Cand pot manca copiii fructe de mare. De la ce varsta sunt recomandate

/ / Modificat: 2023-01-21
Cand pot manca copiii fructe de mare. De la ce varsta sunt recomandate

Ca orice părinte, poate că v-ați întrebat când poate începe copilul dumneavoastră să mănânce fructe de mare de teama reacțiilor alergice. Atunci când introduceți orice aliment nou în dieta unui copil, trebuie să fiți atenți dacă acel aliment specific ar putea provoca o reacție alergica copilului dumneavoastră. Dar există unele alimente care sunt mai periculoase decât altele în ceea ce privește reacțiile alergice, iar crustaceele sunt unul dintre ele.

Recomandări pe care ar trebui să le cunoașteți

Pentru majoritatea bebelușilor, medicii recomandă să se aștepte până la 9 luni pentru a introduce pește și până la 12 luni pentru a încerca crustaceele (cum ar fi creveții, scoicile și homarul). Acest lucru se datorează faptului că fructele de mare se numără printre alimentele care cauzează alergii, iar așteptarea până când sistemul imunitar al bebelușului este mai dezvoltat poate reduce riscul unei reacții.

Specialistii recomandă să așteptați chiar mai mult (până la 3 ani) pentru a începe să vă hrăniți copilul cu fructe de mare, dacă există alergii severe în familie. Dacă bebelușul a dat deja semne că este alergic la alte alimente sau a prezentat simptome de alergii sezoniere, eczeme sau astm. Cel mai bine este să discutați cu medicul pediatru pentru cazul specific al copilului dumneavoastră și pentru a obține îndrumări cu privire la momentul cel mai potrivit pentru ca acesta să mănânce fructe de mare, în funcție de caracteristicile sale individuale.

Înainte de a-i da fructe de mare, asigurați-vă că bebelușul este obișnuit să mănânce fructe, legume și păsări de curte. Evitați să îi dați copilului alimente cu conținut ridicat de mercur (pește spadă, rechin, macrou sau pește balenă) și limitați cantitatea săptămânală de ton deschis la conservă (mai puțin mercur decât alte tipuri).

De asemenea, ar trebui să așteptați înainte de a oferi sushi copilului dumneavoastră (medicul pediatru va avea propriile reguli în acest sens, dar de obicei cel puțin de la vârsta de un an), deoarece multe dintre bacteriile care pot apărea în peștele crud ar putea îmbolnăvi ușor un adult, dar pot avea efecte secundare mai grave pentru un copil mic.

Fiți conștienți de posibilele reacții alergice

Atunci când vă decideți să îi dați fructe de mare copilului pentru că credeți că le poate mânca și nu există niciun pericol de alergie, nu trebuie să lăsați niciodată garda jos. Fiți atenți la semnele de alergii atunci când îi dați copilului crustacee, cel puțin primele câteva ori.

Ca măsură de precauție, nu introduceți alte alimente noi timp de cinci până la șapte zile după ce ați administrat crustacee pentru prima dată. În cazul în care copilul  are simptome de alergie alimentară, această practică vă ajută să identificați crustaceele ca fiind cel mai probabil alimentul sau vinovatul.

Posibilele simptome care indică faptul că copilul dumneavoastră poate avea o reacție alergică la crustacee includ:

  • Mâncărimi ale pielii
  • Umflarea feței sau a gurii
  • Tuse
  • Wheezing
  • Dificultăți de respirație
  • Nas curbat
  • Greață sau vărsături

Va trebui să vă adresați imediat medicului pediatru dacă observați că copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome după ce a mâncat crustacee. Simptomele severe (cum ar fi șocul anafilactic) justifică o deplasare imediată la camera de urgență.

Articole recomandate

Citeste si despre