Agresivitatea la copiii mici. Care sunt cauzele si cum o gestionam

/ / Modificat: 2021-07-27
Agresivitatea la copiii mici. Care sunt cauzele si cum o gestionam

Comportamentul agresiv poate aparea la copii inca de la varste mici, iar parintii, de multe ori, se vad depasiti de situatie.

Ce este de facut cand cel mic tipa, loveste, arunca cu lucruri si isi pierde controlul? Acest tip de comportament apare din senin, pe nepusa masa, iar parintii sunt luati prin surprindere si nu stiu cum sa reactioneze. Inainte sa intrati in panica, trebuie sa stiti ca agresivitatea la copiii mici este fireasca si vine de la sine. Este modalitatea lor de a-si exprima furia si frustrarile si nu trebuie sa va ingrijoreze, pana la un anumit punct. Gestionata corect, aceasta poate fi tinuta sub control si diminuata.

Copiii mici nu au filtrele pe care noi le avem, iar tot ce fac ei este instinctiv, inclusiv atunci cand devin agresivi. Cei mici nu au capacitatea de a-si controla impulsurile si nu au invatat inca metode alternative de a-si descarca nervii si frustrarile.

Ce determina comportamentul agresiv al copiilor

Exista mai multi factori care influenteaza agresivitatea la copii. Atunci cand copilul nu se simte iubit, cand nevoile sale nu sunt satisfacute, cand are o suferinta emotionala, micutul poate deveni agresiv.

Mediul in care copilul creste poate accentua acest tip de comportament. Este de asteptat ca un copil care creste intr-un mediu agresiv sa aiba, la randul sau, un comportament agresiv. Insa trebuie sa retineti ca iesirile nervoase se intalnesc si la micutii care cresc inconjurati cu iubire si armonie.

Ce facem cand copilul devine agresiv

Fie ca agresivitatea apare natural sau este corelata cu alti factori, precum cei descrisi anterior, modul in care adultul se raporteaza la actiunile celui mic poate sa determine rezolvarea sau, dimpotriva, accentuarea acestui tip de comportament. Exista cateva lucruri pe care le puteti face si care ajuta la diminuarea furiei celor mici.

Controlati-va reactiile

Copiii invata multe tipuri de comportament prin imitatie, asadar este important ca parintii sa isi stapaneasca iesirile nervoase si sa gestioneze corect situatiile de criza. Atunci cand cel mic devine agresiv, nu ii raspundeti cu aceeasi moneda. Ramaneti calm si senin si incercati sa ii explicati ca nu este in regula la loveasca, pe un ton linistit.

Stabiliti limite clare si ferme

Nu ignorati comportamentul agresiv al copiilor si nu il tratati ca pe o normalitate. Stabiliti reguli clare si comunicati-le celui mic pe intelesul lui, insa fiti fermi si nu va abateti de la ele. Este important sa inteleaga ca actiunile lui vor avea consecinte si aplicati-le, insa nu sub forma de pedeapsa.

De exemplu, daca devine agresiv cu copiii din parc, spuneti-i ca veti parasi parcul daca va continua. In cazul in care agresivitatea persista, plecati cu el din parc, asa cum ati stabilit.

Sugerati-i comportamente alternative

Preventia este de preferat atunci cand vine vorba despre comportamentul agresiv al copiilor. Daca simtiti ca cel mic este pe punctul de a avea o iesire nervoasa, incercati sa negociati cu el, sa ii explicati pe un ton bland lucrurile si sa ii distrageti atentia catre alt tip de activitate.

Subliniati-i calitatile

Multi parinti se concentreaza asupra elementelor negative si asupra a ceea ce copilul nu are voie sa faca. Este de preferat sa incurajati si sa felicitati copilul pentru comportamentele lui pozitive, pentru ca in acest fel el intelege ce este bine sa faca si capata incredere in el.

Cand este cazul sa apelati la ajutor specializat

Desi agresivitatea la copii este fireasca, exista o limita de la care ea poate deveni patologica si poate indica o tulburare de comportament.

Este important sa analizati frecventa si intensitatea acestor iesiri ale copiilor. Daca apar in mod regulat si cauzeaza conflicte in familie sau in societate (la gradinita, scoala) si nu se imbunatatesc nici dupa ce ati aplicat sugestiile anterioare, este cazul sa apelati la ajutorul unui specialist. Depistata din timp, problema se poate rezolva usor.

Taguri Agresivitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre