Prevenirea inecarii cu obiecte sau mancare la copii

/ / Modificat: 2010-11-03
Prevenirea inecarii cu obiecte sau mancare la copii

Obiectele de dimensiuni mici si chiar mancarea pot deveni adevarate "arme" pentru viata copiilor. Este nevoie doar de o clipa de neatentie din partea parintilor pentru ca acestia sa se inece cu ele, iar viata sa le fie pusa in pericol. Chiar si administrarea gresita a alimentelor, la varste nepotrivite sau cu textura necorespunzatoare poate determina inecarea la copii. Retine cele mai importante reguli prin care previi inecarea lor!

  • Nu introduce alimente solide mai devreme decat trebuie in alimentatia copilului. Daca alaptezi la san, atunci acestea ar trebui adaugate alimentatiei abia dupa varsta de 5-6 luni si numai sub forma de piure.

  • Fii cu ochii pe copil de fiecare data cand mananca ceva! Acest lucru se aplica si in momentul in care ii dai doar gustari, adica doar un biscuitel in manuta pentru a-l rontai sau pufuleti.

    Nu il lasa niciodata nesupravegheat cand in manuta lui exista un aliment! Incurajeaza-l mereu sa mestece mancarea si nu ii baga in gurita o cantitate prea mare de mancare.
  • Alimentele pe care le dai unui bebelusi trebuie sa fie suficient de moi, cand depasesti etapa piureului! Cum iti dai seama de acest lucru? Asigura-te ca fiecare aliment poate fi usor strivit intre 2 degete. Cand sunt foarte mici, copiii nu au suficienti dinti si nu reusesc sa mestece in totalitate mancarea. Ei folosesc doar limba si gingigiile pentru a strivi alimentele.

  • Daca fructele sunt foarte tari (ca de exemplu un mar nu foarte copt), atunci este bine sa i le prepari la cuptor, coapte! Sau sa le razi si sa le faci piure!

  • Gustarile sigure pentru bebelusi (pe care i le dai in manuta) sunt cele care in contact cu saliva se inmoaie usor, asa cum sunt biscuitii, pufuletii, bucatile de paine etc.

  • Evita sa ii dai copilului carne tare! Gaina de curte este foarte gustoasa si sanatoasa, insa este foarte tare si foarte atoasa! Cel mai bine este sa dai micutului tau peste, pentru ca are o textura extrem de moale si este si foarte sanatos. Puiul sau vaca trebuie maruntite suficient astfel incat sa nu puna probleme la mestecare, care se face doar cu gingiile in mare parte.

  • Alimentele trebuie taiate intotdeauna in bucatele mici! Cat de mici, te-ai putea intreba! Atunci cand incepi sa ii dai alimente solide este bine sa le tai cam cat boabele de mazare. Copiii mici au gatul foarte ingust, de aceea este nevoie ca alimentele sa fie foarte mici.

  • Evita alimentele care prezinta un risc crescut pentru inecare: popcorn, boabe de struguri mari, nuci, bomboane tari, gutui etc. Fie trebuie sa i le maruntesti inainte, fie nu i le mai dai deloc.

  • Evita sa ii lasi la-ndemana obiecte periculoase pe care le poate baga in gura si inghiti, riscand sa se inece! Nu lasa in jurul lui nasturi, ace de siguranta, cheite, margelute, bilute mici, piese de lego etc.

  • Cumpara jucarii potrivite fiecarei varste! Fiecare jucarie din comert este etichetata in privinta varstei de la care poate fi folosite! Rolul acestor etichete este tocmai de a nu pune in pericol siguranta copilului in timp ce se joaca cu ele! Niciodata nu o sa gasesti la sugari sau bebelusi jucarii care contin piese de dimensiuni foarte mici cum sunt bilele de joaca sau piese de lego foarte mici.

  • Atunci cand administrezi medicamente sub forma de pilule copilului, asigura-te ca are varsta potrivita la care poate inghiti pilulele. Daca nu, foloseste medicamente sub forma lichida pentru a preveni inecarea!

Te-ar mai putea interesa si "Copilul s-a inecat! Ce masuri iei imediat?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inecare alimente copii Inecare copii mici Alimentatia copilului mic

Articole recomandate

Citeste si despre