Vesti bune pentru parinti: vor fi construite zeci de crese moderne cu fonduri europene

/ / Modificat: 2022-08-01
Vesti bune pentru parinti: vor fi construite zeci de crese moderne cu fonduri europene

Parintii care au copii mici stiu cat de dificil este sa gasesti o cresa de stat la care sa il poti duce atunci cand te intorci la serviciu. Numarul acestor institutii este cu mult mai mic decat necesarul, insa acest lucru este pe cale sa se schimbe. In prezent, cresele de stat asigura locuri pentru mai putin de 4% dintre copiii sub 3 ani, adica aproximativ 16.000 de copii. Ministrul Dezvoltarii a transmis ca, in cadrul programului PNRR, in tara noastra vor fi construite zeci de crese moderne cu bani europeni.

Autoritatile au depus 228 cereri de finantare pentru construirea de noi crese, dintre care au fost selectate 64, dupa cum a anuntat ministrul Cseke Attila. In urma finalizarii apelurilor proiectelor, aceste institutii vor primi finantare, iar pentru 22 dintre ele a fost deja semnat contractul de executie, a mai subliniat ministrul. Celelalte 42 sunt in procedura de licitatie publica, urmand a fi incheiate contractele de executie a lucrarilor.

„Dupa cum este cunoscut, cu o finantare in valoare de aproape 300 milioane de euro din PNRR, Ministerul Dezvoltarii va construi peste 100 de crese noi. Totodata, Ministerul Dezvoltarii a pus la dispozitia autoritatilor interesate proiecte-tip, grabind semnificativ procesul de constructie si diminuand costul total, prin eliminarea necesitatii de a proiecta fiecare cresa in parte”, a mai transmis Ministerul Dezvoltarii.

Cresele vor fi unele moderne, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), dotate cu panouri solare si fotovoltaice, pentru a asigura necesarul de energie si de apa calda din surse regenerabile. Cladirile vor fi foarte bine izolate termic, cu usi si ferestre de calitate, pentru o eficienta energetica ridicata, a mai transmis ministerul.

„Constructia creselor finantate prin PNRR, pana in anul 2025, va asigura inca 7.450 locuri, la care se adauga locurile in cresele construite de Ministerul Dezvoltarii cu finantare din bugetul national”, a mai adaugat ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila.

Cladirile in care vor functiona cresele vor fi dotate cu pompe de caldura cu puturi forate la mare adancime, care vor asigura un agent termic de 10 grade Celsius in orice anotimp. In functie de marimea lor, cresele vor asigura spatiu pentru minimum 40 si maximum 110 copii. Vor fi dotate cu sali de joaca, dormitoare, sala de festivitati, bucatarie, spalatorie, cabinet medical, spatii administrative si locuri de joaca in aer liber.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti copii Crese copii

Articole recomandate

Citeste si despre