8 ponturi pentru a face adaptarea la cresa mai usoara atat pentru copii, cat si pentru parinti

/ / Modificat: 2023-10-03
8 ponturi pentru a face adaptarea la cresa mai usoara atat pentru copii, cat si pentru parinti

Cresa este prima institutie de invatamant cu care iau contact copiii. Multi dintre ei sunt foarte mici atunci cand merg pentru prima data la cresa, iar adaptarea este dificila pentru ei. Plansul lor coplesitor din fiecare dimineata este dificil si pentru parinti. Adevarul este ca nu ne pregateste nimic pentru aceasta tranzitie a copiilor, insa exista cateva lucruri care pot fi de ajutor.

Pe langa pregatirea copiilor pentru etapa in sine, cu ajutorul povestilor despre cresa, putem face alte cateva lucruri pentru a ne asigura ca procesul de adaptare este mai lin pentru copil.

Cum ajuti copilul sa se adapteze la cresa

Exersati programul dinainte. Tranzitia la programul de cresa ar trebui sa se faca treptat, pentru ca micutul sa stie la ce sa se astepte. Trezitul dimineata, micul dejun, pregatirea ghiozdanelului si drumul pana acolo il pot ajuta sa se acomodeze cu procesul.

O jucarie de acasa poate fi un prieten de nadejde. Jucaria de plus preferata, cu care doarme, poate fi de mare ajutor pentru adaptarea mai usoara la gradinita. Avand un obiect familiar cu el, micutului ii va fi mai usor sa stea intr-un loc in care totul este nou.

Fa o poveste in care el este eroul principal. Povesteste-i cum va fi la cresa, facand din aceasta experienta una in care el este personajul principal. Copiii inteleg mai usor prin povesti si exemple.

Nu pleca pe furis. Desi despartirea e mai usoara in acest fel, plecatul pe furis intretine anxietatea de separare. Spune-i copilului ca te vei intoarce sa il iei, ca nu il lasi acolo, chiar daca plange si pare ca nu te aude.

Tine cont ca toti copiii sunt diferiti. Unii micuti se adapteaza mai usor, altii mai greu la gradinita. Poate ca esti la al doilea copil, iar la primul totul a mers ca uns. Nu este obligatoriu ca si la al doilea sa fie la fel. Ai rabdare cu el si da-i timpul necesar.

Asigura-te ca are o relatie buna cu educatoarea. Daca este posibil, mergeti sa cunoasca personalul si locul inainte de a face inscrierea la cresa. Iti vei da seama imediat daca are chimie sau nu cu educatoarea.

Asigura-te ca va reconectati cand va revedeti. Momentul in care il iei de la cresa trebuie sa fie magic pentru amandoi. Bucuria revederii este reciproca, iar copilul trebuie sa simta ca si tie ti-a fost dor de el.

Ai rabdare si cu tine. Atunci cand te simti vinovat ca il lasi plangand, incearca sa nu iti faci multe procese de constiinta si sa intelegi ca este un proces firesc, prin care trec majoritatea copiilor.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adaptare gradinita copii Copii si parinti

Articole recomandate

Citeste si despre