Caldura in luna mai. Cum sa ai grija de bebelus in zilele cu temperaturi de 28-30 de grade

/ / Modificat: 2022-05-22
Caldura in luna mai. Cum sa ai grija de bebelus in zilele cu temperaturi de 28-30 de grade

Exista o vorba celebra care spune ca "nu-ti scoti palaria pana la 40 mai", cu exceptia cazului in care luna mai inregistreaza temperaturi de august, asa cum se intampla in prezent in toata tara, cand in unele zile temperaturile au fost de 30-32 de grade, la umbra.

Acesta este insa doar inceputul, deoarece ce este mai rau urmeaza sa vina in lunile urmatoare.

Bebelusii, femeile insarcinate si persoanele in varsta, sunt cele mai vulnerabile la caldura. De aceea, este important sa-I protejezi pe cei mici de temperaturile ridicate. Iata ce trebuie sa faci cand iesi cu micutul la plimbare:

Aplica protectie solara ori de cate ori iesiti din casa

Copiii si adultii ar trebui sa foloseasca crema de protectie solara pe tot parcursul anului, si nu doar vara, cand mergem la plaja sau la piscina. In cazul bebelusilor, se recomanda, de obicei, aplicarea acestuia incepand cu varsta de sase luni, desi, in orice caz, va sfatuim sa consultati in prealabil medicul pediatru.

Este foarte important sa protejam pielea copiilor de razele soarelui pentru a evita arsurile  si pentru a reduce riscul de cancer de piele in viitor.

Trebuie sa alegem cea mai potrivita crema solara, cu factor de protectie de 50+ impotriva razelor UVA si UVB, cu filtre fizice sau minerale si potrivita pentru pielea sensibila.

Inainte de a iesi din casa, aplica o cantitate suficienta de crema pe tot corpul copilului fara a uita de zonele ascunse, cum ar fi spatele urechilor, gatul si ceafa. Repetati aplicarea doua ore mai tarziu, daca este necesar (formatele stick sunt optiunea perfecta pentru a le purta in geanta).

Foloseste umbrele, bonete si palarii

Pe langa crema de protectie solara, daca bebelusul se afla intr-un carucior, foloseste palarie sau un parasolar pentru a umbri toate partile corpului. Nu acoperi niciodata caruciorul cu o patura, un prosop sau ceva similar, deoarece temperatura din interior creste alarmant in cateva minute, ducand la supraincalzirea bebelusului si chiar la sufocare. 

FOTO: feepik.com

Daca obisnuiesti sa porti bebelusul in brate, foloseste un port-bebe racoros de vara. Acopera-i capul cu o palarie sau o sapca si asigura-te ca picioarele - care sunt de obicei in afara port-bebe-ului - sunt protejate corespunzator de soare.

Evita sa iesi la amiaza

In zilele calduroase de mai, la fel ca si in cele de vara, este important sa nu iesi cu copilul afara cand soarele este foarte puternic, intre orele 12 si 16 sau chiar 18, in zilele in care temperaturile depasesc 30 de grade.

Imbracati copilul in haine usoare, din materiale naturale

Este foarte important sa imbraci copilul in haine usoare, vaporoase, din materiale naturale, care sa-I lase pielea sa respire. Bumbacul este alegerea excelenta, fiind si cel mai accesibil. Si inul este la fel de bun, dar ceva mai costisitor.

Hidratarea, foarte importanta

Din cauza fiziologiei lor, copiii sunt foarte sensibili la deshidratare si la insolatie. Insolatia apare atunci cand corpul genereaza o cantitate de caldura care nu poate fi eliminata de sistemele de racire ale organismului.

Pentru a evita acest lucru, pe langa masurile mentionate pana acum, este foarte important sa va asigurati ca bebelusul dumneavoastra este hidratat corespunzator si frecvent.

Daca bebelusul este alaptat exclusiv, hraneste-l cat mai des cu lapte. Daca a inceput sa bea apa, nu uita sa iei cu tine o sticla cu apa plata.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre