Jucarii din lemn, intoarcerea la natura

/ / Modificat: 2021-04-02
Jucarii din lemn, intoarcerea la natura

Jucariile de lemn reprezinta probabil cele mai vechi jucarii din lume, la fel ca si primele unelte. Cu un bat si o piatra un copil poate face o multime de jucarii.

Jucariile din lemn au fost probabil primele in viata copiilor inca din epoca preistorica. Cu o piatra si un bat poti realiza simplu un balansoar. Jucariile din lemn reprezinta copilaria jucariilor.

Avand atat de multe jucarii diferite de ales, ca parinti, suntem coplesiti atunci cand incercam sa ne hotaram ce sa cumparam pentru copiii nostri.

Jucaria Ideala, ar trebui sa fie sigura, accesibila si durabila, ca sa nu mai vorbim ca trebuie sa aiba un rol in dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor mentale, fizice si chiar emotionale.

In timp ce jucariile din plastic sunt variate si usor disponibile, jucariile din lemn sunt adesea trecute cu vederea. De fapt, au o multime de avantaje si se compara cu usurinta cu jucariile de plastic luminoase si interactive de acolo. Vom enumera cateva motive pentru care sa alegi jucarii din lemn!

De ce sa alegi jucarii din lemn?

Incurajeaza imaginatia

Spre deosebire de jucariile moderne din plastic sau plastic in combinatie cu metal, jucariile din lemn au un design stilizat, fara prea multe detalii fine ele reusesc totusi sa transmita ideea de baza copilului, dar lasand loc imaginatiei.

Jocul, inca de la primele etape de dezvoltare ale unui copil este crucial pentru evolutia si cresterea acestuia. In zilele noastre, exista un numar infinit de jucarii din care sa poti interactiona cu copilul tau.

Cu toate acestea, studiile arata ca jocul imaginativ este esential pentru capacitatea cognitiva a copilului. Jucariile din lemn nu au piese electronice sau comenzi vocale care sa va instruiasca copilul despre ce sa faca. Astfel, permitandu-i copilului sa isi foloseasca abilitatile de rationament cu privire la activitatile pe care le considera potrivite.

Jocul de rol si jocul imaginativ vor stimula, de asemenea, diferite tipuri de inteligenta, cum ar fi abilitatile emotionale, de gandire si sociale. Unele dintre jucariile clasice din lemn, cum ar fi puzzle-urile si blocurile, ii ajuta pe copii cu calcule, abilitati motorii si rezolvarea problemelor.

De asemenea, copiii incep sa-si exercite abilitatile motorii fine si coordonarea ochiului mainii cu jucarii din lemn in loc sa apese doar butoanele si sa priveasca lumini ce se aprind sau sa asculte sunete declansate de butoane.

Contractul cu materiale naturale

Jocul este un proces esential in dezvoltarea fizica si emotionala a copilului si in calatoria acestuia de explorare a lumii inconjuratoare. Pana la momentul in care copilul va interactiona cu natura in mod direct, atingerea copacilor frunzelor, pietrelor, jocul cu jucarii din lemn il va familiariza cu textura naturala a lemnului, duritatea si felul in care acest material interactioneaza cu mediul. Ex: Lemnul este un material tare, dar nu mai tare decat piatra sau metalul.

Jucariile din lemn, asa cum,  inclusiv educatia de tip Montessori o arata, ajuta copilul sa invete despre natura si mediul inconjurator in mod natural, prin contact direct, prin auto-educatie.

Chiar daca majoritatea jucariilor din lemn sunt finisate, copilul tot va simti texturile naturale, greutatea si felul in care este perceput lemnul la pipait, mai ales pentru jucariile nevopsite.

Prietenoase cu mediul

Daca vrei sa iti cresti copilul intr-un mediu sanatos, trebuie sa il inveti de mic conceptul de ”prietenos cu mediul”. Productia de jucarii din lemn  este, fata de cea a jucariilor din plastic sau alte materiale artificiale mult mai putin poluanta.

Daca jucariile din lemn mai sunt si decorate cu vopseluri naturale, nontoxice, atunci vei sti sigur ca procesul de manufacturare a acestor jucarii a fost unul  prietenos cu mediul.

De fiecare data cand ii cumparati copilului o jucarie din lemn, va jucati rolul in protejarea planetei noastre si, prin urmare, transmiteti aceste valori copilului dumneavoastra. Fiind un produs organic, regenerabil si durabil, jucariile din lemn sunt o optiune mult mai ecologica decat plasticul.

Lemnul este un material natural si regenerabil asadar expunerea copilului la jucarii din lemn nu prezinta pericole din acest punct de vedere.

Jucarii sigure

Prima grija a unei mame este siguranta copilului sau, iar lemnul este intr-adevar o alternativa mai sigura la plastic sau metal, deoarece copiii au tendinta de a pune totul in gura, cel putin in primii ani de viata.

Este regretabil faptul ca jucariile din plastic, in special cele fabricate ieftin, se pot rupe cu usurinta, lasand potential margini ascutite si parti mici care va pot dauna copilul. Prin urmare, daca va preocupa siguranta copilului dvs. de fiecare data cand se joaca cu jucariile, lemnul este o optiune mai buna pentru el.

Jucariile din lemn nu numai ca sunt mai sigure, dar ele  aduc beneficii copilului in mod natural. Daca natura ne-a expus lemnului de la inceputul existentei noastre ca fiinte , de ce nu am face acelasi lucru si noi ca parinti cu copiii nostri.

Jucariile din lemn sunt mai trainice si tin mai mult

Sa fim sinceri: copiii nu sunt tocmai blanzi cand vine vorba sa se joace cu jucariile. In timp ce plasticul este oarecum durabil, colorantii si autocolantele utilizate in multe jucarii din plastic devin adesea decolorate sau rupte.

Jucariile din lemn, pe de alta parte, sunt extrem de rezistente si pot fi reparate sau revopsite pentru a arata ca noi. Lemnul nu se sparge, nu se macina si poate dura mult timp.

Din aceast motiv, jucariile din lemn au o durata lunga de viata si pot fi transmise fratilor mai mici, rudelor sau prietenilor, sau pot fi donate altor copii care sa se bucure de ele.

Jucariile din lemn sunt mai ieftine

Stim, multi parinti vor spune ca nu este adevarat, ca pretul final al jucariilor din lemn este mai mare decat a celor din plastic. Dar... raportati pretul initial la durata medie de viata a unei jucarii din lemn. Raportul se schimba radical. Un copil nu are nevoie de atat de multe jucarii pe cat am crede noi parintii, pentru a fi fericit. Oricum specialistii in psihopedagogie spun ca un copil, cel putin in primii 3-4 ani de viata nu poate sa se joace cu mai mult de 4-5 jucarii odata si acest obicei este unul normal. Jucariile potrivite varstei fac copilul fericit nu cantitatea acestora.

In loc sa trebuiasca sa cumparam in continuare aceeasi jucarie din plastic, deoarece se rupe usor sau sa cumparam baterii noi, o jucarie din lemn poate supravietui  zeci de ani! Aceasta inseamna ca puteti transmite jucariile si le puteti refolosi, economisind bani pe termen lung.

In plus, jucariile fara baterii si componente electrice sunt mult mai usor si mai ieftin de intretinut. In timp ce costul pe termen scurt este mai mare, costul pe termen lung va fi decisiv in favoarea  jucariilor de lemn.

La magazinul online de jucarii Mara and Tom poti gasi jucarii din lemn la preturi accesibile : de la cuburi si la puzzle-uri, jocuri de rol sau seturi de construit.

Aspect si simt tactil atemporal

Copiilor le place sa experimenteze, sa simta diferite greutati si texturi, atunci cand se joaca. Acest lucru face parte din procesul natural de invatare prin joc. Plasticul nu da acelasi sentiment si experienta senzoriala unui copil ca si o jucarie din lemn.

Exista o anumita senzatie care vine odata cu frecarea mainilor de un obiect din lemn bine lucrat, iar copiii stiu acest lucru mai bine decat oricine. Pe langa acest sentiment, exista un element atemporal pe care jucariile din lemn il adauga unei camere. Acest aspect modern si simplitate adauga un decor perfect oricarei camere pentru copii.

In loc de concluzii

Jucariile din lemn sunt mai durabile, mai prietenoase cu mediul inconjurator si mai sanatoase pentru copii din punct de vedere al dezvoltarii si fizicii, datorita nivelurilor ridicate de substante chimice toxice implicate in fabricarea jucariilor din plastic.

Nici jucariile din lemn nu sunt ridicol de scumpe, asa ca ne putem permite cu totii. Noi, la Mara and Tom facem eforturi permanente pentru ca parintii sa isi incurajeze copiii sa se joace cu jucarii din lemn. Aceasta nu inseamna ca toate jucariile din plastic sunt rele.

 Jucariile din plastic isi pot avea inca locul in cutia de jucarii; cu toate acestea, este o idee buna sa evaluati durabilitatea si valoarea educationala a jucariilor inainte de cumparare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre