Este copilul pregatit sa mearga in tabara/excursie?

/ / Modificat: 2011-06-15
Este copilul pregatit sa mearga in tabara/excursie?

Taberele sau excursiile de vara pentru copii sunt la ordinea zilei in aceasta perioada. Ele sunt educative si interesante si atrag atentia parintilor cu copii de toate varstele. Insa multi dintre ei nu stiu sigur daca micutul lor este pregatit pentru o asemenea deplasare. Afla la ce varsta este pregatit prichindelul sa faca fata separarii de parinti si noptilor dormite in alta parte decat in camera sa!

Varsta potrivita pentru a merge in tabara

Copilul este pregatit sa mearga intr-o tabara atunci cand este apt sa faca fata unei nopti in afara casei. Cand micutul tau reuseste sa doarma in alta parte decat acasa si in absenta voastra poti lua in considerarea aceasta optiune. Specialistii sustin ca in jurul varstei de 8 ani copilul este capabil sa mearga unei excursii sau tabere cu alti copii.

Daca prima noapte dormita la un prieten sau rude poate avea loc chiar si la 7 anisori este mai bine sa mai astepti putin pana cand prichindelul se obisnuieste. Totusi, nu trebuie sa te astepti ca atunci cand implineste 8 ani sa nu se revolte sau nu faca urat cand il duci in tabara. In realitate, nu exista o varsta ideala pentru aceste activitati specifice copiilor.

Iata un mic test cu ajutorul caruia sa iti dai seama daca micutul tau poate face fata unei tabere. Raspunde la urmatoarele intrebari. Daca raspunsul tau este ,"da" la fiecare dintre ele atunci copilul poate fi pregatit la inceput pentru o excursie (de maxim 2 zile). Este mai bine sa o iei treptat si sa nu il trimiti intr-o tabara de o saptamana. S-ar putea sa fie prea mult pentru el.

  • 2. Atunci cand il duci la scoala, gradinita sau il lasi singur cu bona are probleme in a se separa de tine? Inca mai plange, tipa sau are accese de furie cand il lasi singur?
  • 3. Pana la varsta lui a reusit sa doarma in alta parte decat acasa, in absenta voastra? A dormit la un prieten foarte bun sau la o ruda si a reactionat bine?
  • 4. Copilul este cel care isi doreste sa mearga in excursie/tabara? Sau este dorinta ta sa mearga?

Chiar daca raspunzi pozitiv la aceste intrebari si ai toata increderea ca va face fata, trebuie sa te astepti si la ce e mai rau. Prima data cand merge in excursie este o experienta noua si nu se compara cu dormitul la un prieten sau la o ruda. Copiilor li se face repede dor de casa si se sperie cand stau prea mult separati de parinti.

Asadar, este bine sa te astepti ca profesoara sa te sune pentru a veni sa il iei acasa. Este recomandat sa vorbesti cu educatoarea si sa o incurajezi sa nu te sune la prima criza de isterie. Specialistii sustin ca prima zi sau primele 2 zile sunt mai greu de depasit de copii. Apoi incep sa se obisnuiasca treptat.


Cum il ajuti sa faca fata mai usor unei excursii?

Vorbeste si cu micutul tau inainte de a pleca de acasa. Spune-i cu mai mult timp inainte de data plecarii ce il asteapta si ce activitati va face acolo. Aminteste-i tot timpul ca prietenii lui de la scoala (da-i si nume) vor fi acolo si se vor distra pe cinste. Spune-i cate zile va petrece departe de casa, cate nopti va dormi in tabara si ofera-i si sfaturi despre cum sa faca fata mai bine dorului de casa. Da-i jucariile preferate la el sau perna favorita ori pijamalutele care ii aduc aminte de casa pentru a mai alina dorul.

Nu il suna in timpul taberei decat daca vrea sa faci asta!

Uneori, daca suni si vorbesti cu el fara sa il fi anuntat in prealabil, ar putea sa reactioneze urat. La auzul vocii tale ar putea sa se iste adevarate crize de isterie, pentru ca i se va face dor si va vrea aproape imediat sa vina acasa sau sa fii langa el.

Mai bine vorbeste cu el de acasa si intreaba-l daca vrea sa fie sunat cat timp este plecat sau vorbiti atunci cand se intoarce acasa! Pentru a se simti mai in siguranta si linistit asigura-l ca va reveni acasa si ca il vei astepta cu nerabdare! Copilul trebuie sa stie ca te va revedea! Spune-i cat de mult il iubesti si ce mandra esti de fiecare reusita a lui in fiecare zi!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta copii Distractie copii Comunicare copii Prieteni copii Dezvoltare independenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre