Invata copilul sa-si faca patul!

/ / Modificat: 2011-09-19
Invata copilul sa-si faca patul!

Strangerea sau facutul patului trebuie sa faca parte din rutina de dimineata a fiecarui copil. Aceasta activitate se invata odata cu tranzitia de la patut la patul de copil mic si este o parte importanta din educatia si disciplina lui. Invata-l pe micutul tau sa-si faca singur patul cu pasi mici, dar siguri!

La ce varsta este apt copilul sa faca singur patul?

Cei mai multi specialisti sustin ca cel mic are forta fizica necesara si este capabil sa memoreze etapele complete pentru a duce la bun sfarsit aceasta activitate pe la varsta de 5 anisori. Cu pasi mici, dar siguri copilul poate deprinde cu usurinta acest obicei, ba chiar se poate intrece pe el insusi batand propriul record personal de timp cand il face. Pe masura ce se obisnuieste, nu va dura mai mult de 2-3 minute sa tremine tot procesul.
activitati_educative_facut_patul_copii

Arata-i care sunt pasii esentiali!

Foloseste-te de puterea nemarginita a exemplului. Aceasta este cea mai facila si la-ndemana metoda de invatare a copilului. Arata-i si fa-l atent mai multe zile la rand la felul in care faci patul. Executa fiecare miscare incet si explica-i in acelasi timp ce faci, dar fa-o rar. Daca vrea sa te ajute, lasa-l sa o faca!

Ajuta-l de cateva ori!

Va avea nevoie de ceva ajutor primele dati cand se va aventura in procesul de strangere a patului. Acorda-i-l si incurajeaza-l in permanenta, spunandu-i ca va reusi la un moment dat si singurel. Spune-i ca momentan muschii lui sunt in crestere, ca la Popeye Marinarul, si cand se vor dezvolta suficient, va fi apt sa care paturica si pernuta si sa aranjeze patutul.

Invata-l intr-un mod amuzant si distractiv!

Micutul tau nu va fi interesat sa isi faca singurel patul, daca nu ii prezinti sau faci din aceasta rutina un motiv de distractie sau de joc. Asadar, pentru a-i capta atentia, inventeaza competitii (care dintre voi termina mai repede si mai corect de facut patul - fiecare in camera lui). Sau stai pe o parte a patului lui, iar el pe cealalta parte si jucati un joc in care el sa trebuiasca sa te imite si sa faca exact ce faci si tu.
activitati_educative_copiii_fac_patul

Invata-l cum se face patul pas cu pas!

  • mai intai pune-l sa dea toate asternuturile la o parte;
  • apoi indruma-l sa inceapa cu aranjarea cearsafului si cu bagarea marginilor sub saltea pentru a sta perfect intins; se netezeste suprafata cu mana;
  • invata-l cum sa infoiasca pernutele si sa le aranjeze la capul patului; prima oara executa tu aceste miscari, apoi pune-l pe el; daca are o alta idee de aranjare a pernutelor, ia in seama opinia lui;
  • ultimul pas este aranjarea paturicii, plapumioarei sau a pilotei pe pat; acest pas este asemanator cu aranjarea cearsafului, doar ca de data aceasta nu se mai baga marginile sub salteluta; invata-l sa o intinda perfect pe pat, netezind suprafata cu manutele pentru a nu mai ramane goluri;
  • ultimul lucru pe care trebuie sa il faca este sa dea un rotocol patului pentru a vedea daca sunt margini in plus sau daca unele parti ale cearsafului sau plapumei nu sunt aranjate corect si sa faca ultimele retusuri.


Cu fiecare zi in care repeta aceste miscari si in care il ajuti, micutul tau capata dexteritate si reuseste sa termina sarcina in timp record.

Lauda-l si incurajeaza-l la fiecare pas!

Lauda si incurajarea sunt 2 metode motivationale de succes pentru copii. Acestia se simt bine cand sunt apreciati si cand sunt impinsi de la spate, intelegand prin asta ideea ca "mami are incredere ca pot face asta". Astfel, ei sunt mai motivati sa duca la indeplinire o sarcina.


Foto: chatter-fest.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati educative Educatie copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre