Cat trebuie sa manance zilnic un copil mic?

/ / Modificat: 2011-11-29
Cat trebuie sa manance zilnic un copil mic?

Cand era bebelus si il alaptai era parca mai usor. Stiai ca trebuie sa il pui la san de x ori pe zi si iti dadeai mai usor seama cand se satura. Odata cu introducerea alimentatiei solide si pe masura ce creste, limitele in ceea ce priveste cantitatile iti sunt destul de neclare? Noi te ajutam sa intelegi cam cat trebuie sa pape un copil mic.

Portiile de mancare ale copilului mic (1-3 ani)

Portiile copiilor mici trebuie sa se incadreze in general cam intre 1/4 si 1/3 din portia de mancare zilnica a unui adult. Ceea ce inseamna ca daca tu mananci o felie intreaga de paine copilul are nevoie doar de o patrime din ea.

De asemenea, atunci cand sunt bebelusi, copiii iau mai mult in inaltime, insa pe masura ce cresc centimetri anuali incep sa scada.

Din aceasta cauza, ei nu mai au aceeasi pofta de mancare ca in primul an de viata, insa calitatea alimentatiei trebuie sa ramana principala ta prioritate.

Nevoile nutritionale ale copilului mic

Pe baza portiei zilnice de calorii necesare pentru un copil mic, acesta trebuie sa consume in fiecare zi din urmatoare alimente pentru a beneficia de toti nutrientii esentiali:

  • 6 portii de grane – 2 biscuitei sarati, 1/4 dintr-o felie de paine, 1/4 dintr-o briosa, ¼ ceasca de cereale integrale;

  • 1 portie de vitamina C din fructe si legume – 1/3 ceasca de suc, 1/4 ceasca portocala sau kiwi pisat;

  • 3 sau mai multe portii de alte fructe sau legume – o portie trebuie sa fie 1/4 dintr-o ceasca;

  • 3 portii de iaurt, lapte sau branzica - 1/4 ceasca lapte sau iaurt, 15 g branza;

  • 2 portii de proteine – 1 lingura de carne maruntita, peste sau carne de pasare sau un ou.

Nu trebuie sa stai cu pixul si hartia in mana in fiecare zi pentru a-ti da seama daca micutul tau primeste sau nu acesti nutrienti. Insa aceste portii te ajuta sa apreciezi cantitatile si pe care trebuie sa le manance copilul din fiecare categorie de alimente.

Dat fiind faptul ca atunci cand sunt mici copiii au tendinta sa "bea" mancarea mai mult decat sa mestece (sub forma de lapte sau suc ori piure foarte subtiat), este indicat sa limitezi cantitatea de lichide (in afara apei) pentru a incuraja apetitul copilului pentru mancare solida.

Recomandarile expertilor privind cantitatea de calorii zilnice ale copilului mic (1-3 ani)

  • nu mai mult de 300-455 de calorii zilnice luate din lapte de vaca integral sau din laptele matern (echivalentul a 2-3 sedinte de alaptat zilnic sau la aproximativ 600 ml lapte de vaca);

  • nu mai mult de 60-90 de calorii zilnice din suc (160 ml suc);

  • nu trebuie sa iti faci griji in privinta grasimii in sanatatea copilului, dar pana la 2 ani, copilul trebuie sa ia grasimi doar in proportie de 30-35% din necesarul zilnic de calorii.

Necesarul de fier

Copiii mici ar trebui sa primeasca 7 mg de fier din dieta lor zilnica. De aceea este important sa cumperi alimente fortificate cu fier, pentru a nu risca ca micutul sa sufere mai tarziu in copilarie de anemie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia copilului mic Vitamine minerale copii

Articole recomandate

Citeste si despre