Inotul, sportul ideal pentru copii. 13 beneficii dovedite pentru cei mici

/ / Modificat: 2021-09-01
Inotul, sportul ideal pentru copii. 13 beneficii dovedite pentru cei mici

Inca din primii ani de viata, este esential sa ii invatam pe copii sa inoate, pentru a elimina pericolele pe care le pot intampina la mare sau la piscina. Dincolo de faptul ca este un sport care il ajuta pe cel mic sa se dezvolte armonios, inotul este o abilitate de supravietuire. Insa beneficiile lui in viata copiilor si in dezvoltarea lor fizica si emotionala sunt mult mai numeroase si merita tratate pe larg. 

Motive sa iti duci copilul la inot

Daca inca nu ti-ai dus copilul la un club sportiv unde sa invete sa inoate, iata 13 motive care te pot convinge sa o faci:

1. Este un sport distractiv. Cei mici se pot distra de minune in apa, stropindu-se si scufundandu-se, fara sa simta ca sunt obligati sa faca miscare. Totul este natural si amuzant pentru ei.

2. Intareste sistemul imunitar. Inotul implica multe grupe musculare, fiind un exercitiu cardio. Imbunatateste starea fizica generala, stimuland activitatea cardiaca si pe cea respiratorie. In acest fel creste rezistenta la boli minore precum racelile sau virozele sezoniere. Unde mai pui ca reduce si riscul de obezitate.

3. Intareste muschii si imbunatateste flexibilitatea. Desi pare ca nu presupune asa mult efort, rezistenta apei ajuta la tonifierea muschilor si la flexibilitatea articulatiilor. 

4. Imbunatateste postura. Prin inot, copilul are in mod natural o postura dreapta, corecta, iar acest lucru scade riscul aparitiei durerilor de spate si a bolilor coloanei vertebrale, atat de frecvente in cazul adolescentilor. 

Inotul ajuta la coordonare si la echilibru

5. Inotul necesita ca toti muschii din corp sa se coordoneze si sa lucreze impreuna, in acelasi timp, pentru a se mentine la suprafata apei si a avansa. Asta in timp ce mentin un ritm sustinut al respiratiei, iar ochii si urechile trebuie protejate suplimentar. 

6. Ii ajuta sa isi cunoasca corpul. Copiii invata de ce este capabil corpul lor si ajung sa-l cunoasca foarte bine, datorita miscarilor pe care le fac atunci cand inoata. 

7. Creste stima de sine. A invata sa inoti bine necesita timp, rabdare si efort sustinut. Fiecare lectie noua aduce ceva in plus, iar copilul capata incredere in sine pentru ca a mai invatat ceva si a facut un lucru prin fortele proprii.

8. Imbunatateste concentrarea. Atunci cand inotam, trebuie sa ne coordonam miscarile si sa ne controlam respiratia. Acest lucru ii poate ajuta sa se concentreze mai bine si in alte domenii, inclusiv la scoala. 

9. Ajuta la dezvoltarea cognitiva. Potrivit unui studiu, a invata sa inoate la o varsta frageda poate contribui la accelerarea dezvoltarii cognitive la copii, precum si la imbogatirea vocabularului, potrivit altul studiu. 

Un copil mai vesel, mai sociabil si ai constiincios

10. Incurajeaza socializarea. Atunci cand merg la inot, copiii se intalnesc cu alti copii de varsta lor, avand oportunitatea de a-si face prieteni noi si de a socializa. 

11. Imbunatateste starea de spirit. La fel ca in cazul multor sporturi, inotul ajuta la diminuarea stresului si a grijilor, prin eliberarea de endorfine, responsabile pentru o stare de spirit buna. 

12. Imbunatateste sanatatea mentala. Senzatia de plutire este una dintre cele mai relaxante si mai placute si aduce o stare de bine, eliminand stresul.

13. Asigura o odihna mai buna. Ca la orice sport, efortul depus la inot ii ajuta pe copii sa adoarma mai usor si sa se odihneasca mai bine.

Foto: Pixabay.com

Taguri Inot copii Beneficii inot copii

Articole recomandate

Citeste si despre