Cum reactionezi cand copilul isi atinge zonele intime?

/ / Modificat: 2011-02-24
Cum reactionezi cand copilul isi atinge zonele intime?

Este cel putin ciudat sa stai linistita in casa cu partenerul la o vorba si sa iti vezi copilul de numai 3-4 ani cum isi mangaie organele genitale si chiar manifesta placere. Fie ca ii spui autostimulare sau masturbare, realitatea este ca micutii o fac si in acelasi scop ca adultii. Desi este un act natural si firesc, reactiile tale numai firesti nu sunt! Iata cum trebuie sa faci fata acestor situatii!

Trebuie sa intelegi de ce se autostimuleaza copii!

Copiii se masturbeaza din 2 motive:

  • din placere (intre 3 si 5 ani, copiii isi exploreaza coprul; invata ce inseamna sa se simta bine);

  • pentru reducerea stresului si relaxare.

Pe la varsta de 10 ani, masturbarea devine un scop in sine al copiilor si sunt constienti de acest proces. In special baieteii vor fi – pe la 11 sau 12 ani – interesati de materiale pornografice in incercarea de a ajunge la orgasm.

Este important sa te informezi si sa incerci sa intelegi foarte bine acest proces pentru ca reactiile tale vor avea un impact major asupra dezvoltarii copilului. Este esential sa vezi acest lucru ca pe un lucru firesc, normal si nu sa faci o tragedie sau haz de necaz si asta.

Paraseste camera imediat cand vezi ca micutul isi atinge organele intime!

Daca nu stii foarte bine cumm sa reactionezi si te vezi pusa prima data in fata unei astfel de situatii, nu incerca sa il faci sa se simta jenat sau sau sa il certi. Masturbarea trebuie sa se faca intr-un spatiu intim, de aceea este mai bine sa incerci sa ii creezi acest spatiu parasind incaperea.

Vorbeste cu el despre subiect!

Copiii mici trebuie invatati cand anume si mai ales in ce locatii este acceptabil sa faca acest lucru. De asemenea, nu este indicat sa incerci sa ii induci ideea ca nu este bine ce face sau ca nu e frumos. Mai bine stabileste ca nu e frumos sa o faca in public si de fata cu alta lume, nu ca actul in sine e jenant sau rusinos. Spune-i ca se afla intr-o perioada in care isi invata si cunoaste corpul si ca nu are de ce sa ii fie rusine, pentru ca este ceva normal. Dar ca aceasta activitate este una care se face in privat, fara alte persoane de fata. Pana la varsta de 6 ani, copiii ar trebui sa inteleaga foarte clar acest lucru.

Tine departe copilul de materiale (video sau imagini) si experiente in care sa vada adulti facand sex!

Imaginile cu caracter sexual pot influenta si afecta felul in care copilul percepe si intelege sexul. Pe masura ce cresc, ei vor fi din ce in ce mai curiosi, dar retine ca sunt si foarte vulnerabili in acelasi timp si ca astfel de materiale pot fi agasante si socante pentru ei, putandu-le crea senzatia ca sexul este rau sau scarbos etc.

Daca il prinzi pe micut ca se uita la astfel de materiale spune-i urmatorul lucru: "Inteleg ca esti curios si ca vrei s ainveti cat mai multe despre sex si despre propriul corp; insa pentru asta, putem sa cumparam carticele sau sa vorbim, este mult mai indicat si te va ajuta sa intelegi mai bine".

Felul in care reactionezi si ii vorbesti copilului despre masturbare influenteaza modul lui de gandire cu privire la sex si sexualitate, la diferentele dintre fete si baieti (identitatea sexuala) etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masturbare copii Sexualitate copii Identitate sexuala copii

Articole recomandate

Citeste si despre