Cum introduci pestele in alimentatia copilului. Cele mai bune retete cu peste pentru cei mici

/ / Modificat: 2023-03-30
Cum introduci pestele in alimentatia copilului. Cele mai bune retete cu peste pentru cei mici

Etapa diversificarii este importanta pentru dezvoltarea bebelusului. Trecerea de la lapte la alimentatia solida trebuie facuta cu atentie si rabdare. Nu exista „reteta” perfecta pentru diversificare pentru ca fiecare bebelus are propriul ritm si propriile gusturi. Unii sunt mai curiosi cand testeaza gusturi noi, altii pot fi mai reticenti. Introducerea alimentelor noi trebuie facuta cu blandete si singurul lucru „ca la carte” este respectarea „regulii de 4 zile”, care spune ca un aliment nou trebuie oferit copilului timp de patru zile consecutive, pentru a putea urmari reactia organismului. Alimentul se ofera in cantitati progresive si poate fi combinat doar cu hrana pe care bebe a „testat-o” deja, fara alte noutati. Asa faceti si cu marul, si cu banana, si cu morcovul, dar si cu pestele, o carne sanatoasa, usoara pentru bebe si plina de nutrienti esentiali.

Cum introduci pestele in alimentatia copilului

Carnea se ofera copiilor dupa faza piureurilor din etapa de diversificare, iar pestele, in special, se introduce in alimentatie cel mai devreme la varsta de 8 luni, asta si in functie de cat de repede a inceput bebelusul sa manance carne. Pestele este bogat in proteine si fosfor, iar gustul si textura este, in cele mai multe cazuri, pe placul bebelusilor. In mod clasic, pediatrii recomanda, insa, sa se astepte pana dupa 9 luni, uneori chiar spre varsta de un an, insa cel mai bun sfat il puteti primi chiar de la medicul copilului.

Pentru inceput, bebelusul este indicat sa primeasca peste cu carne alba, cum ar fi pastravul, salaul sau stiuca. Si somonul este indicat pentru bebelusi, insa evitati macroul sau tonul, care ar putea avea un continut ridicat de mercur, periclos pentru un organism atat de mic.. Pentru cei mici, cel mai indicat este pestele proaspat, cumparat viu daca se poate. Evitati pestele congelat, pentru ca nu stiti cat este de vechi, de fapt.

Pestele cu carne alba este mai usor de digerat si au potential alergenic foarte scazut, iar daca vrei sa te asiguri ca ii dai bebelusului ce este mai bun opteaza pentru peste de captura, in locul celui de crescatorie, care poate fi hranit cu fainuri si azotati.

Cand cumperi peste gata curatat, asigura-te ca are inca branhiile si ca acestea au o culoare rosu deschis, iar ochii sunt limpezi. Fileul de peste trebuie sa aiba o textura ferma si sa fie de o culoare alb-rozalie.

Prepara pestele la temperatura inalta si asigura-te ca este gatit suficient, iar inainte de a-l da bebelusului sa-l manance asigura-te ca nu a ramas niciun oscior care va poate crea neplaceri. Pentru siguranta, odata alese oasele mari, pestele poate fi pasat la blender, impreuna cu legume, iar cand copilul creste mai mare si poate mesteca, trebuie ales fibra cu fibra. Cel mai bine este sa oferiti copilului carne e pe burta pestelui, acolo unde oasele sunt mari si nu exista riscul sa va scape vreunul.

Cum gatim pestele pentru bebelusi

La inceputul diversificarii puteti pasa carnea de peste la blender, impreuna cu legume precum broccoli, morcov sau mazare (cu conditia ca acestea sa fie pe placul celui mic). Pentru un astfel de piure, carnea de peste poate fi fiarta sau fripta.

Cand bebe este suficient de mare ca sa mestece singur, ii puteti servi file la gratar sau fript la tigaie, ori preparat la cuptor. Ca garnitura puteti sa ii dati broccoli, baby carots, mazare sau chiar un mix de legume colorate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Peste bebelusi Peste alimentatie bebelus Peste bebelusi Peste beneficii

Articole recomandate

Citeste si despre