Suzeta vs. suptul degetului

/ / Modificat: 2006-10-17 11:57:26

 

Studiile arata faptul ca 50% - 70% din copii au tendinta de a-si suge degetul atunci cand sunt mici, in special in primul an de viata. Acesta tendinta incepe deseori din a 29 saptamana de la gestatie si majoritatea copiiilor se opresc spontan ( in jurul varstei de 4-5 ani) din ceea ce pentru unii poate deveni un obicei. Majoritatea copiiilor isi sug degetele inca din perioada in care sunt in burtica mamei, altii nu o fac deloc.

Ce trebuie sa cunoastem despre suptul degetului:

 • faptul ca aceasta este un raspuns reflex la orice obiect ce ar putea semana cu sanul mamei

 • satisface nevoia copilului de a suge la sanul mamei

 • este un mod natural si normal prin care copilul se linisteste singur

 • bebelusii experimenteaza lumea la inceput cu ajutorul gurii

 • pana la varsta de 5 ani, suptul degetului nu este un obicei, insa trebuie oprit dupa aceasta varsta.

 • rar afecteaza vorbirea

  Apelam la suzeta sau nu?

  Suzetele sunt asemanatoare suptului degetului deoarece celor mici le ofera confortul de a suge. Majoritatea copiiilor nu mai folosesc suzeta la varsta de 3 ani, iar in cazuri foarte rare cauzeaza probleme dintilor. Insa exista cateva dezavantaje cand vine vorba de folosirea suzetei:

 • aceasta poate cauza probleme in dezvoltarea vorbirii deoarece copiii care folosesc suzeta incearca deseori sa vorbeasca cu acesta in gura.

 • copiiilor le cade deseori suzeta, ceea ce poate duce la transportarea unei game largi de microbi si germeni.

  In cazul in care alaptezi, nu ii da copilului suzeta pana cand lactatia este bine stabilita. De asemenea, nu i-o da copilului tau in cazul in care acesta are probleme in luarea in greutate sau care se hraneste foarte putin deoarece acesta isi poate pierde interesul in suptul din sanul mamei.

  Atunci cand vine vorba de suzete, expertii se pun de acord pe putine lucruri cu exceptia nevoii copiiilor de a suge. Este un bun calmant si aceasta incepe inainte ca acestia sa se nasca. Aproximativ 75%-80% din parinti dau copiiilor sai suzete din primele saptamani de viata.

  Beneficii

  Daca un copil nu are suzeta, acesta o va inlocui cu suptul degetului, insa acesta este un obicei care poate sa dispara.


 •   


  Citeste si despre