Diabetul la copii: Cunoasterea cauzelor sale pentru a-l preveni

/ / Modificat: 2023-01-06
Diabetul la copii: Cunoasterea cauzelor sale pentru a-l preveni

În ultimele decenii, diabetul infantil a devenit o problemă gravă de sănătate. De fapt, în prezent este a doua cea mai frecventă boală cronică în copilărie și reprezintă între 10% și 15% din toate cazurile de diabet. 

Cauzele diabetului infantil

Diabetul infantil este o boală metabolică caracterizată printr-o alterare a producției și/sau asimilării insulinei, substanță responsabilă de transformarea zahărului sau glucozei din alimente în energie. Ca urmare, devine din ce în ce mai dificil pentru organism să metabolizeze zaharurile din dulciuri, produse de patiserie, sucuri și alte alimente pe care copiii le iubesc și le consumă zilnic.

Totul începe cu o perturbare a funcționării pancreasului, care este organul însărcinat cu producerea de insulină, deși în majoritatea cazurilor aceasta nu este cauza principală care declanșează diabetul infantil.

Există două tipuri de diabet: diabetul de tip I și diabetul de tip II

Diabetul de tip I, cunoscut și sub numele de diabet insulino-dependent, este cel mai frecvent tip de diabet la copii și afectează aproximativ 90% dintre aceștia.

Este o afecțiune a celulelor beta ale pancreasului, care sunt responsabile pentru producerea de insulină, ceea ce duce la o deficiență absolută a acestei substanțe în organism. Nu se știe încă ce cauzează această problemă, deși unele teorii indică un factor declanșator viral sau de mediu, care afectează copiii susceptibili din punct de vedere genetic.

Diabetul de tip II, pe de altă parte, este o tulburare autoimună cu o puternică componentă ereditară, ceea ce înseamnă că copiii cu antecedente familiale de diabet au un risc mai mare de a dezvolta această boală.

Cu toate acestea, spre deosebire de diabetul de tip I, diabetul de tip II este mai puțin frecvent la copii, deoarece este strâns legat de stilul de viață inadecvat și de uzura naturală a organismului. În cazul diabetului de tip II, se produce mai puțină insulină decât are nevoie organismul sau, dimpotrivă, insulina produsă este suficientă, dar organismul o respinge. Astfel, cu cât consumul de alimente bogate în zahăr este mai mare, cu atât mai rău este absorbția de glucoză.

Cu toate acestea, indiferent de cauzele specifice ale unuia sau altui tip de diabet infantil, experții sunt convinși că anumiți factori de stil de viață nu numai că pot crește riscul de a dezvolta boala, dar și accentuează simptomele și agravează consecințele acesteia. De exemplu, se știe că o dietă inadecvată, bogată în zaharuri, carbohidrați și grăsimi și o activitate fizică prea puțin intensă pot declanșa diabetul infantil.

Cum poate fi prevenit diabetul infantil?

Diabetul la copii debutează, de obicei, cu simptome subtile care pot trece neobservate de copii și de părinții lor, cum ar fi sete intensă, urinare frecventă, pierdere în greutate, slăbiciune, vedere încețoșată și uscăciune a gurii și a membranelor mucoase. Prin urmare, de multe ori, afecțiunea nu este diagnosticată până când nu a progresat și nu apar primele complicații.

Din fericire, diabetul infantil poate fi tratat și, mai bine, poate fi prevenit. Trebuie doar să faceți câteva schimbări în rutina zilnică a copiilor:

  • Reduceți aportul de zaharuri cu absorbție rapidă care se găsesc în dulciuri și alimente procesate.
  • Creșterea consumului de fructe și legume, cel puțin trei porții pe zi pentru copiii mici și cinci porții pe zi pentru adolescenți.
  • Încurajați copiii să bea multă apă, chiar dacă nu le este sete. Reduceți consumul de băuturi răcoritoare și sucuri industriale.
  • Încurajați activitatea fizică și sporturile în aer liber pentru a evita un stil de viață sedentar.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diabet copii

Articole recomandate

Citeste si despre