititi il pregateste pe copil pentru scoala si pentru momentul in care va fi pus sa spuna povesti. Pentru ca atunci cand ii citesti ii implici mai multe abilitati, nu numai capacitatea de a asculta: atentia, memoria, concentrarea, capacitatea de a sta linistit, intr-un singur loc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare copii Copil ascultator Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre