Care sunt portiile de mancare recomandate pentru copiii de 1 pana la 4 ani

/ / Modificat: 2023-01-03
Care sunt portiile de mancare recomandate pentru copiii de 1 pana la 4 ani

Adesea, ne putem simti nesiguri si ingrijorati de cantitatea si varietatea alimentelor pe care le oferim copilului nostru mic. Pentru a te ajuta sa iti recapeti linistea, iata un ghid practic si functional al tipurilor de alimente si al portiilor recomandate pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani.

Fiecare copil este diferit, asa ca dieta lor poate varia in functie de inaltime, de cheltuielile calorice (activitatea fizica desfasurata) etc. pentru a ne asigura ca le oferim o dieta echilibrata, cu proportii corecte, vom trece in revista cateva aspecte nutritionale care ne vor permite sa aplicam corectivele necesare.

Cum sa calculam portiile de alimente recomandate pentru copiii nostri?

"Exista mai multe metode de calculare a portiilor de mancare pentru copiii nostri mici, insa una care a devenit foarte populara in ultima vreme este aceea de a calcula portiile luand ca masura manutele lor".

Organele copiilor nostri sunt proportionale cu inaltimea lor. Dimensiunea standard a stomacului unui copil de 1 pana la 4 ani corespunde cu pumnul mainii sale, motiv pentru care manuta sa este referinta noastra perfecta pentru calcularea portiilor adecvate de alimente.

Grupa alimentara 1: paine, paste fainoase, tuberculi si cereale

Poti plasa echivalentul unui pumn al mainii copilului tau, care corespunde unei portii de: cereale, tuberculi, quinoa, orez, grau sau paste fainoase. O felie de paine sau 2 biscuiti reprezinta echivalentul unei portii. Selectati un aliment din acest grup pentru a servi la fiecare masa a copilului tau.

Grupa alimentara 2: fructe si legume

Ii poti oferi una sau doua portii de fructe si legume la fiecare masa, in mod ideal o portie de fructe si una de legume. Portia din aceasta grupa de alimente nu trebuie sa fie mai mare decat dimensiunea manutelor lor intinse. Poti lua in considerare si aceste referinte: un mar sau o para, o jumatate de cana de legume sau o cana de salata verde corespunde unei portii.

Grupa alimentara 3: Lapte, branza si iaurt

Ar trebui sa manance cate o portie din aceste alimente de 3 ori pe zi. Daca depasesti portiile zilnice recomandate, este foarte probabil ca micutului tau sa ii fie foame la urmatoarea masa. Laptele sau iaurtul semidegresat se administreaza cel mai bine dupa ce copilul implineste doi ani, intr-o cana sau intr-un pahar. In primul an puteti folosi un biberon cu formula recomandata de medicul pediatru. In cazul branzei, se ia ca referinta faptul ca o portie cantareste 30 g.
Grupa alimentara 4: carne, peste, oua, nuci si leguminoase

Alimentele din aceasta grupa sunt vitale pentru cresterea copilului tau si ar trebui sa fie prezente de 2 sau 3 ori pe zi. Retine ca un ou, o jumatate de cana de legume fierte sau 30 g de nuci si fructe uscate reprezinta, de asemenea, o portie.

Alte tipuri de alimente

Dulciurile, cum ar fi produsele de patiserie, cremele si prajiturile, ar trebui sa fie oferite la ocazii speciale, in cantitati mici si cu foarte putina moderatie. Varful degetului mare al copilului tau este masura pentru a adauga ulei, maioneza si unt in mancare.

Daca micutul tau cere ceva mai multa mancare, este important sa i-o dai, poate ca cheltuielile sale energetice sunt mai mari si corpul sau micut o cere. Dupa varsta de 4 ani, copilul tau va fi pregatit sa maresti marimea portiilor.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre