Siesta: este NECESARA pana la trei ani

/ / Modificat: 2019-07-10
Siesta: este NECESARA pana la trei ani

La doi ani, micutii continua sa doarma aproximativ o ora dupa masa si 11 ore pe timp de noapte. La varsta de patru ani, majoritatea micutilor renunta la acest obicei si parintii nu trebuie sa-i mai oblige.

In primii ani, niciun copil nu poate rezista o zi intreaga fara sa doarma cel putin putin o ora si aceasta coincide cu acea "criza" pe care cei mici si adultii o resimt dupa masa.

Daca copilul nu se bucura de aceasta odihna reconfortanta dupa pranz, este mai mult decat probabil ca seara sa devina agitat si sa adoarma oriunde la sase sau sapte seara. Daca se intampla acest lucru, atunci va fi mai greu sa adoarma noaptea. Se produce acel efect de carambol care poate duce la modificarea intregului program, potrivit psihologului Violeta Alcocer.

Si daca nu vrea sa doarma?

Dupa pranz, copilul nu vrea sa doarma, el isi doreste sa se joace. Tot timpul pe care il are la dispozitie pare putin pentru a-si satisface curiozitatea, pentru a-si exercita independenta si nu se opreste nici macar pentru un minut. Si lucrurile se pot complica si mai mult atunci cand sosesc sarbatorile, pentru ca se schimba putin ritmul vietii. Programul de masa se modifica, se culca si se trezeste mai tarziu. Daca exista frati mai mari, ei se afla in vacanta si au entuziasmul celui mic, care sta toata ziua acasa. Dar totul are o solutie, in orice moment al anului.

Stabileste o rutina

Copiii sunt fiinte profund ritmice. Nu sunt atat de fragili incat sa nu poata sustine o schimbare a programului, dar, daca apare, trebuie sa fie mai mult sau mai putin constanta. Nu te poti astepta, de exemplu, ca un copil sa doarma in zilele de duminica daca in timpul saptamanii nu o face sau sa-l culci cateva zile la ora doua iar alte cateva zile la ora patru. Trebuie sa urmezi un program.

Cum stii daca copilul este odihnit

Daca este fericit si activ pe timpul zilei si daca noaptea doarme destul de multe ore si are un somn de calitate, nu trebuie sa-ti faci griji daca nu trage un pui de somn la pranz. Dar, chiar si asa nu trebuie sa renunti la programul regulat de somn.

Trebuie sa iti faci griji daca:

  • se trezeste cu durere de cap;
  • se trezeste greu;
  • este somnoros si obosit pe timpul zilei;
  • adoarme oriunde si este nervos;

Sfaturi pentru un pui de somn

  • Este convenabil sa nu se interfereze cu somnul de noapte. Dupa ce mananca, pentru ca atunci corpul este mai dornic de odihna si nu va fi dificil sa adoarma.
  • Ar trebui sa faci un mic efort pentru a planifica ziua luand in considerare noul program. Daca, de exemplu, copilul are nevoie de un pui de somn in jurul orei patru, incerca sa nu programezi activitati la acea ora.
  • Poti folosi obiectele preferate ale micutului, cum ar fi papusa sau jucaria preferata, ii poti citi o poveste sau ii poti face un masaj. Aceste rutine il fac pe cel mic sa le asocieze cu ora de somn.
  • Nu este recomandat ca siesta sa fie un motiv de disputa intre tine si copil. Nu este o problema serioasa daca nu va dormi intr-o zi.
  • Nu este necesar sa il lasi pe intuneric sau sa-i tragi complet jaluzelele. In plus, o lumina mica il va ajuta sa faca diferenta intre somnul de noapte si cel de zi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre