Ganglionii la copilul de 2 ani

/ / Modificat: 2010-08-02
Ganglionii la copilul de 2 ani
Intrebare:

- Fetita mea in varsta de 2 ani si o luna are la gat de la cateva luni un ganglion destul de mare dar la control doctorul mi-a spus sa nu imi fac probleme ca dispare in timp. Nici o urma macar de micsorare este cam cat o aluna in momentul de fata. Ce analize sa cer sa i se faca? Mentionez ca in 2003 am fost diagfnosticata cu Limfom Hodkinn stdII B dar mi-au spus medicii ca acest limfom nu este ereditar!

Raspuns:





 

Ganglionii sunt niste formatiuni nodulare situate pe traseul vaselor limfatice. In mod normal acesti ganglioni nu sunt nici vizbili si nici palpabili.

In cazul in care ei cresc in dimensiuni, se inflameaza, devin vizibili, se pot palpa, putand fi durerosi sau nedurerosi, se spune ca este vorba despre o adenopatie.

Majoritatea adenopatiilor sunt benigne, inflamatorii, secundare unor infectii cronice sau recurente in regiunea aferenta ganglionilor respectivi.


Astfel adenopatiile din regiunea cervicala sunt de obicei rezultatul unor infectii recurente in sfera ORL (faringite, faringo-amigdalite, otite) sau a unor infectii dentare.

Alteori pot apare in cursul unor infectii sistemice: mononucleoza infectioasa, toxoplasmoza, infectia cu cytomegalovirus, sifilis secundar, difterie, febra zgaraieturii de pisica, infectia tuberculoasa si in infectia cu mycobacterii atipice etc.



In cazuri rare, adenopatiile sunt un simptom al unor afectiuni mai grave: cancere ganglionare cervicale, leucemii, limfoame, unele boli metabolice.

Examenele periodice la medicul pediatru/de familie precum si analizele uzuale efectuate de regula in cadrul acestor controale pot decela eventuale modificari locale sau ale parametrilor sangvini, in cazul in care aceasta adenopatie ar apare in cadrul unei afectiuni grave.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre