Inceperea gradinitei e o drama in familie? Ajuta-ti copilul sa accepte mai usor schimbarea

/ / Modificat: 2021-10-02
Inceperea gradinitei e o drama in familie? Ajuta-ti copilul sa accepte mai usor schimbarea

Inceperea cresei si a gradinitei este aproape o trauma pentru fiecare copil, insa parintii au la indemana cateva metode pentru a ii ajuta sa se adapteze mai usor la noua realitate.

Copilul tau merge de ceva timp la gradinita, dar nu trece dimineata fara lacrimi si suspine la poarta la care il predai eductoarei? Este abia in primul an de cresa sau de gradi si ii este greu sa se obisnuiasca? Este "drama" fiecarui copil invatat sa stea acasa cu parintii sau bunicii. Ce este de facut pentru a-i ajuta sa se adapteze cu mersul la gradi si la cresa? O reteta magica nu exista, oricat de mult si-ar dori parintii sa nu isi mai vada copiii cu lacrimile innodandu-li-se sub barbie. Dar puteti incerca mai multe metode pentru a face ideea de "gradi" mai placuta si pentru ca micutii vostri sa stie ca sunt intelesi si sustinuti.

Cum ajuti copilul sa se adapteze mai usor cand incepe gradinita

Primul lucru pe care il poti face este sa te pui in pielea lui si sa incerci sa intelegi prin ce trece. Ce crezi ca se intampla in mintea si sufletul unui pici de cativa anisori atunci cand parintii il duc de acasa si il predau unor persoane straine, intr-un loc prea putin sau deloc familiar, alaturi de copii necunoscuti, care plang si ei cat ii tine gura? Si ca adult te-ai simti ciudat intr-un astfel de loc.

Schimbarea este dificil de gestionat, mai ales pentru copiii mici. Prin urmare, este important sa ii sustinem, sa fim alaturi de ei si sa ii ajutam sa se adapteze cat mai usor posibil.

Adaptarea incepe de acasa

Copilul nu ar trebui sa inceapa gradinita fix in ziua in care paseste prima oara in clasa, ci ar fi bine sa ii pregatim cu ceva timp inainte. Puteti gandi jocuri simbolice, la care sa participe si jucariile lui preferate, care sa reprezinte viata de la gradinita. Astfel copilul va putea anticipa ce se intampla atunci cand ajunge efectiv la gradinita. O alta metoda ar fi sa va jucati de-a gradinita, cu copilul in propriul rol si cu unul dintre parinti sau chiar amandoi in rol de educatori.

Stai alaturi de el in perioada de adaptare

Tot mai multe gradinite au inceput sa adopte politica perioadei de adaptare, cand copilul poate veni cu unul dintre parinti, pentru cateva ore, ca la un loc de joaca. Aceasta practica este foarte utila pentru ca micutii nu se mai simt "abandonati" atunci cand sunt lasati la program, ci au inceput deja sa isi cunoasca educatoarele si colegii. Ei vor capata mai usor incredere in acest cerc, decat daca sunt "aruncati" in acest mediu nou, fara pregatire prealabila.

Arata-i rabdare

Si un adult, si un copil au nevoie de timp pentru a se adapta la un mediu nou. Da dovada de rabdare atunci cand ii explici ca, si daca nu vrea, este in avantajul lui sa mearga la gradinita. Explica-i cu dragoste ca este normal sa planga si sa fie trist cand se desparte de tine la poarta, dar ca peste cateva ore veti fi din nou impreuna. Arata-i avantajele de a merge la gradinita, de a invata lucruri noi, de a-si face prieteni si de a se juca in colectivitate. Totul trebuie facut cu rabdare, pentru ca orice reactie impulsiva nu va face decat sa ii sporeasca aversiunea.

Ia-ti la revedere la despartire, nu te face nevazut

Multi parinti cred ca daca dispar rapid din peisaj cand lasa copilul la gradinita despartirea va fi mai usoara. Nimic mai fals. Dincolo de disconfortul psihic pe care i-l creeaza intrarea intr-un mediu nou, senzatia de abandon si ca a fost pacalit de propriul parinte va spori tristetea si anxietatea celui mic. Mai bine spune-i "la revedere" si "te iubesc", asigura-l ca va veti revedea peste cateva ore si abia apoi pleaca de langa el. Copil va plange chiar si asa, insa macar nu o va face din disperare, ci va plange pentru ca este normal si sanatos sa se simta anxios la despartirea de parinti.

Reluand strategia zi dupa zi, cel mic isi va crea o rutina si va avea mereu siguranta ca veti veni dupa el.

Afiseaza o atitudine pozitiva, care sa il incurajeze pe cel mic, chiar daca ti se rupe sufletul sa il vezi plangand. Prezinta-i mereu jumatatea plina a paharului, pentru a-l ajuta sa capete incredere. Arata-i ca intelegi prin ce trece si ca si tie iti este greu sa te desparti de el, pentru ca emotiile impartasite sunt mereu mai usor de gestionat decat cele reprimate.

FOTO: Freepik.com

Taguri Gradinita Cresa copii

Articole recomandate

Citeste si despre