Tratament de imunizare pentru copilul de 2 ani

Intrebare:

- Ce tratament de imunizare recomandati la intrarea in colectivitate? Mentionez ca in septembrie, atunci cand va merge la cresa, va implini 2 ani; pana acum a avut 4 episoade de faringo-amigdalita. Stiu ca intre 2-4 ani se formeaza sistemul imunitar, dar as vrea sa-l stimulez putin.

Raspuns:

In comert se gasesc mai multe produse pentru stimularea imunitatii: de la preparate naturiste pana la imunomodulatoare sau vaccinuri (cele mai utilizate: Rybomunil, Broncho-Vaxom, Luivac, Lantigen B, Pneumo 23, vaccinuri antigripale, vaccinarea antirujeolica).

Acestea contin extracte de diversi agenti infectiosi in cantitati mici, care introduse in organism stimuleaza productia de anticorpi impotriva acestor germeni, anticorpi care vor asigura imunitatea la un viitor contact cu acestia.

Insa aceste preparate nu sunt lipsite de riscuri: aceasta este reactia unui organism imunocompetent la contactul cu un agent infectios, insa in cazul unui organism cu deficit imun sau in timpul unei infectii acute, pe langa faptul ca productia de anticorpi nu mai are loc, mai exista si riscul aparitiei unor infectii.Trebuie sa stiti ca agentii infectiosi indiferent ca sunt virusi sau bacterii, se gasesc intr-un numar foarte mare si fiecare are numeroase tipuri/subtipuri, care se pot modifica de la an la an.

Un vaccin care contine extracte din anumite tulpini infectioase stimuleaza imunitatea numai impotriva acestora.

Astfel, daca doriti sa administrati copilului imunostimulatoare, cel mai bine este sa va adresati medicului pediatru care, in urma unui consult clinic va exclude o infectie acuta (care contraindica vaccinarile de orice fel) si va poate prescrie preparatul potrivit.

Insa nici asa nu veti putea avea certitudinea ca la intrarea in colectivitate, cand va veni in contact cu un numar mare si foarte variat de germeni, copilul dumneavoastra nu se va imbolnavi.

Dar un organism sanatos este capabil sa-si dezvolte treptat imunitatea impotriva germenilor cu care vine in contact si infectiile (in special cele din sfera ORL si respiratorii) fac parte din procesul de acomodare a copiilor intr-o colectivitate.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul