Cum il conving sa mearga la cresa?

/ / Modificat: 2009-11-20
Cum il conving sa mearga la cresa?
Intrebare:

- Am fost cu baiatul meu de numai 1 an si 7 luni la cresa (prima zi), dar nu statea deloc fara mine, cum vedea ca am disparut cum incepea si plangea de nu putea nimeni sa il potoleasca. A doua zi a fost identica. In a treia zi a mers cu noi si tatal meu. I-am explicat lui Andrei ca eu trebuie sa ma duc la serviciu si ca mai ramane tataie cu el putin si dupa aceea trebuie sa ramana singur cu copii... Asa am si facut. Eu am plecat si a ramas tata acolo. Cum nu il mai vedea, incepea iar si plangea... Nu stiu ce metoda sa mai aplic ca sa stea singur acolo. Va rog frumos sa imi dati un sfat!

Raspuns:

Oana (Soroaga) Vasiu, psiholog: Inteleg ca i-ati explicat motivul pentru care trebuie sa stea la cresa, dar i-ati spus ca veti veni dupa el mai tarziu? Este foarte important sa stie ca il veti lua inapoi, sa auda asta de la dvs.

Alte metode: in primul rand puteti apela la jocul de rol. Acasa, va jucati de-a mersul la cresa. Stabiliti un loc unde va fi cresa, in care asezati multe jucarii care vor fi colegii de grupa. Ei deseneaza, se joaca impreuna, canta, asculta povesti etc.

Puteti folosi o jucarie care sa-l reprezinte pe el la nivel simbolic, adica sa fie povestea acelei jucarii care merge la cresa, nu a baietelului, de exemplu un ursulet.

Ursuletul merge la grdinita, dus de mama lui. Celelalte jucarii il intampina cu bucurie si-l invita sa se joace cu el. Mama ii spune ca-l iubeste si ca trebuie sa mearga la serviciu, pentru a-i aduce multa miere.

Aici puteti lega cu o ata ursuletul de mama lui, pentru a reprezenta legatura care ramane stabila intre cei doi si a-i da siguranta copilului ca nu va fi abandonat. Ursuletul este lasat la cresa si, pana vine mama sa-l ia acasa, se joaca cu colegii. La plecare isi ia la revedere si discuta cu colegii despre ziua de maine, in care se vor vedea si se vor juca din nou.

Daca nu functioneaza, puteti apela la copii ai rudelor, prietenilor, vecinelor pentru a-l incuraja. Ii puteti invita la voi acasa si, in timpul jocului, ii provocati la discutii despre gradinita: cum mai e pe acolo, ce mai fac ei interesant, ce invata, ce jucarii interesante au acolo?

Prin ambele metode copilul se va obisnui cu ideea de a merge la cresa si, fiind informat despre ce se intampla acolo si mai ales ca este luat inapoi acasa, va fi eliminata anxietatea.

Mult succes!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cresa copii Cresa

Articole recomandate

Citeste si despre