Copilul a fost muscat de caine, masuri de prim ajutor

/ / Modificat: 2011-01-06
Copilul a fost muscat de caine, masuri de prim ajutor

Cainii sunt intr-adevar cei mai buni prieteni ai omului, iar copiii se topesc in general dupa dragalasenia lor. In unele cazuri insa prietenia dintre copil si catel poate sfarsi printr-o muscatura de toata frumusetea. Iata care sunt masurile imediate pe care trebuie sa le faci cand acest lucru se intampla!

Izoleaza imediat cainele de copil!

In primul rand trebuie sa indepartezi imediat cainele. Sa il inchizi intr-o camera separata sau daca esti pe strada sa il izgonesti cat mai departe.

Fii alaturi de el si strange-l in brate!

Inainte de a simti durerea, copilul se va speria foarte tare. Va incepe sa planga, sa tipe si sa devina agitat. Fii alaturi de el, ia-l in brate si incearca sa il calmezi. Nu tipa la el si nu il brusca! Nu trebuie sa il faci sa creada ca a fost vina lui sau ca a meritat ceea ce i s-a intamplat.

Dimpotriva, trebuie sa il asiguri ca nu este vina lui si ca e posibil ca micutul animal sa fi fost un pic cam suparat si de aceea a reactionat asa, dar nu ca are ceva cu el.

Uita-te daca exista hemoragie la locul muscaturii!

Daca in urma accidentului curge sange, trebuie sa incerci sa stopezi hemoragia presand cu un bandaj steril sau cu o carpa uscata rana. Du-l imediat la medic daca rana pare sa fie adanca!

Daca nu prezinta urme de snange, ci muscatura abia daca a zgariat pielea copilului spala imediat locul cu apa si sapun. Trebuie sa faci acest lucru pentru a indeparta pericolul ca virusul rabiei sa patrunda in organismul micutului. Acest virus este transmis prin saliva cainelui si ii trebuie foarte putin timp pentru a patrunde prin piele.

Daca respectivul catel este al vostru sau are un stapan cel mai probabil ca este imunizat si copilul nu are nevoie de vaccin. Insa daca este un caine comunitar, atunci riscurile sunt mai mari, de aceea este indicat sa mergi cu micutul la vaccinare.

Orice plaga poate fi un risc pentru infectie. Chiar daca muscatura abia a zgariat pielea etse bine sa fie curata in profunzime. Aplica peste rana un unguent cu antibiotic si protejeaza zona bandajand-o in pansament steril. Dupa un timp, lasa rana descoperita, pentru a se putea vindeca.

Daca rana prezinta urmatoarele semne inseamna ca s-a infectat si ca trebuie sa mergi de urgenta la medic:

  • s-a inrosit mai tare;

  • a ineput sa se umfle;

  • a inceput sa colecteze puroi;'

  • copilul face febra etc.

Mergi cu micutul la medic pentru un control de rutina!

Este indicat ca dupa ce linistesti copilul si oferi masurile de prim ajutor sa mergi totusi cu el la medic pentru un control de rutina chiar daca muscatura este hemoragica sau nu. Mai ales daca este vorba de un copil mic. Nu este indicat sa risti cand vine vorba de sanatatea micutului tau!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre