Copilului tau nu-i place sa faca baie? Trucuri la care poti apela

/ / Modificat: 2022-08-28
Copilului tau nu-i place sa faca baie? Trucuri la care poti apela

Este posibil sa-ti fi imaginat inainte de a avea un copil ca acesta va adora timpul imbaierii si ca va fi un moment minunat pe care il veti petrece impreuna.

Cu toate acestea, nu este intotdeauna asa. Exista copii care nu gasesc placuta, daramite distractiva, ora de baie. De aceea, va iti dam cateva sfaturi care te vor ajuta sa il faci pe micutul tau se se bucure de ora imbaierii. 

De ce nu vrea copilul sa faca baie?

Exista mai multe motive pentru care un copil nu vrea sa faca baie, desi, in multe cazuri, cand erau bebelusi, acestia nu aveau nicio problema cu momentul imbaierii.

Asa cum am subliniat in randul precedent, pot exista multe motive pentru care un copil nu vrea sa faca baie, dar ceea ce este cu adevarat important este sa stii ce sa faci pentru a schimba situatia astfel incat sa simta acea senzatie placuta intr-un moment atat de important al zilei. Cu toate acestea, pentru a gasi solutii, trebuie sa aflam mai intai de ce nu mai doresc sa petreaca atat de mult timp in baie. Acestea ar putea fi cateva dintre motive:

  • Se afla in faza de negare. Copilul vrea sa arate ca poate lua propriile decizii  si refuza sa se supuna regulilor si impunerilor acestora.
  • Isi aminteste o experienta neplacuta. Poate ca intr-o zi s-a ranit in baie, apa l-a ars, sau era prea rece, sau a facut caca si s-a speriat, ori a fost imbaiat de bunici care nu aveau aceeasi rutina ca tine. 
  • Nu vrea sa se opreasca din joaca. O alta posibilitate este ca micutul tau sa fie atat de fericit cu jocul sau activitatea pe care o desfasoara in acel moment incat sa nu vrea sa se opreasca.

Ce poti face?

Sa-l faci pe cel mic sa se bucure de baie nu este o sarcina usoara, dar exista cateva strategii pe care le pot folosi. Iata cateva dintre ele. 

1. Nu-ti pierde cumpatul

Daca cel mic nu vrea sa faca baie, atunci trebuie sa faci fata situatiei fara sa iti pierzi cumpatul. Intotdeauna vei obtine rezultate mai bune daca vei fi calm si iubitor. Numai in acest fel cel mic va reveni, treptat, la scaldatul fara refuz.

2. Pastreaza o rutina zilnica

Asa cum ai facut intotdeauna, mentine o rutina in care timpul de baie este la fel de important ca statul la masa pentru a manca, sau ca ora de culcare.  

3. Aminteste-i ca se apropie timpul pentru baie

Daca copilul este implicat intr-o activitate care il capteaza, aminteste-i ca se apropie timpul pentru baie. Poti negocia sa-l mai lasi sa se joace cinci minute, insa cand timpul s-a scurs, trebuie sa lase totul si sa mearga la baie. 

4. Nu il forta niciodata!

In cazul in care copilul tau se afla in faza de refuz si nu vrea sa faca baie, va trebui sa folositi programul vizual pentru a-l face sa inteleaga ca acesta este lucrul corect si ca nu exista alta optiune. Nu este vorba de cearta, ci de explicarea importantei igienei si a faptului ca nu este un lucru care trebuie lasat pentru alta zi.

Cu toate acestea, nu iti forta niciodata copilul sa intre in cada. Trebuie sa astepti pana cand acesta este relaxat si receptiv din punct de vedere emotional. Permit-i sa capete treptat incredere in apa pana cand se simte confortabil.

5. Creeaza o atmosfera placuta

Un pas important in acceptarea micutului sa faca baie este crearea unei atmosfere placute. Poti pune muzica (alege muzica preferata a copilului), puteti canta, va puteti juca cu apa, poti adauga putin spumant de baie si, desigur, clasicele ratuste de baie, sau alte jucarii speciale pentru baie.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baie copii Baie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre