Prevenirea sufocarii la copilul mic

/ / Modificat: 2012-04-19
Prevenirea sufocarii la copilul mic

Sufocarea este unul dintre cele mai frecvente accidente printre bebelusi si copii mici si reprezinta principala cauza de deces accidental printre acestia. Aproape toate cazurile de sufocare pot fi prevenite prin luarea unor masuri de siguranta simple si mai ales printr-o supraveghere atenta a copilului. Afla cum reduci riscul de sufocare la copilul tau si care sunt primele masuri de prim ajutor in cazul in care copilul se ineaca sau sufoca!

Foto: chinafabrics.org

Ce este sufocarea?

Sufocarea este un simptom medical diferit de inecare, chiar daca ambele rezulta in blocarea circulatiei aerului catre plamani, adica imposibilitatea de a respira.

Inecarea este o forma de asfixiere mecanica caracterizata prin interuperea respiratiei si este cauzata de blocarea interna a cailor respiratorii cu un obiect mic sau o bucata de aliment.

Sufocarea reprezinta obstructia externa a cailor respiratorii de catre obiecte care blocheaza gura si nasul, cum este o punga de plastic, o patura, asternuturi sau saltele.

Este adevarat insa ca inecarea cu obiecte mici sau alimente conduce, in final, la sufocare si ca reprezinta o cauza a acesteia.

Nou-nascutii si bebelusii sunt cei mai expusi riscului de sufocare, pentru ca nu isi pot ridica singuri capul si nu se pot ajuta singuri atunci cand paturica ajunge pe chipul lor sau se sufoca in perna.

Insa si copiii mici au un risc crescut de sufocare, in special in casa sau in timpul jocului. Copiii sub 4 ani sunt cei expusi riscului de sufocare si au nevoie constant de supraveghere atenta.

Care sunt factorii de risc pentru sufocare la copii?

In cazul bebelusului, lasarea micutul nesupravegheat in patut este extrem de periculoasa, deoarece reprezinta principalul factor de risc. Isi poate trage paturica pe fata ori poate sa se sufoce in perna sau saltea.

In schimb, copiii mici sunt expusi mult mai mult riscului de sufocare la masa, la joaca sau prin casa.

Cele mai multe cazuri de sufocare la copii mici apar in urma inecarilor cu obiecte mici sau alimente. Administrarea bucatilor prea mici de alimente copiilor de 1-3 ani creste riscul de inecare, respectiv sufocare, (mazare, porumb, alune, nuci, bomboane tari si lipicioase, popcorn etc.).

Jucariile si obiectele de dimensiuni mici lasate in preajma copilului reprezinta alt factor de risc pentru inecare si sufocare (monede, baterii de ceas, margele, bucati mici din jucarii etc.).

Si la locul de joaca copilul este supus riscului de inecare. Indeletnicirile pe care le are copilul in interiorul casei, dar si pe afara, pot avea un sfarsit tragic daca intra in posesia sau se joaca cu unele obiecte care pot conduce la sufocare: pungile de plastic (cele mai periculoase), paturile groase, baloanele, sireturile, cordoanele sau firele (contribuie la accidente prin strangulare), perna, salteaua etc.

Piscinele neacoperite sau lasarea nesupravegheata a copilului in cada prezinta un risc foarte mare de inecare si, implicit, de sufocare.

Cum previi sufocarea la bebelusi si la copiii mici?

Supravegherea atenta este principala masura de protejare a copilului mic de riscul sufocarii prin inecare, strangulare sau prin alte metode accidentale.

Cunoasterea factorilor de risc sau a cauzelor care duc la sufocare este esentiala pentru a sti exact ce masuri de siguranta trebuie sa iei.

Exista cateva masuri pe care orice parinte trebuie sa le aiba in vedere atunci cand are un bebelus sau copil in casa, cand merge cu el la locul de joaca sau in spatii publice cu fantani, piscine etc.

  • nu pune niciodata nou-nascutul sau bebelusul cu fata in jos pe suprafete moi (saltele, perne, haine, jucarii mari de plus, paturi etc.) in care s-ar putea sufoca;
  • nu lasa copilul sa doarma pe perna, cel putin pana la varsta de doi ani, si poate nici atunci, daca doarme bine fara ea; riscul de sufocare este crescut la bebelusii si copiii mici care sunt lasati sa doarma cu perna sub cap;
  • asigura-te ca salteaua patutului copilului are dimensiunea potrivita; in cazul in care este mai mica, copilul risca sa traga sau sa ajunga sub ea si sa se sufoce;
  • nu lasa salteaua invelita in folia originala de plastic; aceasta se poate rupe cu usurinta in diverse parti si copilul poate face gaura mai mare cu manutele si picioarele, riscand sa bage capul in ea si sa se sufoce;
  • nu lasa copilul in preajma pungilor sau sacilor de plastic; si le poate pune pe cap si risca ca din greseala sa stranga de ele si sa se sufoce accidental;
  • asigura-te ca cearsaful este perfect intins in patut si prins sub salteluta, astfel incat sa nu se mototoleasca in timpul somnului copilului sau sa ajunga accidental sa se infasoare pe capul lui; se cere precautie si supraveghere atenta si in folosirea paturicilor la bebelusi si copii mici, exact din acelasi motiv;
  • nu-l lasa sa doarma intr-un pat de adulti, iar daca o faci, ai grija sa il supraveghezi continuu; si asezarea pernelor in partile laterale ale bebelusului este la fel de periculoasa;
  • nou-nascutii si bebelusii nu ar trebui sa imparta patul cu copiii mai mari;
  • evita sa dai copilului mic sa manance bucati de alimente mici, tari si lipicioase, pe care nu le poate mesteca corespunzator si din cauza carora se poate ineca;
  • tine departe de copil obiecte de dimensiuni mici si jucarii sparte sau stricate, care lasa in urma lor bucati mici, care ar putea fi inghitite.

Fii pregatita in caz de accident prin sufocare!

Atunci cand ai un bebelus sau un copil mic, trebuie sa ai grija sa nu iti lipseasca din casa trusa de prim ajutor, numerele de telefon de urgenta ale tarii in care locuiesti sau cele ale vecinilor care stau aproape si care te pot ajuta imediat etc.

In plus, fiecare mamica ar trebui sa acorde putin timp pentru invatarea principalelor tehnici de prim ajutor, cu ajutorul carora ar putea salva viata copilului in caz de inec sau sufocare.

Resuscitarea cardiopulmonara prin masaj cardiac sau ventilatie artificiala este prima masura pe care trebuie sa o inveti si sa o stii in caz de nevoie.

In plus, avand in vedere ca riscul de inecare cu obiecte mici sau alimente este foarte mare la copii mici, este indicat sa inveti sa pui in aplicare si metoda Heimlich.

In caz de inecare sau sufocare, suna imediat la 112, dar aplica si tehnicile de prim ajutor, deoarece uneori, aceste interventii salveaza viata copiilor, inainte de venirea echipajului medical.

Tu ai luat toate masurile de siguranta contra acestor accidente fatale? Stii sa aplici tehnicile de prim ajutor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sufocare copii Inec copii Masuri prim ajutor copii Tehnici prim ajutor copii

Articole recomandate

Citeste si despre